Лекцията на проф. Ясуо Кобаяши в окупирания Софийски университет

Време за четене: 3 минути

Окупацията на Софийския университет през зимата на 2013 г. бе едно изключително интересно политическо събитие, в което участвах. Насочена срещу правителството на Пламен Орешарски, окупацията целеше да свали социалистите от власт и да възстанови нормалността. Естествено, тя се радваше както на подкрепа и уважение, така и на критики, някои от които обосновани.

Студентите бяхме поели контрола над университета и занятия в Ректората нямаше, с малки изключения. Това не означава, че академичната дейност бе прекратена, напротив. Масово окупаторите четяхме книги, водехме дискусии, макар и понякога ненужно дълги и организирахме различни лекции. Една от най-интересните и неочаквани беше на японски участник, пропътувал половината свят, за да се срещне с нас и да говорим.

Японският професор Ясуо Кобаяши научил от новините за продължаващата вече няколко седмици окупация в български университет и се поинтересувал от събитията. Самият той участва като младеж в окупацията от леви студенти на университета си в Япония през 1968 г. За разлика от тогава окупацията на Софийския университет през 2013 г. бе проведена срещу социалистическо правителство и се случи по един доста ненасилствен начин, контрастиращ силно с японските действия, на които той е бил свидетел и участник.

Предаваме лекцията му с незначителни съкращения:

Развълнувам съм до сълзи от дисциплината ви и от степента ви на самоорганизация. Тук няма мръсотия, няма графити, всичко е добре подредено. Затрогва ме, че вие не сте организирани от някаква външна политическа сила, а че сте едно спонтанно и самоорганизиращо се движение. Когато движения като това са се случвали, те много бързо са се проваляли в една насилствена форма. Но тук това не е случаят и аз ви уважавам за това ниво на контрол и самодисциплина. В това аз виждам една възможност и една надежда не само за вашата държава, но дори и за човечеството. Цензурата е нещо като средство на историята, като прекъсване на историята в мига. Това, което вие правите, е една такава цезура – прекъсване на историята. Бъдещето не е някъде там, бъдещето е тук и сега в тази цезура. Може би ще успеете, може би ще се провалите. Но изживейте тази празнота като празното място в историята. Аз се надявам, че ще устоявате. Пожелавам ви да се борите не за да разрушавате, а за да устоите този момент, който е ценността. Така както не сте мърсили и драскали по стените, така опазете и човешките отношения, които са се създали тук – вашата солидарност и приятелство. Това е условието за победата. Това е и моето послание към вас, посланието на един възрастен участник в събитията от 1968 г.

Вие окупирате университет, а университетът е мястото където се учи. Именно сега е момента да учите – учете се. Трябва да се учите да бъдете внимателни, да бъдете търпеливи. Бъдещето ще дойде от това уважение, от това търпение и от взаимното уважение, което вие създавате. Бъдете внимателни, защото ще има много предизвикателства – ще бъдете обект на агресия и насилие. Бъдете внимателни и бъдете преди всичко хладнокръвни. Не се оставяйте на импулсите. 

Устояването е дори по-важно от действието. Пожелавам ви смелост, кураж, смелост. Истинската смелост, която познава търпението, изпитанията, вниманието и проницателността. Желая ви този кураж и пожелавайки ви го оставам с мисълта за вас. Завинаги. Да живее приятелството! 

Проф. Ясуо Кобаяши е един от най-влиятелните съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Автор е на множество книги в областта на философията на изкуството и политическата философия, културната теория и историята на съвременността. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето – между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Той е един от водещите посредници жежду европейската и в частност съвременната френска философия и японската култура.

Кобаяши често сътрудничи с видни творци от различни изкуства – той е дългогодишен приятел и близък съратник на художника Аки Курода, на архитекта Тадао Андо, дори на модния дизайнер Исе Мияке.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.