Вандали оскверниха паметника на българските опълченци в Болград

Време за четене: < 1 минута

В украинския град Болград миналата нощ (27 срещу 28 февруари) вандали са залели с боя паметника на българските опълченци, предава сайта БесарабияИнформ.

На една от стените му е написано „чемодан вокзал София“ или „куфара, гарата и към София“, което е аналогия с често използваното „чемодан, вокзал, Москва“. Можем само да предположим, че тази българофобска постъпка е извършена от злонамерени и нискоморални хора, които не зачитат паметта на загиналите.

Вандалската проява е открита на сутринта от членовете на Общинския съвет, които веднага се обадили в полицията, който е направил доклада.

Както съобщава местният вестник „Трасса Е-95“ камери за видеонаблюдение в близост до паметника няма, тъй като са били откраднати през миналото лято, а полицията не е могла да намери крадците. Инсталирането на нови камери влиза в плана на градския съвет за тази година.

Планира се паметникът да бъде почистен от следите на вандалите в близко бъдеще от Общинския съвет, депутати и активисти.

В петък на 3 март в Болград са планирани тържества за отбелязване на 139-та годишнина от края на победоносната Руско-турската война от 1877-78, което е решаващ фактор за освобождението на България от османското иго.

На този ден в 9 часа ще бъде проведен молебен в катедралата „Свето Преображение“ и след това ще има празнично шествие до паметника на опълченците, където ще се състои традиционният митинг.

Заслужава да се отбележи, че тази година в списъка на тези, които са участвали в освободителното движение бе допълнен с две фамилни имена на хора от област Килия. По технически причини изписването на имената им на паметника на официалната дата не успя да се извърши до 3 март и сега планът е това да стане до това лято. На паметника са изсечени общо 128 имена на на български доброволци.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *