За славянофилството в България – инж. Димитър Василев, 1941 г.

Време за четене: < 1 минута

Славянофилство изобщо няма. То е само прах в очите на малките славянски народи, с който се забулят истинските империалистични стремежи на някогашна царска Русия и сега – едва от два месеца насам – и на болшевишка Русия. Славянофилски чувства ли ръководеха Сърбия, когато тя заграби чисто български земи – Македония и Западните покрайнини – и когато същата даде – по съюзен договор – възможност на неславянска Гърция да заграби българската Беломорска Тракия и част от Македония? От голямо славянофилство ли бившият чешки министър-председател Бенеш предлагаше подялбата на България между балканските ѝ съседи? От славянофилски разбирания ли болшевишка Русия векове държи под робство славянска Полша, а сега, когато воюваше срещу Германия, заграби половината ѝ територия и пр. и пр.? Безброй исторически действия на славянофилството могат да се изброят, вършени от същите тези, които сега, намерили се натясно, говорят за славянофилство.

Нека бъдем начисто. Ние не се заблуждаваме от опиума на славянофилството, защото за нас днес в тези сериозни и съдбоносни времена, има само едно – български цар, българска държава, български народ и свещен български национален егоизъм. За нас нищо друго не съществува освен България. За нея ние живеем, за нея ние мрем!

Димитър Василев Иванов е български инженер и политик, министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството през 1939-1944 година. Осъден е на смърт от т.нар. „народен съд“, един от убитите на 1 февруари 1945 г.

Сподели
Война и мир
Война и мир

2 Comments

  1. Уникален и силен материал, макар и малък,казва всичко в редовете си! Поклон и респект към славните ни предци и Димитър В.Иванов.

  2. Според мен материалът нито е уникален, нито е силен, а е поредния антируски и антиславянски материал. И то гока е написал ами авторът да се нагне на царския монархофашизоиден режим и да получи вероятно някакъв пост в администрацията по времето, когато със съюза с националсоциалистите се е достигнало до последната ни национална катастрофа.
    Какви са фактите, които превратно е изказал този човек и които е премълчал:
    1. Славянофилство си има от векове. И добре, че го има, защото нямаше да има и България днес, защото е славянофилска книгата около която започва самото ни осъзнаване и възраждане като народ – История Славяноболгарская на Паисий, който там хвали и се уповава на руското освобождение, а и посвещава една глава на историята на братския ни сръбски народ.
    2. Македония не е чисто българска земя, защото там живее смесено население – българи, албанци, сърби, гърци, турци, евреи, куцовласи… Цялостната претенция на България към Македония е нищо повече от шовинизъм, неслучайно и във втората световна две трети от днешна Северна Македония е дадена за администриране на България а една трета на фашистка Италия. Освен това за Сърбия е прав – но славянско ли е България да окупира огромни сръбски земи през войните и да участва в унищожението на сръбския народ заедно с немския и австрийски окупатор?!?! През първата световна са унищожени 27 процента от жителите на Сърбия, сред които и етнически българи.
    3.Войни е имало много и между славянски народи и между романски и германски. Така както са воювали Полша и Русия и първо полша завладява за кратко Русия а после Русия и връща за по-дълго, тако и между Германия и Франция има войни.
    4. Български цар – колко е български този цар, освен името му и говоренето на български език с немски акцент? Майка му ли е българка, жена му ли е българка, баща му ли е българин?
    5. Националния егоизъм се нарича иначе – ШОВИНИЗЪМ.
    6. Който и да е българин ако бъде сложен за управник на друга страна – БИ ЛИ ДЕЙСТВАЛ В НЕИН ИНТЕРЕС СРЕЩУ РОДНАТА СИ И ЕДИНСТВЕНА РОДИНА? Въпросът е риторичен. Делата на Батенберзи и Кобурзи показват убедително как българска кръв се е ляла за немски каузи.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *