Редакционно: За свободата на словото, цензурата и заплахите

Време за четене: < 1 минута

Сайтът „Война и мир“ продължава да подкрепя свободата на словото в нейната единствено възможна неограничена форма.

Както и досега, почувствалите се засегнати от публикации в нашия сайт могат да поискат извинение, а ако не са удовлетворени – да потърсят правата си по съответния законов ред.

По същия начин, по който една девойка не може да е наполовина бременна, така и словото не може да бъде наполовина свободно. Не трябва да цензурираме и да отричаме правото на изразяване на никого, пък бил той трол, комунист, нацист, негър, евреин или какъвто и да е друг човек, с когото не сме съгласни по някакви си наши причини.

Както стана ясно и напоследък, за много хора е най-лесно да заплашат някого, който използва свободата си на изразяване, с насилие. Мотивите за това могат да бъдат различни, а заплахите са винаги от един и същи порядък – независимо дали става дума за заплахи от ислямски терористи, засегнати от изображения на Мохамед, или за заплахи за физическа саморазправа от близки до политически лица, които са окарикатурени хитроумно и с хумористична цел. Заплахите с насилие, отправени към авторите на „Терминални цитати“ са признак за интелектуална немощ и непознаване на възможностите на българския език. Отправяйки ги, техните автори казват повече за себе си и своята способност да формулират изречения и текстове, отколкото в защита на честта, която претендират, че бранят.

Авторите на „Война и мир“ редовно биват докладвани за по-ранни свои публикации, които дори към момента на публикуването си не са нарушавали правилата на Фейсбук за допустимото съдържание. Забелязваме все по-тревожна тенденция за употребата на докладването и последващата цензура като средство за премахване на диалога, налагане на речник и смислов регистър на понятията, изкривен и изгоден за целите на определени социални групи.

Това за нас е недопустимо и ще продължим да му се противопоставяме.

От авторите.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *