Бургас получи своя паметник на жертвите на комунизма

Време за четене: 2 минути

Снимка: Митко Иванов

Бургас най-после има своя паметник на жертвите на комунизма. На 21 март бе открит монумента, който цели да покаже, че паметта на българите за тоталитарната власт и енйните жертви все още е жива.

Монументът е разположен срещу входа на Апелативния съд, на ул. „Александровска“.

Изграждането на паметника е по инициатива на СДС – Бургас, а в годините предизвика доста дебати в местния парламент и сред различните политически формации. През 2012 г. идеята беше отхвърлена от Общинския съвет на град Бургас. Десните няколко пъти входираха докладна с искане за изграждането му.

Проектът за паметника е дело на бургаските художници Атанас Стоянов и Любомир Коцев.

17521960_1678258495534425_798171818_o

Снимка: Митко Иванов

Той е под формата на кръст, а на черни мраморни плочи от четирите страни са изписани различни послания. Автор на текста върху монумента е председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов.

Надписите от четирите страни на паметника гласят:

Нека никога повече не допуснем в отечеството си братоубийства. Нека споменът за пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън! Нека никога повече не забравяме, че всички ние имаме една майка – майка България!

Вечна им памет на всички мъченици за граждански права! Упокой, господи, душите им, въздай своята правда! Нека Бог е милостив и към всички нас – да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтаря!

Човече Божи, сведи за миг глава пред жертвите, невинно осъдени от т.нар. „Народен съд“, пред хилядите прекършени съдби от конфискацията на собственост, от бруталната национализация и насилственото коопериране, пред паметта на всички бити, унижавани, интернирани в лагерите на смъртта заради своите идеи.

Може би такава е Божията воля – да се лутаме по трънливите друми на историята и да търсим правдата в живота ни. Съдбата ни е изпратила тези тежки изпитания, за да разберем истинската цена на човешкия живот, на човешката жестокост и на изкупителното милосърдие.

В памет на жертвите на престъпния комунистически режим 1944 – 1989

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *