София има нужда от небостъргачи

Време за четене: 3 минути

На 6 април тази година изненадващо за мен Столичният общински съвет взе решение да одобри строителството на най-високата сграда в столицата – „Парадайс Тауър“ – 215 метров небостъргач до мол „Парадайс“ (в Лозенец, до бул. Черни връх).

Веднага след обявяването на това решение много хора изразиха недоволството си от това решение, като основните им доводи са, че сградата ще скрие гледката към  Витоша и че ще влоши трафика. В този текст аз ще защитя обратната теза – за нуждата от този, а и от другите небостъргачи.

Най-важната причина, поради която тази офис сграда ни трябва е чисто пазарното търсене и предлагане на площи за наеми. В момента Бизнес парка в Младост е препълнен до последното ъгълче (даже собствениците събориха складовете, за да построят офис сграда). Кепитал Форт на бул. „Цариградско шосе“ също е пълен, както и Софарма тауърс, и всички други сгради с офиси клас А. Бизнесът има нужда от адекватни места, за да се случва. А където има бизнес, там има нови работни места, заплатите растат, и градската среда органично започва да се променя към много по-добра.

Давам за пример отново Бизнес парка с неговите 11 бизнес сгради с около 10 000 работещи в тях – откакто се появи преди десетилетие, това струпване на компании буквално и преносно промени Младост 4. Около него бяха открити метро, нови супермаркети, десетки малки магазинчета и ресторанти.

След това започна строителството на нови, красиви тухлени сгради, с поддържани градинки и тревни площи пред тях, ярко контрастиращи със съседните сивите и грозни соц панелки. И това е само в съществуващата част на Младост 4, зад и около Бизнес парка вече расте цял нов квартал на китни жилища и офиси.

От метрото на станция "Бизнес парк" се виждат десетина крана, строящи нови жилища.
От метрото на станция „Бизнес парк“ се виждат десетина крана, строящи нови жилища.

Сега си представете за момент, че този 215 метров небостъргач е завършен. Без да броим изобщо приходите за строителния бранш, тъй като те са временни, помислете си колко хора ще отидат да работят там? И каква част от работните места ще са новооткрити? И най-важното – какви заплати ще получават работещите там? Ако можем да направим паралел с Бизнес парка, средната заплата там ще е поне с 30% по-висока от средната за София.

Можем ли да очакваме и че тези хиляди работещи ще искат да си купят кафе, цигари, нещо сладко за хапване, ще им потрябва да ядат, може би да купят книга, подарък, нещо за офиса – което отваря множество ниши за нови малки и средни бизнеси около сградата. Подобряването на цялостната визия на квартала винаги води след себе си и сериозно повишаване на стойността на имотите – днес наемите и жилищата в Младост 4 гонят тези в Центъра на града.

Темата за гледката е малко преекспонирана, тъй като и сега различни сгради я скриват, повече или по-малко. Най-силният аргумент на противниците на небостъргача е за транспорта – всички тези нови хора ще доведат до задръствания. И това безспорно ще се случи… ако те масово изберат коли. При положение, че спирката на метрото „Витоша“ се намира на метри от сградата, както и трамвай и няколко автобуса, може да се допусне с голяма степен, че повечето хора ще предпочетат градския транспорт за ежедневното си пътуване до работа.

Една от най-споделяните статии против строежа на именно този небостъргач е на Юлиан Попов – „Истанбулизацията на София“. В нея той прави паралел между София, Копенхаген и Истанбул, като правилно посочва, че трите града вървят по различен път.

И ако Копенхаген наистина ми хареса със своя градски транспорт, велоалеи и уреденост, то Истанбул е бумтящото сърце на една огромна и бързо развиваща се икономика. Датчаните са забогатели благодарение на капитализма, турците днес забогатяват по същата причина. Единственият начин българите да се измъкнат от блатото на бедността е повече бизнес, порече работни места и от там по-високи заплати. Друг път няма.

Затова ви призовавам да не се инатите, а да се зарадвате на тази добра новина за нашия град.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *