В червено и синьо живеят еднакъв брой хора

Време за четене: 2 минути

Автор на картата: Ibisdigitalmedia

Познавам малко хора, които да живеят в голям град в България и да не се оплакват от съседите си – колко им шумят, колко им пречат, колко ги занимават, как се тъпчат в градския транспорт или в задръстванията. Но някъде по света нашите условия за живот биха минали за царски. Вижте картата – едва 5% от населението на света живее в районите оцветени в синьо. Други 5% пък живеят в червения район.

Какво виждаме тук? Червената зона включва Бангладеш (население: 156 милиона), индийските провинции Бихар (население: 104 милиона) и Западен Бенгал (население: 91 милиона). Зоната включва и два мегаполиса – Калкута в Западен Бенгал (15 милиона) и бангладешката столица Дака (13 милиона).

Взети заедно, те имат общо население от около 351 милиона души в около 330 000 кв. км. (територията на Република България е 111 000 кв км.), което дава гъстота на населението от 1062 души на км2. За сравнение, най-гъсто населената страна в Европа е Нидерландия, като плътността там е по-малко от 500 души на км2.

map_december_02

Синята област включва – този списък не е изчерпателен, но все пак поемете дълбоко дъх, преди да започнем – Канада, Гренландия, Исландия, Норвегия, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Литва, огромни части от северна и азиатска Русия, Монголия, по-голямата част от басейна на Амазонка, Патагония, големи части от Африка и Арабския полуостров, американските щати Ню Мексико, Невада, Юта, Канзас, Небраска, Айдахо, Уайоминг, Монтана, Северна и Южна Дакота, както и почти цялата суша от Австралия и Океания.

В тези области също живеят приблизително 350 милиона души. А в целия свят в момента има малко над 7,3 милиарда души.

Тези по-слабо населени райони са до голяма степен, но не само, неподходящи за обитаване от хората: пустини, степи, тундри, дъждовни гори. В тях няма нито един мегаполис: най-близките кандидати са Луанда, столицата на Ангола (население 6,5 милиона) и Торонто (население 6,0 милиона).

Картата, разбира се, е леко странна. Нейният създател е изчислил колко хора са 5% от населението на света и след това е започнал да търси големи райони с ниска гъстота на населението, докато не достигне магическото число. Това е леко изкуствен начин за правене на нещата и е довело до странни неща като изключването на долината на река Нил и тънката част от Южна Америка в гъстонаселеното й тихоокеанско крайбрежие.

Така или иначе, световното население е наистина неравномерно разпределено. Старата приказка за 53% от населението на света, живеещи на едва 3% от повърхността си бива прекрасно илюстрирана тук.

Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *