Издигане на българското знаме в Охрид, 1941 г.

Време за четене: < 1 минута

Церемонията по издигането на българското знаме в Охрид на 24 май 1941 г. Охрид е освободен в априлската война от италиански войски, които остават там по демаркационната Виенска линия, определена от външните министри на Германия и Италия Йоахим фон Рибентроп и граф Галеацо Чано на 21 април 1941 г.

Българската дипломация и лично Н. В. Цар Борис III oбаче не се примиряват с тази историческа несправедливост и повеждат борба за присъединяването на Охрид към България. В тази борба се включват чрез масови демонстрации с лозунги за обединение и жителите на старата българска столица начело с Илия Коцарев, които за пореден път показват българското си самосъзнание.

Въпросът за съдбата на Охрид и на съседния град Ресен е поставен на много високо ниво, като българските аргументи са категорични и безпорни. С подкрепата на Германия италианските войски са принудени да се изтеглят.

На 24 май 1941 г. българските войски издигат на тържествена церемония българското знаме над Охрид, който окончателно влиза в пределите на България. Илия Коцарев става кмет на града и остава на тази длъжност през целия период на българското му управление до 1944 г.

На същия ден, 24 май 1941 г. в 25 ОНС в София министър-председателят професор Богдан Филов произнася голяма реч, където под бурните аплодисменти на народните представители обявява обединението на България „от Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид.“

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.