Летището в Мадрид е кръстено на испанския демократ Адолфо Суарес. А това в София?

Време за четене: < 1 минута

Годината е1976 г. Месеци след смъртта на ген. Франсиско Франко, новото правителство в Испания е оглавено от адвоката Адолфо Суарес. Наричат го „Президента на испанската демокрация“. На него се пада трудната задача да изведе Испания от авторитарната власт към многопартийна демокрация.

Правителството му организира първите демократични избори от 50 години насам. Приема новата демократична Конституция, приема закон за поличитеските партии, поставяйки началото на плурализма, разрешава разводите, които до този момент са забранени със закон, установява равенството на половете. Извършва най-тежките и реформи и затова бързо се превръща в най-мразения човек в страната.

От него се отричат дори и съпартийците му и през 1981 г. подава оставка. Няколко месеца по-късно на 23 февруари е направен опит за военен преврат, за връщане към нормите на франкистката власт, но той е неуспешен.

През 2007 г. нещата са различни. В социологическо проучване испанците го посочват като най-уважавания политик и един от родителите на съвременна Испания. През последните години от живота си страда от Алцхаймер и не помни да е бил министър-председател.

Днес летището в Мадрид е кръстено на негово име, по подобие на „Де Гол“ в Париж и на „Кенеди“ в Ню Йорк. Летище София все още си няма име, въпреки немалкото заслужили българи. Питам се – кога ще му сложим подходящ патрон?

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.