За Трети март

Чувам, че се подбъзикваме с тълпите от руски патриоти по улиците ни и се смятаме за много по-добри от тях във всяко едно отношение. Те обаче са по-добри от нас с това, че ги има на улиците и по поводите, и са интересни и увлекателни за средностатистическия гражданин, който съставлява 70% от народонаселението. Също както поляците са по-добри от нас с това, че ако такава шпицкоманда излезе във Варшава с руски и съветски знамена, съвсем обикновени мирни граждани, които не са дегенерати и футболни хулигани, ще ги наобиколят и съвсем нехристиянски ще ги пребият с камъни и бутилки. Само че трети март някак удобно се слива и с наратива на българския прост „патриот“, който не знае да чете разликата между окончателен договор и прелиминарно споразумение, а първите му думи към половинката му сутрин са: „България на три морета!“
Трети март е денят, в който войната между Русия и Турция приключва. Той е и денят, в който войната между свободна България и Русия започва. Трети март е и денят на нашата вродена наивност, че някой може да ти подари свободата, вместо да си я извоюваш сам. Само че това не може да се обясни без малко предистория и пояснения. През 1871-а година, принудена от Великите сили, Високата порта обнародва Фермана за българската Екзархия. В него са посочени всички територии, заселени с българи в рамките на Империята. Освен църковен, това е и много важен политически документ, защото очертава план-максимум пред българското национално-освободително движение.
На Санстефано се създава една голяма славянска държава в границите от Фермана, което е в остро противоречие с предварителните ангажименти, които поема Русия преди да започне да води войната. Логично, това се преразглежда на Берлинския конгрес, защото не е в интерес на останалите Велики сили. Смея да отбележа, че хората, които не признават интересите на Великите сили, доста често оправдават, че Путин си имал интереси в Украйна и си ги преследвал.
Фактите са следните: България се създава на 16ти Април 1879-та, когато е приета Търновската Конституция. България става обединена на Съединението (6-ти Септември 1885-та), като фактически обезсилва голяма част от решенията на Берлинския конгрес и доказва своята жизнеспособност с кръвта на българските войници в Сръбско-Българската война, които в нарушение на поетите ангажименти са изоставени от руското висше командване. България става независима и равностойна на другите европейски държави на 22-ри Септември 1908-ма благодарение на собствените си усилия и въпреки желанието на руската държава.
Край на разговора
Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.