Северния бял носорог – отговорност на злите бракониери или неефективната държава?

Време за четене: 2 минути

Гост автор: Александър Терзиев

Преди два дни научихме скръбната вест, че последният мъжки северен бял носорог, по име – Судан, е починал, с което отбелязваме и пълното изчезване на този вид. През последните години от живота си Судан е поставен под въоръжена охрана от страна на правителството, но дори това не помага за оцеляването на вида му.

Северният бял носорог обаче не е бил единственият вид носорог, от който са останали едва няколко индивида. В началото на 20ти век, живите южни бели носорози в дивата природа са едва двадесет. Днес, те са двадесет… хиляди.

Причината за това, оказва се, далеч не се корени в страхотната симбиоза между държавни мерки и работа на неправителствени екологични организации, които създават условия за опазването на вида.

Напротив – от 1900-а година насам южният бял носорог бива изключително отглеждан за продажба на неговия рог, както и на разрешителни за отстрелването му за търговски цели. Наглед доста контрауинтитивни мерки, които обаче дават резултат – само за последните 10 години броят на южните бели носорози е нараснал със седем хиляди индивида – повече от общия брой на всички останали видове носорози, взети заедно. Цената за отстрелването му пък расте главоломно, като в момента започва от 32 000 долара.

rhinoes_map.png
Карта с местообитанията и броя на живите носорози към 2018 г. Източник

Всичко това се случва без капка държавна намеса – предприемачи от ЮАР решават да започнат да отглеждат южни бели носорози именно за тази цел. Самите животни пък, от този момент нататък, бидейки частна собственост, са поставени под много по-качествена закрила отколкото техните северни братовчеди. Парковете са строго охранявани, а през последните години се търсят нови методи, които да увеличат раждаемостта.

В същото време северният бял носорог е пазен с цялата строгост на закона и държавата. Тези мерки също дават резултат – преди два дни този вид официално изчезна. Впрочем, напълно закономерно, защото едва ли има пример от човешката история, в която държавата е била добър стопанин, предоставила е качествена услуга и в действителност поставените цели, за които са използвани обществени средства, са били постигнати ефективно и в пълен обем.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.