За мореплавателя Тур Хейердал

Време за четене: 2 минути

На 6 октомври отбелязваме годишнината от рождениeто на големия норвежки мореплавател, изследовател, историк, етнограф Тур Хейердал (Thor Heyerdahl – 1914-2012).

В началото на 1947 г. кораб на перуанския морски флот влачи сала Кон Тики към водите на Перуанското или още известно като Хумболтово океанско течение, на 400 км. от началната точка Каляо. Примитивният сал, начело с 34-годишния норвежки зоолог Тур Хейердал и с още петима души на борда, ще го използва, за да се опита да измине близо 8000 км до Полинезия в Тихия океан и да докаже, че е било възможно за древните южноамериканци да доплават до далечните острови и дори да ги населят, както вярва Хейердал.

И докато второто е все още спорно, експедицията показва, че е било технически възможно и сравнително безопасно за древните мореплаватели да изминават големи разстояния по вода.

След 101 дена на Кон-Тики, построен от традиционни южноамерикански материали и по свидетелствата на  за конструкцията на саловете на инките, екипажът достига Френска Полинезия на 7 август 1947 г. Единствената съвременна апаратура, с която те разполагат, са радиоапаратите.

Хейердал живее на почти безлюдни острови и с племена по техните обичаи, ръководи зооложки, антроположки и археоложки експедиции в Полинезия, Северна Америка, Галапагос, Великденските острови, Азербайджан и на много други места, а след Кон-Тики на няколко пъти повтаря експериментите си с други древни мореплавателни съдове.

С изградените от папирус тръстикови лодки Ра I и Ра II той се опитва да стигне от Мароко до Карибите през Атлантическия океан на два пъти през 1969 и 1970 г., като вторият път е успешен, а с „Тигрис“ иска да демонстрира, че древният народ от земите на днешен Пакистан би могъл да осъществи търговски и други контакти с Месопотамия.

След 5 месеца успешно плаване, на 3 април 1978 г. Хейердал умишлено изгаря „Тигрис“ в Джибути в знак на протест срещу войните около Червено море и Африканския рог. Както и по-голямата част от екипажа на Кон-Тики, по време на Втората световна война Хейердал доброволства в Норвежките военни сили, които продължават да се сражават срещу нацистите и след капитулацията на скандинавската държава. Там изследователят е отличен за службата си.

Книгите на Тур Хейердал, както и документалните филми за експедициите му са широко популярни, а режисираният от него „Кон-Тики“ получава „Оскар“ за документално кино през 1951 г.

През 2012 г. игрален филм за експедицията със същото име стана първият норвежки филм,  едновременно за наградата на Американската филмова академия и „Златен глобус“.

Музеят „Кон-Тики“ на Хейердал в Осло посреща 100-годишнината от рождението му с редица изложби, включващи стегнатият наново сал от 1947 г., образователна експозиция за деца, изследване върху влиянието на експедицията Кон-Тики върху поп културата и много други. За онези от нас, които няма да стигнат до там, музеят предлага информация, архивни и съвременни кадри онлайн.

Трейлър на филма „Кон-тики“

Четири от книгите му са достъпни безплатно на български – „Експедиция „Тигрис“, „Кон-тики“, „Аку-аку“, „Древният човек и океанът“.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *