Райко Алексиев – Фра Дяволо – убит заради карикатура

На 18 ноември 1944 г. Българската комунистическа партия убива гениалния Райко Алексиев – журналист, карикатурист, художник, фейлетонист.

Непосредствено след окупацията на България на 9 септември 1944 г. той е арестуван от комунистите и пребит до смърт на 18 ноември в мазето на Съюза на глухите на паметника „Левски“ – с 400 шамара от Георги Боков (бащата на Ирина Бокова) и ритници с ботуш в гениталиите от останалите червени садисти.

Райко Алексиев с псевдоними Фра Дяволо и Щуреца е виден български художник, карикатурист, фейлетонист; неколкократен председател на Съюза на дружествата на художниците в България; сътрудник на периодичните издания „Македония“, „Барабан“, „Смях“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“; основател и главен редактор на сатиричния вестник „Щурец“ (1932 – 1944 г.). Автор е на няколко сборника с хумористични разкази и фейлетони. Участва в няколко художествени изложби.

Алексиев става жертва на безмилостното прочистване на България от свободомислещи интелектуалци, предприето от комунистическата партия след преврата на 9 септември. Пребит е до смърт на софийска улица заради карикатура, представяща Сталин в ръка с брадва, от която капе кръв.

Месеци по-късно – през март 1945 г., е осъден посмъртно заради „антисъветска“ и „прогерманска“ пропаганда от т.нар. народен съд по известното Дело №6, по което са подсъдими 101 писатели, художници, журналисти. Много от тях, като Йордан Бадев, Данаил Крапчев и самият Алексиев вече са били убити. Срещу тях свидетелстват 145 техни колеги, които се организират да ги оклеветят, за да запазят живота си и за да си осигурят места в новите казионни организации. Творбите на Фра Дяволо са забранени по време на комунистическия режим, а е реабилитиран едва след 1990 г.

На негово име е учредена през 2002 г. национална литературна награда за хумор и сатира, връчвана от община Пазарджик. Присъжда се на всеки три години, на 7 март, на български писатели за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата. Наградата могат да получат и чуждестранни автори за особени заслуги към българистиката популяризация, лично творчество в областта на хумора и сатирата, анализи и публикации, тематично свързани с България. Съществуват и съпътстващи конкурси за автори от област Пазарджик в три раздела – хумористична поезия, хумористична проза и карикатура.

На 27 февруари 2013 г. в негова чест е наречен ледник Алексиев в Антарктика.

Вечна слава на Щуреца!

Facebook Comments

2 Comments

    1. Опасявам се, че не Ви разбирам. Твърдите, че убийството му е било правилно? За вас е нормално човек да бъде убит и мъчен заради рисунка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.