Убийството на Джон Кенеди – какво казват новите документи по казуса

Време за четене: 7 минути

На 27.10.2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп разсекрети част от документите за убийството на своя предшественик Джон Кенеди. Макар да бе обещал да направи това с всички документи по делото, под натиска на ЦРУ и други служби Тръмп пусна само тези документи, които не застрашават, или поне не толкова, националната сигурност на САЩ.

Другите ще станат публични догодина, според американския президент. Но така или иначе конспирациите, поне засега, не се опровергаха, а напротив – реално се увеличиха. Както и съмнението, че истината ще бъде „преправена“.

На 03.11.2017 г. бяха разсекретени голям брой документи на американските служби документа, като повечето от тях (553) са подготвени от ЦРУ, 48 – от Пентагона и 18 – от Министерството на правосъдието, които хвърлят нова светлина върху едно от най-заплетените и неясни политически убийства на изминалия 20 век.

Преди да покажем какво научихме от разсекретените документи, трябва да покажем кои са заподозрените:

  • Мафията – тя не прощава, а както знаем – не забравя. За да получи повече подкрепа на президентските избори кампанията на Кенеди търси подкрепа от всички. Реално – от наистина всички. Доказателствата, че мафията или поне част от нея е подкрепила Кенеди няма. Поне сто процентови няма. След избирането му подкрепилите го мафиози се надяват да не ги закача, но става точно обратното. Братът на Джон Кенеди, Робърт бива назначен като главен прокурор и започва масивна война с мафията.

През октомври 1963 г. се провежда процес срещу Джо Валачи, който е обвинен в участието в организирана престъпна групировка. Това довежда до научаване на структури, на понятия като „омерта“ (полагане на клетва, с цел да се запазва мълчание относно името на автора на дадено престъпление, така че той да не може да бъде достигнат от ръката на закона), на ритуали. Процесът е организиран от прокурора Робърт Кенеди, който настоява  той да е публичен – дори и телевизията го предава. Благодарение на данните от този процес след години Фалконе разбива мафията.

Джо Валачи дава показания на процеса срещу него
Джо Валачи дава показания на процеса срещу него
  • Комунистите – най-удобния убиец на Кенеди за всеки американец. В разгара на Студената война американският млад и харизматичен президент да бъде убит от КГБ или от някой запален по идела на комунизма за всеки е „удобната истина“. Но едва ли. Кенеди не е бил толкова твърд с комунистите. За него това са хора, които са се подлъгали от измамна идеология, но не и представители на „Злата империя“ (както Рейгън ги възприема).

JFK е търсил повече диалог, предлагал съвместни програми (Изследването на Космоса) и „стратегия за световен мир“, отколкото конфликт със СССР. Дори и Фидел Кастро го е харесвал като лидер на САЩ.

  • Расистите – Кенеди бил върлов противник на сегрегацията. Дори в предизборните си обещания той споменава тя да бъде елиминирана. Но след като спечелва се бави с отменянето й. Въпреки това на 11 юни 1963 г. след като осигурява безпроблемно записване в университет на двама млади цветнокожи младежи, успешно взели приемния изпит, Кенеди изнася реч в национанален ефир по отношение на необходимостта да се премахне сегрегацията и да се преосмисли отношението към цветнокожото население на САЩ.

В последствие Кенеди сформира „Движение за граждански права“, в което участва и Мартин Лутър Кинг младши. Така че расист като вариант за евентуален убиец на 35-тия президент не е за изключване.

Сформиране на „Движението за граждански права“
Сформиране на „Движението за граждански права“
  • Осуалд – побъркан бивш американски морски пехотинец, който е завладян от идеята на комунизма и работещ в Минск, СССР като поправя телевизори и радио техника. Връща се в САЩ, заедно със съпругата си, критикува в тесен кръг политиката на Кенеди и … обещава, че „президента ще си плати“.

Осуалд е може би идеалният обвиняем. Но случилото се на площада в Далас остава много въпроси. Изследвания, направени по единственото автентично видео на репортера Запрудер, който е бил в тълпата и е документирал посещението на Кенеди, показват нещо интересно. Когато Кенеди бива уцелен в черепа от удара тялото му тръгва назад, а не напред. В същото време колата, в която е пътувал Кенеди е била след сградата, където се е намирал Осуалд. Т.е. Осуалд е уцелил Кенеди отзад. И въпросът който изниква е: „Ако Осуалд е бил единственият стрелец, то когато е стрелял отзад как тялото и главата на Кенеди ще се отблъснат назад? Би трябвало да отблъснат от удара напред.“

Именно този факт, подкрепен с това видео поражда много въпроси, които пък водят до сформирането на каквито и да е конспирации.

  • Военни – по време на Кубинската криза много американски твърдолинейни генерали смятат, че СССР „трябва да бъде наказана за дързостта“ на каквато и да е цел. Кенеди отказва. Той решава до последния момент да използва дипломация, а не да „пуска бомбите“.

След като ядреният апокалипсис се отлага Кенеди приема действията си за успешни, но генералите му са на друго мнение – за тях това е унижение пред Кремъл. Така Кенеди си печели нов враг в лицето на военните. Интересното е, че от другата страна, в Москва, военните генерали приемат отказа на водача си Хрушчов да пусне ракетите по същия начин.

  • Банките – На 4 юни 1963 г. президентът Кенеди издава декрет 11110, с който на департаментът по финансите се предоставя правото да издава сребърни сертификати срещу наличното сребро в държавната съкровищница. САЩ започват да печатат пари, вместо Федералния резерв. Това не се нрави от много хора. Интересното е, че вицепрезидентът Линдън Джонсън отменя този декрет веднага след като полага клетва като президент в самолета.

Новите неща, които научаваме от документите са:

  • ФБР е било предупредено и е предупредило за евентуално покушение над заловеният евентуален извършител на убийството – Осуалд

Вечерта преди да бъде застрелян Осуалд ФБР получава обаждане. От другата страна на слушалката спокоен глас заявява, че на другия ден заловеният евентуален убиец на Кенеди ще бъде убит. Веднага ФБР докладва на полицията в Далас, че възможността някой на другият ден да се опита да ликвидира Осуалд е голяма. На другата сутрин ФБР пак предупреждава. И в двата случая полицията в Далас заявява, че е подготвена да предотврати такова деяние.

Кадър от убийството на Осуалд
Кадър от убийството на Осуалд.
  • Директорът на ФБР Хувър се е тревожил от коспиративни теории

Дж. Едгар Хувър споделя в своя бележка, че е необходимо да бъде открито някакво доказателство, с което да се докаже, че Осуалд е истинският убиец.

Кастро и ЦРУ са като влаковете в руските сериали – винаги вървят заедно. Плановете, които станаха публично достояние разкриват, че ЦРУ е искала да използва и „контакти с криминални личности“ с цел ликвидирането на Кубинският патрон (patron – покровител, бел.ред.).

Другите разкрити планове включват използването на костюми за гмуркане и различни експлозиви. Като цяло, добър екшън с марка ЦРУ.

  • Кубинският посланик реагира на убийството със задоволство

Въпреки че веднага след покушението кубинското посолство излиза с изявление, че „няма нищо общо със случилото се“ посланикът на Куба „изглежда усмихнат и облекчен от новината“.

СССР има голям брой теории за това как JFK е бил убит, дори и тази, че пръст в този жесток акт има и вицепрезидента Линдън Джонсън (в последствие станал президент) според бележка на ФБР директора Едгар Хувър, направена три години след смъртта на Кенеди.

Източникът на ФБР казва, че КГБ са били на мнение, че „убийството не е деяние само на един човек… а на няколко човека“.

        Джон Кенеди успокоява разпаления Линдън Джонсън
 Джон Кенеди успокоява разпаления Линдън Джонсън

И докато сме на тема „мнението на СССР“ нека продължим и с това как те са възприемали Осуалд. Макар той да е харесвал комунистите, те него – не толкова. Кремъл дори го е заклеймила поради факта, че това е „невротичен маниак, който предава собствената си родина“.

Въпреки това Осуалд е водил разговор с неиндентифициран представител на КГБ през септември 1963 г. в Мексико.

Трябва да споменем, че в дните и месеците след убийството на Кенеди Съветите са се страхували от ново покачване на напрежението и последващ реален ядрен конфликт. Джонсън е бил далеч, не толкова спокоен и уравновесен колкото Кенеди и отговорът му спрямо Кремъл е можело да бъде пагубен за всички.

Ако досега не сте се впечатлили, то следващото е интересно. 25 мин. преди Кенеди да бъде застрелян, репортер от британски вестник „Britain’s Cambridge Evening News“ получава обаждане. Репортерът получава наставления да се обади в американското посолство и да каже, че има „големи новини“. Това е разговора. Или монолога по-точно. Само, че дотогава такова нещо не се е случвало и репортерът приема, че това е просто някаква шега или номер. Това, което той прави е просто да игнорира обаждането. А ако беше се обадил?

  • Опити на ФБР да следи Осуалд, операции на ЦРУ и секс партита с марка „Hollywood“

През октомври 1963 г. ФБР провежда опити да следи Осуалд поради интереса му към кубински източници.

Стават известни нови факти за операции на ЦРУ в Куба, Виетнам и Доминиканската република.

Разбираме и за организирането на секс партита с различни участници, като по-известни са Джон Кенеди и Франк Синатра. Хувър на няколко пъти е предупреждавал Боби Кенеди, че има снимки на брат му с жени от всякакво съсловие – дори и с жени на мафиотски босове.

  • Истинският убиец на Кенеди е полицай

Полицаят от Далас Джей Ди Типит застрелва Кенеди. След 45 минути Типит е гръмнат от Лий Харви Осуалд, който е набеден за извършителя на покушението.

Според информатор на ФБР Типит е бил в служебната си кола малко след убийството на Кенеди, когато спрял Осуалд. Двамата разговаряли през прозореца, но полицаят излязъл. Секунди по-късно Осуалд го убива с три куршума от револвер 38 калибър.

Документ, твърдящ, че убиецът е полицаят Джей Ди Типит
Документ, твърдящ, че убиецът е полицаят Джей Ди Типит

На 03.11.2017 г. бяха разсекретени още 676 документа, като повечето от тях (553) са подготвени от ЦРУ, 48 – от Пентагона и 18 – от Министерството на правосъдието. В тях се посочва, че Осуалд е единственият убиец и няма установена връзка между него и ЦРУ.

Трябва да споменем и факта, че част от информацията е била редактирана допълнително в интерес на националната сигурност на САЩ.

В основният доклад на хирурга има показания, че направените рани в тялото на Кенеди са от двама стрелци:

В основният доклад на хирурга има показания, че направените рани в тялото на Кенеди са от двама стрелци:

ОБОБЩЕНИЕ

Джон Кенеди ще остане в историята с много неща – американецът, който изрече „Не питай какво ще направи държавата за теб, а какво ще направиш ти за държавата“; президентът, който прати човек на Луната и заяви, че търси стратегия на мира, а не на разрушението; харизматичен ухажор със съпруга Джаки Кенеди и любовница… Мерилин Монро.

Джон Кенеди с жена си Джаки (отляво) и с Мерилин Монро (отдясно).
Джон Кенеди с жена си Джаки (отляво) и с Мерилин Монро (отдясно).

Дали някога ще научим името на истинския убиец, дали е бил сам или просто е бил инструмент на някой зад кулисите още никой не може да каже. Живеем във време, където имаме свободен достъп до всякаква информация – истинска и fake. Сега повече от всякога е необходимо да търсим и сравняваме информация от два или повече независими източници. Иначе както се пее в легендарната песен на Pink Floyd – „ти си просто поредната тухла в стената“.

Всички факти, които написах и самата личност на Джон Кенеди изграждат един митичен реализъм, който както го описва, така и го обгражда. 60-те години на миналия век са били бурни времена – имаме много интереси на големи играчи, всеки искащ парче от „изпичащия се“ американския пай, поръсен със зони на влияние по целият свят. За жалост JFK напуска земния път много млад, но и остава завинаги такъв, мечтаещ да види и работи за това „човек да бъде такъв какъвто е роден да бъде – свободен и независим“.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *