28 трамваи-корнишончета идват в София

Време за четене: 2 минути

Кадър на едно от корнишончетата на път за София.


От няколко години Столична община и Центъра за градска мобилност полагат сериозни усилия за подновяване на подвижните състави на градски транспорт в София. И именно понеже релсовият транспорт е най-евтиният и най-екологичен от наземните видове, тези техни усилия са похвални. Придобивка този път ще са 28 трамвая тип Be 4/6 S (659-686), подарък от Швейцария.

Местните на галено ги наричат „корнишончета“ заради зеления им цвят и специфичната форма.

Първите 4 състава от договорените общо 28 ще потеглят от Базел за София по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Очаква се да пристигнат до края на януари при нас. Благодарности на Швейцария за подаръка!

Трамваите са част от подвижния състав на швейцарската компания BVB от 1990-91 г. и са построени от бившия вече завод Schindler Waggon AG в Прателн, сега собственост на Siemens. Тези шестосеви машини могат да развиват максимална скорост от 60 км. в час. Пълния им профил можете да видите тук.

Всеки от трамваите е изминал 1 500 000 км в мрежата на BVB, но швейцарците уверяват, че състоянието им е добро и са минали всички тестове и няма открити проблеми.

Друго от корнишончетата, получило вече своя софийски номер 659.
Друго от корнишончетата, получило вече своя софийски номер 659.
Изпращането на мотрисите беше широко и много положително отразено в местната преса в Швейцария.

Местните ежедневници в региона на Базел коментират, че „корнишончетата“ тръгват за София“.

Изданието barfi.ch посочва, че общата стойност на доставката на трамваите ще е 3 млн. швейцарски франка, като 85% от средствата ще дойдат като безвързмездно дарение от Федералния департамент по икономическите въпроси (SECO). Проектът за доставката на трамваите е на стойност 3 млн. швейцарски франка.

От общата стойност, 85% или 2 550 000 франка са безвъзмездно осигурените средства от швейцарска страна.

Останалите 450 000 франка или 822 373 лева по днешния курс се осигуряват от Столичната община и София Електротранспорт. Съобщава се, че планираният железопътен транспорт на трамваите е две седмици и минава през територията на Австрия, Унгария и Сърбия.

Да се надяваме когато бъдат доставени тези трамваи да бъдат едно нововъведение за нашия старичък трамваен състав.

Засега няма да има как да бъдат пенсионирани ветераните „Дюваг“ от линии трамваи 20, 22, 23, тъй като те са с междурелския 1435 мм, а новите трамваи са със стандартното 1009 мм. Но пък биха могли да заменят някои особено изтерзани машини от 1980 – 1990 г., които и сега се движат.

Също така, можем да се надяваме, че ще получат премяна, която да съответства на повечето от другите превозни средства:

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Whats up very cool web site!! Man .. Excellent ..
    Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
    I am satisfied to find a lot of useful information right here
    within the submit, we need develop more techniques on this regard, thank you
    for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *