Най-дългата човешка верига в света – срещу комунизма

Време за четене: 2 минути

На 23 август 1989 г. два милиона души правят най-дългата човешка верига в историята. Хванати за ръце хора свързват трите столици Талин, Рига и Вилнюс с жива верига, разпростираща се на дължина от 600 км. през трите държави.

#BalticWay е масивна демонстрация за свобода, посветена на подписването на пакта между Хитлер и Сталин през 1939 г., който проправя пътя за съветската окупация на Литва, Латвия и Естония. Това е най-голямата демонстрация в историята на Съветския съюз и повратна точка в борбата за свободата и независимостта на балтийските държави.

Пактът за ненападение между Германия и Съветския съюз, известен също като Пакт Молотов – Рибентроп, е споразумение за ненападение с решаващи исторически последици между СССР и Германия, сключено в Москва на 23 август 1939 г.

От страна на Съветския съюз договорът е подписан от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов, а от тази на Германия – от министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп. На ратифицирането му присъства и Йосиф Сталин.

Към споразумението е приложен таен допълнителен протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на „териториално и политическо преразпределение“ – практическото поделяне на сфери на влияние на Източна Европа между двете империи. Пряко последствие от тази договорка между двете страни е окупирането на Полша, Литва, Латвия и Естония.

До 1989 г. от съветска страна съществуването на протокола се отрича, макар че копие от него е направено публично достояние след нареждане на президента на САЩ Хари Труман. Договорът е публикуван в САЩ за първи път от Louis Post-Dispatch на 22 май 1946 г., а във Великобритания – от в. Manchester Guardian. Това е част от официална публикация на Държавния департамент за съветско-германските отношения 1939 – 1941 г. Редактирани са от Raymond J. Zontag и James S. Beddie през януари 1948 г. Новооткрити оригинали са публикувани през 1993 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *