Време за четене: < 1 минута

Знаехте ли, че българско знаме е било на луната? Не? Всъщност, то може да бъде видяно в Националния природонаучен музей в София.

„Това знаме на вашия народ бе занесено на Луната с американския космически кораб по време на мисията „Аполо 17“ през декември (07.12.1972 г.).

Подарен на народа на България от народа на Съединените щати.“

Подаръкът от е от Американския народ на България и е направен през 1973 г., първо в залата на Американския павилион по време на Пловдивският панаир. През есента на 1973 г. в София на ул. „Шипка“ 6 по време на Американската изложба на тема „Фотография, Холография & NASA“, представи същия предмет и го подари на Българския народ в лицето на министъра на културата Людмила Живкова. Предишната година баща ѝ, диктаторът Тодор Живков, бе подписал във Финландската столица Хартата за Правата на Човека 1972 г. Това положи началото на серия от договорености за обединението на Европа.

Дали трябва да се гордеем с това чуждо постижение? В известен смисъл то е общочовешко. Но нека да подкрепяме развитието на космическите технологии и космонавтика – нашата страна има доста богата история и значими постижения в този сектор в миналото, а надявам се, и в бъдещето си.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *