Изображения на пророка Мохамед в ислямското изкуство през Средновековието

Видението на пророк Исая – Исус язди магаре и Мохамед язди камила, ал Бируни, ал Атар ал Бакия ан ал Курун ал Халия (Хронология на древните народи), Табриз, Иран, 1307-8. Библиотека на университета в Единбург, EDINBURGH UNIVERSITY LIBRARY

За мнозинството от мюсюлманите днес всяко изображение на пророка Мохамед е светотатство. Тази забрана за изобразяване не винаги е била абсолютна и до нас са достигнали образци на малка, но богата традиция на ислямско изкуство, изобразяващо най-важния човек, основоположник на исляма. В тази статия ще можете да видите някои наистина интересни изображения, показващи как се е променило възприятието за нещо толкова важно. А щом веднъж вече е имало еволюция на правилата, значи би могло отново да видим развитие към повече свобода на словото, нали?

charliehebdo
„Шарли ебдо“ е преименувано на „Шариат ебдо“ и показва Мохамед на корицата си, 3 ноември 2011 г. Пророкът казва „100 камшика, ако не умрете от смях!“

Заради нарушаването на забраната за изобразяване на пророка Мохамед редица мюсюлмани решават да отмъстят с насилие, което доведе до редица атаки през последните години – срещу френското списание Шарли Ебдо на 7 януари 2015 г., при което 12 журналисти бяха убити, заплахите срещу създателите на South Park през 2010 г., заплахите и масовите протести срещу датския вестник Jyllands-Posten, който пусна редица карикатури на пророка Мохамед през 2005 г., което доведе до масови протести из целия мюсюлмански свят, придружени с насилие, или пък реакцията срещу книгата „Сатанински строфи“ на Салман Рушди от 1988 г.. И това са само няколко примера от последните години за подобна реакция срещу условно казано Запада, в който свободата на словото включва и възможността да се богохулства, да се правят безвкусни карикатури и шеги. Условно казано определени кръгове в ислямския Изток пък поставят религията над свободата на словото, като поставят своята интерпретация на Корана над други традиции в същия този ислям.

 

Устните и писмените описания на пророка Мохамед се приемат от всички течения на исляма, но има противореция относно неговото изобразяване. Свещената книга за всички мюсюлмани Коранът никъде не забранява изрично създаването на негови изображения, но има няколко хадита [1] (устно предание за пророка, важно за определянето на Суната, или ислямският начин на живот), които изрично постановяват забрана на мюсюлманите за създаване на визуални изображение или фигури. Тези устни предания обаче не винаги са били приемани от мнозинството мюсюлмани и е имало период между средновековието до 20 век, в който пророкът Мохамед е бил свободно изобразяван и даже това е било част от пропагандата за разпространение и налагане на религията.

south_park_muhammad
South Park също имаха отправени заплахи заради образа на Мохамед в епизоди от 2001, 2006 и 2010 г.

Всичко започва с великолепни миниатюри от 13 век (може би повлияни от християнските икони, които са били познати като изображения на мюсюлманите, завладели големи територии с компактно християнско население). Тези изображения са били поръчвани на мюсюлмански художници от богати и влиятелни хора от онова време и са показвали почти всеки известен от Корана и други текстове момент от живота на Мохамед – от раждане до смъртта и до възнесението му в небето.

Създадени като помощни средства за молитва за частни лица, тези детаилни сцени са създавани както за сунити, така и за шиити, и оцелелите до ден-днешен артефакти могат да бъдат видени в редица големи музеи и библиотеки.

Те също така са поставили основите на популярна, ако и малцинствена, традиция на набожни и вдъхновяващи картини, които съществуват и днес – от икони, пазени в домове до пететажни, поръчани от правителството изображение в сърцето на Техеран и дори до революционни графити по улиците на Кайро след свалянето на правителството на Мюсюлманските братя – въпреки че при тези публични изображения лицето на пророка винаги е скрито.

 

0109islamart07

Кааба, ал Дарир, Сийнет и Неби (Биографията на пророка), Истанбул, 1595-96 г. Библиотека на двореца Топкапъ.

111111

Пророкът Мохамед получава откровение на връх Хира над Мека, ал Дарир, Сийнет и Неби (Биографията на пророка), Истанбул, 1595-96 г. Библиотека на двореца Топкапъ.

0109islamart04

Пророкът Мохамед седи с пророци на Авраамическите религии в Ерусалим, анонимен автор, Ми’райнама (Книга за Възнесението), Табриз, около 1317-1330 г., Библиотека на двореца Топкапъ.

0109islamart01

Пророкът Мохамед седнал на трон, обграден от ангели и от своите последователи, автор Фирдавси, от Шахнама (Книга на царете), вероятно Шираз, Иран, началото на 14 век. FREER/SACKLER MUSEUM OF ASIAN ART/SMITHSONIAN INSTITUTION

0_01

Илюстрация, показваща Мохамед (отдясно), изнасящ последната си проповед на първите приели новата му вяра на планината Арарат до Мека. Илюстрацията е взета от средновековния ръкопис на астрономични трактат „Оставащите знаци от миналите столетия“ на персийския учен ал Бируни. В момента ръкописът се съхранява в Националната библиотека в Париж (Manuscrits Arabe 1489 fol. 5v). Тази сцена и няколко почти идентични версии на тази рисунка са правени през средните векове.

0123_001

Мохамед (отдясно, на коня си Бурак) и ангелът Габриел (в центъра) говорят с Авраам в Рая. Персийска, 15 век.

prophet_1486

Мохамед пристига на брега на Бяло море. Също от Арокалипсиса на Мохамед, написана през 1436 г. в Херат, Афганистан. Днес се съхранява в Националната библиотека в Париж.

dvc01365

Мохамед посреща пратеници в Медина. Вероятно от централноазиатски произход, въпреки че мястото на което е намерено изображението не дава точна дата или местоположение.

mo_gabriel_giant

Мохамед (най-вдясно) и архангел Габриел седят пред гигантски ангел. От Мираж-наме, Табриз, около 1360-70 г.  Библиотека на двореца Топкапъ, Истанбул.

mo_mini-city

Ангел дава на Мохамед (горе вляво) и на неговите следовници миниатюрен град. Библиотека на двореца Топкапъ, Истанбул.

mo_banu_nadir

Мохамед (на коня) приема подчинението на Бану Надир, еврейско племе, което той победил до Медина. От Джамиал Таварик, датиран 1314-15 г. Част от Nour Foundation’s Nasser D. Khalili Collection of Islamic Art, Лондон.

091

Друга версия на същото изображение като горното, вероятно от Джамиал Таваник на Рашид ал Дин[2]. Това изображение най-вероятно е прерисувана литография на оригинала и е била принтирана в книгата „История на Египет“ на С. Раппопорт, където тя има следния надпис отдолу:

„Оригиналът на илюстрацията може да бъде видян в добре осветен ръкопис от девети век от новата ера, запазен в India Office, Лондон. Това изображение е особено интересно, тъй като е единственият известен портрет на Мохамед, който очевидно е изобразен да получава божествена заповед да разпространява мохамеданството.“

Очевидно надписът е грешен – стилът на рисунката се е появил по-късно от 9 век и очевидно не е „единственият известне портрет на Мохамед“.

mo_family_badr

Мохамед увещава семейството си преди битката при Бадр. Не става ясно веднага коя фигура тук е Мохамед. От Джамиал Таварик, датиран 1314-15 г. Част от Nour Foundation’s Nasser D. Khalili Collection of Islamic Art, Лондон.

mo_hamza_banu

Мохамед (отляво) предвожда Хамза и мюсюлманите срещу Бану Кайнука. От Джамиал Таварик, датиран 1314-15 г. Част от Nour Foundation’s Nasser D. Khalili Collection of Islamic Art, Лондон.

algerian_postcard

Бягството на Мохамед от Мека през 622 г. Алжирска цветна пощенска картичка от 20-те или 30-те години на 20 век. Мохамед е фигурата, която влиза в пещерата. Оригиналната картичка е в частна колекция днес.

ea60a61e9df71830e6733cdc8a3602cd

Мохамед получава първото си откровение от ангела Габриел. Миниатюрната илюстрация върху паус е от книгата Джамиал Таварик (буквално „Сборник на хрониките“, но често наричана Универсалната история на света) от Рашил ал Дин, публикувана в Табриз, Персия, 1307 г. Днес част от колекцията на библиотеката на университета в Единбург, Шотландия.

cc344d75689cdb6806207725b9a1c81c

Младият Мохамед бива разпознат от монахът Бахира. Миниатюрната илюстрация върху паус е от книгата Джамиал Таварик (буквално „Сборник на хрониките“, но често наричана Универсалната история на света) от Рашил ал Дин, публикувана в Табриз, Персия, 1307 г. Днес част от колекцията на библиотеката на университета в Единбург, Шотландия.

037ad92b99ea2eaddda48129333655cc

Мохамед решава диспута около вдигането на черния камък на мястото на Кааба. Легендата разказва, че докато Мохамед още бил млад мъж храмът Кааба бил строен наново и имало спор между различните кланове в Мека кой има правото да преосвети черния камък (храмът Кааба по оново време все още е бил политеистичен, тъй като това се случва много години преди създаването на исляма). Мохамед разрешил спора като поставил камъка върху парче плат и накарал членовете на всеки един клан да вдигнат плата заедно и така да издигнат черния камък в съдружие. Миниатюрната илюстрация върху паус е от книгата Джамиал Таварик (буквално „Сборник на хрониките“, но често наричана Универсалната история на света) от Рашил ал Дин, публикувана в Табриз, Персия, 1307 г. Днес част от колекцията на библиотеката на университета в Единбург, Шотландия.

5ac8835cb58a5ca264a31d25a069e85c

Раждането на Мохамед. Миниатюрната илюстрация върху паус е от книгата Джамиал Таварик (буквално „Сборник на хрониките“, но често наричана Универсалната история на света) от Рашил ал Дин, публикувана в Табриз, Персия, 1307 г. Днес част от колекцията на библиотеката на университета в Единбург, Шотландия.

458b4bcd25aaff2b635e69de2c586256

Миражът (наричан още „нощната езда“) на Мохамед върху Бурак. Миниатюрната илюстрация върху паус е от книгата Джамиал Таварик (буквално „Сборник на хрониките“, но често наричана Универсалната история на света) от Рашил ал Дин, публикувана в Табриз, Персия, 1307 г. Днес част от колекцията на библиотеката на университета в Единбург, Шотландия.

burning

Мохамед, заедно с коня си Бурак и ангела Габриел посещава Ада и вижда как черен демон наказва „безсрамни жени“, които са показали своята коса на непознати. За това престъпление, предизвикващо похот в мъжете, жените са овесени от косите си и биват горени за цяла вечност. Персийска илюстрация, 15 век.

tongues

Следва Мохамед вижда жени, овесени на куки, забити в езиците им от зелен демон. Престъплението им е било „подигравка“ със съпрузите им и напускане на домовете им без разрешение. Персийска илюстрация, 15 век.

hooked

Още по-навътре в Ада, Мохамед вижда червен демон, който е увесил жени, забивайки куки в гърдите им, докато те са погълнати от пламъци. Жените са наказани за това, че са родили нелегитимни деца, които те лъжливо са обявили за законни наследници на съпрузите си. Персийска илюстрация, 15 век.

hb_57-51-37-3

Призванието на Мохамед да стане пророк и първото откровение. Страница от копие на Маймак ал Тауарик [3], Тимурид, от Херат, Афганистан. Съхранява се в The Metropolitan Museum of Art.

hb_57-51-9

Пътешествието на пророка Мохамед.Страница от копие на Маймак ал Тауарик, Тимурид, от Херат, Афганистан. Съхранява се в The Metropolitan Museum of Art.

Библиография

[1] What Everyone Needs to Know about Islam, John L. Esposito – 2011 г., стр. 14; за хадита вижте Sahih al-Bukhari, Hadith: 7.834, 7.838, 7.840, 7.844, 7.846

[2] Джамиал Таварик (Арабски: جامع التواريخ ‎‎ Сборник на хрониките, Монголски: Судрын чуулган‎‎) е литературна и историческа творба, създадена в монголския илханат в Персия. Написана от Рашид ал Дин Хамадани (1247–1318 г.) в началото на 14 век. Заради обхвата на тази творба, тя е наричана от някои „първата световна история“. Текст на английски.

[3] Моймал ал Таварик уа ал Касас от Фасихуддин Ахмад (مُجمل التواریخ و القصص „Колекция на истории и разкази“), 1441 г.

Facebook Comments

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *