Солунските Гемиджии, 1903 г.

Време за четене: 2 минути

Солунските атентати – един смел опит за промяна на статуквото в поробената от Османската империя област Македония. След провала на няколко въстания и необявяването на война на България за защита на българското население в империята, част от българската младеж в Солун се радикализира.

През април 1903 г. анархистическата група „Гемиджиите“, известна на английски и като The Dynamiters (динамитчиите) решава да приведе в действие плана си за атаки срещу европейските капитали в Османската империя. Целта им е да дестабилизират Империята и да привлекат вниманието на т. нар. Велики сили върху македонския въпрос.

На 28 април 1903 г. Павел Шатев взривява в солунското пристанище френския параход „Гуадалкивир“. Жертви няма.

Същата вечер Димитър Мечев, Илия Тръчков и Милан Арсов взривяват влака по линията Цариград-Солун. Жертви отново няма.

На 29 април Константин Кирков с 2 килограма мелинит взривява тръбите за светилен газ и водопровода на Солун. Десетина минути след изгасване на осветлението Йордан Попойорданов (Орцето) взривявява сградата на „Банк Отоман“ в града. По същото време Милан Арсов хвърля бомба в кафене „Алхамбра“, а Владимир Пингов хвърля бомба пред вратата на Топхането (Турското държавно управление) и е застрелян от войници. Костантин Кирков хвърля бомба пред солунския „Гранд хотел“.

На 30 април Кирков при опит да взриви телеграфо-пощенската станция в града е убит. Същия ден при сражение с турската войска и полиция загива и Йордан Попйорданов (Орцето). На 1 май Илия Тръчков хвърля две бомби на централната улица в Солун.

Димитър Мечев хвърля бомба пред хотел „Египет“, а Георги Богданов взривява кафене „Ноия“. Мечев и Тръчков са убити от турската полиция, а Богданов е арестуван. Същия ден Цвятко Трайков прави опит да убие солунския валия Хасан Фехти паша. След като не успява атентаторът се самоубива, като възпламенява бомба и сяда върху нея.

Солунските атентати са най-мащабната единична терористична анархистична акция в световната история до момента.

Кратък документален филм от предаването „Памет Българска“ с водещ Божидар Димитров:
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *