Някои въпроси за честването на 24 май, глаголицата и кирилицата

Време за четене: 3 минути

Автор: Явор Миланов

Гледам телевизия и не мога да разбера нищо, всичко ми е каша. Година след година едни и същи клишета на журналистите. Празник на българската наука и култура ли е днес или някакъв международен празник?

Тъй като днес е един почивен ден, ще отделим ли малко време да осмислим какво точно се празнува и от къде идва тази традиция. Въпроси, на които Събка от „Под игото“ ще може да отговори.

0. Кирил и Методий глаголицата ли са създали или кирилицата?

1. Този празник е в чест на създателите на т.нар. „славянска“ писменост ли е или на потребителите на тази писменост? Ако е на потребителите, не е ли несправедливо да не се отделя историческо внимание и акцента да бъде умишлено изместван извън историческите факти около създаването на тази писменост. Това е все едно в Америка да честват празника на откриването на континента Америка, да почитат Колумб, но да не споменават и дума, че е европеец, сякаш се е родил на тяхна земя, преди да ги открие.

2. Този празник български ли е или е международен? Ако е международен кога и къде се е чествал за първи път в света? (Не е ли в Шумен, по време на османското владичество (sic!), през 1837г.). Юрий Венелин ще се обърне в гроба, задето напразно е събирал сведения за делото на двамата братя по нашите земи, изпратен тук от руския император.

3. Къде кирилицата намира своя първи дом? Та нали българите приемаме и развиваме тази писменост през 9 век, когато в Първото Българско царство се развиват книжовни школи и се строят крепости и манастири. Държавната подкрепа, която българският свети Цар Борис-Михаил и неговият син Симеон Велики, дават на делото на Светите братя и техните последователи, ни дава с основание правото на национално самочувствие и гордост, че и „ний сме дали нещо на света…“ А къде намира своя втори дом? Дали не е в Киев, през 9-и век? Същият Киев, който много по-късно е превзет (през 17 век) от Московската деспотия, от потомците на угро-фините: племената чуди, мордовци, пермци, вятичи, мурома…

18519998_1918494661762078_1610372968617773852_n.jpg

Надписът от скалния манастир край село Крепча. Този надпис се смята за най-стария такъв на кирилица с датировка 921 година, който гласи: „В името на Отца и Сина и Светия Дух. Тук почива праведният отец Антони. † . А който направи в църквата житница (хамбар), да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин.“ Снимка: Свилен Сирманов

Това, което днес ни изпълва с възхищение и мъдрост, когато се вглеждаме в делото на Светите братя Кирил и Методий, е откритостта, отвореността на това дело към другите. Нека си припомним,че по онова време книжовната дейност е осъществявана на строгоопрделена формална писменост, т.нар догма на триезичието. Тази догма е разчупена с появата на кирилицата.

Тя свързва, а не разделя, приобщава, а не отблъсква, ражда единство, а не вражда, то е дело на апостоли, чиито усилия са изцяло насочени към приобщаването и на другите към светлината на книжовността и знанието!

4. Оказва се, че всички слова са за прослава на братята византийци Кирил и Методий – създатели на глаголицата, на която никой от векове не пише. А кирилицата кой я създаде и разви, защо тя се е наложила над глаголицата?

5. Ако е празник на славянската писменост, значи днес трябва да празнуват и словаци, чехи, поляци, хървати,словенци, а те май не ползват кирилицата;

И монголците ли спадат към славяните? Защото монголците пък използват кирилицата, а тази „славянска“ азбука, се използва и от таджики, молдовци, казахи, узбеки, киргизи и други народи. Какви славяни са те, и защо тогава ползват уж славянската азбука, която не се позлва в чисто славянските Чехия, Словакия и Полша, на чиито територии (не само), са живеели древните славяни.

Не изопачавайте този истински и светъл български празник! И, моля ви, престанете да му лепите нищо не означаващото „Ден на славянската писменост“.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.