Време за четене: 2 минути

Социалните мрежи редовно предизвикват силни емоции в потребителите си – нарочно.


Поведенчески дизайн или как се рисуват чувства без боя и четка

Когато Фейсбук промени алгоритмите си, последиците за неговите два милиарда потребители бяха огромни. С тези промени социалната мрежа вече влияе активно на колективното настроение на своите потребители, пише Андриан Крейе в коментар за немския вестник Зюддойче цайтунг.

В момента, в който основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че ще пренастрои видимостта на постовете, мотивите му звучаха интересно. Идеята беше потребителите да получат повече текстове, снимки, видеоклипове и връзки, които идват от приятелите и семейството. Преди всичко обаче тези позиции трябва да предизвикват реакции, т.е. коментари и споделяне. Накратко, Фейсбук трябва да е място за емоции.

Разбира се, като всичко останало, което стъпва на чувства, това не е добра идея.

Погледнато през призмата на масовия потребител, може дори да се каже, че Зукърбърг подхожда с грижа –  иска да попречи на компании, марки и медии да изместят фокуса от нормалните потребители. Всъщност обаче става дума за бизнес. За разлика от конкурента Гугъл, който се е предефинирал като холдингова компания „Алфабет“, Фейсбук едва сега поставя акцент върху рекламите.

Почти всеки човек, който има достъп до интернет, е регистриран във Фейсбук. Иначе казано, ако броят на потребителите вече не може да се увеличи, трябва да се увеличи размера на ползите. Което ще се случи как – с емоции, естествено. Както казваше един известен български продуцент, при когото стажувах, когато бях студентка – „Всяка сълзичка е паричка„.

Както може би сте забелязали, във Фейсбук доминират възмущението, гневът и страхът.

Поне това показа предизборната кампания на САЩ през 2016 г. показа. Най-добрият начин да работите в социалните мрежи е да възмутите, разгневите и уплашите. Това дава възможност на потребителите да споделят и коментират. Хуморът и ентусиазмът са далеч назад. Това е дълбоко вградено в ДНК на компанията.

Бивши служители на Фейсбук предупреждават, че социалните мрежи могат да бъдат пристрастяващи и никой не знае по-добре това от хората, които понастоящем работят за социалната мрежа. Съоснователят на Фейсбук Шон Паркър предупреди през есента, че тези механизми с съзнателно програмирани. А думите, за които Зукърбърг търпя подигравка са: „We can help make sure that Facebook is a time well spent.“ – Може да се погрижим за това времето, прекарано във Фейсбук, да е било добре прекарано“.

Time Well Spent е името на организацията, която основа Тристан Харис. Бившият дизайнер на така наречените потребителски преживявания в Интернет беше първият от известните отпаднали от Сицилиевата долина, които няколко месеца предупреждаваха за зависимостта на интернет и последствията за демокрацията и обществото.

Чрез есетата си и популярната платформа TED Talk, бившият служител на Гугъл – Харис, който сега ръководи организацията Time Well Spent, показва тъмното изкуство на поведенческия дизайн или работата по използването на човешки уязвимости.

„Технологичните компании използват същия принцип“, твърди той. „Информационните емисии са предназначени за автоматично зареждане с причини да ви препращат и целесъобразно да елиминирате причината да спрете, да преразгледате или да напуснете“.

Дали поведенческият дизайн и неговата цялостна концепция представлява нещо лошо, е въпрос, по който може немалко да се спори. Както Гугъл, така и Фейсбук са частни компании и стремежът им към печалба е нещо съвсем естествено. Те не крият инструментите, които използват, за да привлекат вниманието на потребителите. Въпросът е до какво би довело това – масов отказ от популярните социални медии или тъкмо обратното – повишаване на тяхното използване.

Ако погледнем на това като на своеобразен тест на човечеството и неговото възприятие, то резултатът ще бъде повече от интересен. И може би ще го разберем скоро.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

One comment

  1. Hi, Voinaimir!

    I am Kevin from Heroes: The Bible Trivia Game.

    I was reading on the topic “average screen time” to see what resources are available online.

    I noticed that you were linking to this resource: http://www.comparitech.com/tv-streaming/screen-time-statistics/ which talks about how much screen time is too much.

    Interestingly enough, we created a curation of several studies discussing this topic.

    The main difference is you don’t need to jump from website to website because we’ve collected several and summed them up for you.

    If you are interested, here’s the link: https://www.heroesbibletrivia.org/en/average-screen-time-for-teenagers/. Perhaps, you may also mention us if you find this helpful.

    All the best.

    Kevin,

    Heroes: The Bible Trivia Game

Comments are closed.