Новите водачи към правото от ПраВодач

Време за четене: 3 минути

Пасивната критика е често срещана по нашите географски ширини. Назовават се проблеми, но не и решения, което води до чувство за безизходица, а надеждата и желанието за действие остават на заден план.

1466089_397087900423862_7813637_n„Пасивност“ не е в речника на участниците в младежкия граждански проект „ПраВодач“. Неговите цели са повишаването на правната култура на учениците между 10-ти и 12-ти клас чрез неформално обучение и среща между студенти по право и ученици. Обучението е със силно изразена практическа насоченост, така че например бъдещите зрелостници да научат задълженията си при отношения с бъдещ работодател, да разберат какви права им се полагат като граждани на Европейския съюз, както и да усетят ежедневните измерения на принципи като разделение на властите.

Тъй като добрата идея бързо намира последователите си, „ПраВодач“ организира едноседмично обучение за новите преподаватели. То се проведе в град Велинград, включвайки развитие на презентационните умения, както и дообогатяването на тяхната правна култура. Част от инициативата станаха не само студенти по право, но и от други специалности.

Симона Велева, част от ПраВодач от самото му създаване и един обучителите, смята, че най-важни са мотивацията на бъдещите праводачи и подходът на обучителите. За участниците споделя, че е усетила леко колебание у някои от тях в началото. Според нея това се дължи на известни съмнения у хората за ситуацията в България и дали тя може да бъде променена. Симона си спомня за своето собствено начало в проекта през 2013 г., когато те, самите основатели, са се двоумили относно въздействието на бъдещото  им начинание. Но значението на каузата им става ясно веднага след началото ѝ.

IMG_0159.JPG

Как обаче се организира семинар за близо 30 души? Васил Стойнов, също част от „ПраВодач“ разказва, че намирането, транспортирането, настаняването и ангажирането с програма за 1 седмица на всички участници винаги е свързано с организационни трудности, но те са неизбежна част от работата. Той вярва, че многообразието е богатство и че хората не бива да се изолират в тесни групи. Целите на Праводач могат да бъдат постигнати само ако проектът е отворен за по-широк кръг от студенти и ако позволява основни теми като демокрация, човешки права и върховенство на закона бъдат дебатирани от хора с различни знания, идеи и профил.

„Тази една седмица ме изпълни с вяра в дългосрочното бъдеще на проекта и с огромно удовлетворение от ефекта върху участниците. Очакванията ми бяха високи и въпреки това семинарът ги надскочи“, споделя Васил.

На същото мнение е и Вероника Иванова, студентка по Право в 5-ти курс и бъдещ праводач. Избира специалността, защото според нея тя е инструмент, който ако попадне в точните ръце, би могъл да доведе до истинска промяна на недостатъците в системата. Споделя, че от много време е искала да опознае отвътре ПраВодач, но увереност за това намира едва сега. „ПраВодач е отговорност едновременно към учениците и обучителите“, смята тя. Намира за изключително интересна колаборацията между студенти, които изучават право, и такива, които следват друга специалност. „Наричам общуването с колеги, които не са юристи, правно отрезвяване. Тяхната обратна връзка е изключително нужна, тъй като ни провокират да изразяваме сложни правни въпроси по разбираем начин.“

Именно такъв е случаят при Симеон Петров, който изучава Финанси. Той научава за обучението от свой приятел и в началото се чувства малко неуверен, тъй като не е сигурен дали ще се справи с материя, която не му е напълно позната. В крайна сметка е приятно изненадан от разбираемите презентации и най-много оценява факта, че е научил много за правата си.

img_0381

Освен презентации, обучението включваше и разрешаване на казуси, както и посещения в училища в град Велинград и град Ракитово, където новите праводачи имат възможност да приложат на практика наученото. Това е и кулминацията на семинара, тъй като сблъсквайки се със реалната ситуация, обучаващите се виждат всичко, за което са слушали през изминалите дни. Всички бяха изключително доволни и щастливи, тъй като бяха посрещнати добре и изпратени с усмивка и благодарност от учениците и учителите.

Новите праводачи си тръгнаха от Велинград не само с нови приятели, умения и знания, но и с приятното чувство на добре свършената работа.

Ако и вие искате да се включите в тази общност и да помагате за гражданското образование на утрешните граждани и гласоподаватели, свържете се с ПраВодач на техния сайт или на страницата им във Фейсбук.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *