Изборът на Италия – популизъм и евроскептицизъм

Време за четене: 7 минути

4 март 2018 г., неделя, Италия. Деца скачат около своите родители, които пък след неделната служба в църквата отиват да дадат своят глас в урните за бъдещето на същите тези деца, за бъдещето на страната си. Приповдигнато настроение цари, може би повече от детската глъч или пък от растящата надежда на идващата пролет, която гони всяка зима – тази навън и тази вътре в нас. А може би просто надеждата, която прошепва тихо, че все още имаме шанс да променим нещата. Че все още има изход.

Изборният ден беше нормален за Италия. В началото започна бавно и с грешки. В Палермо налице беше хаос, тъй като някои избирателни кабини все още били затворени, докато бюлетините се напечатат отново. Разбира се, този акт буди много въпросителни, но всякакви неща се случват по време на избори – неумишлени и умишлени.

Основните играчи на изборите в Италия на 4 март бяха:

01.jpg

Изброените формации се бореха за 630 места в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) и 315 сенаторски места. Това ставаше под т.нар. Rosatellum bis – нов закон, чрез който се избира по паралелно смесена система.

Право да гласуват за Камарата на депутатите имат около 46,6 милиона италианци. Техният брой за Сенат е 42,9 милиона. Гласуването за Камарата става от лица, навършели 18 години, а гласуващите за Сенат – трябва да има навършени 25 години.

Някои от тези партии си написаха домашното преди изборите и решиха да се явят под формата на коалиции:

  • Коалиция „Център-дясно“„Лига“, „Напред, Италия“, „Братя италианци“, както и малките либерал-консерватори от „Ние с Италия“
  • Коалиция „Център-ляво“„Демократична партия“, либералите от „Повече Европа“, съюз от малки партии с име „Заедно“ и центристите от „Гражданска популярност“

Популистите от движение „Пет звезди“ решиха да останат сами, но това се определи и от факта, че те са твърдо решени да променят политическото статукво, както и от това, че никой от другите не иска да направи коалиция с популисти. Така създадената от общественика и популярен комик – Бепе Грило партия се беше приготвила да прилага в действие мъдростта „И сам воинът е воин“.

Макар евроскептични популисти, именно от хората на Грило се очакваше да получат най-много гласове в неделя. И това има своите съвсем нормални причини (а не конспиративни, че Путин и тези избори ще хакне). Една от тях, свързана с Европейският съюз, бе, разбира се, недомислената политиката на Съюза към бежанците. В един момент Италия приемаше и приемаше, докато лидерите на Европа се снимаха на автогари и жп гари с дошли хора от зони на военни конфликти и не само (около тях и далеч от тях). Никой не чуваше гражданите от най-бедните райони и първата спирка на бежанците – Южна Италия. Всеки казваше, че това ще отмине и tutto bene (превод от италиански – всичко е наред). Само че не беше. Затова хората видяха и може би още по-лошото – продължават да виждат спасение в едни пет звезди.

До 12 ч. активността на изборите в Италия бе 19,43%.

Изборният ден продължаваше да си тече нормално, до моментът, в който ветеранът, донът на италианската политика – Силвио Берлускони не се яви да упражни своят глас. Към 14 ч. Берлускони влиза в стаята с урните и в момента, в който му се обработват личните документи, на масата скача феминистка, гола до кръста и изписала своето тяло с различни слова, оставяйки всички без думи:

02.jpg

А по-късно на запитване за случилото се, Берлускони отговори лаконично: „Феминисткото момиче? Да, видях я – красиво момиче е.“. Типичен Дон Силвио.

Силвио Берлускони пусна в последния момент преди изборите своя коз. Тъй като 81-годишната котка на италианската политика получи присъда, забраняваща му да заеме обществена длъжност, той реши, че ако неговата партия („Напред, Италия“) спечели изборите или има повече гласове от своите коалиционни партньори то кандидатурата за министър-председател ще бъде предложения от Берлускони – Антонио Таяни, който в момента изпълнява длъжността председател на Европейският парламент. Силен коз.

Към 19 ч. активността на изборите вече беше 57,38%. И всеки започна да напира – кога ще излязат първите резултати. Не след дълго стана ясно, че се очаква първите резултати от екзит пола да излязат след 23:00 ч. местно време. Като диапазона на грешките да е до 5%.

В 23:00 ч. местно време, първите резултати бяха налице:

03.jpg

От изнесените резултатите от екзит пола станаха ясни няколко неща:

  • 04
    Луиджи ди Майо

    Движението „Пет звезди“ печелеше – очаквано, както социолозите в Италия предрекоха. Въпросът бе с колко процента. Явно популистите спечелиха доверието на италианците убедително, защото разликата между първия и втория не беше малка. Техният кандидат – Луиджи ди Майо е още от началото на създаването на евроскептичната популистка партия. През 2013 г. става най-младият заместник-председател на Камарата на депутатите на италианския парламент.

  • Болезнена загуба за „Демократичната партия“ – недоволството на италианците може би се видя не толкова в гласуването им за популистите от „Пет звезди“, колкото от вота им за социалдемократите. Матео Ренци получи оглушителен шамар, като специалисти коментираха, че това е резултат от грешната политика на кабинета на Ренци по отношение на все така нарастващата безработица. В резултат на това Демократичната партия получи най-ниския си резултат на избори:

– 2001 г. – 31,1%

– 2006 г. – 28,0%

– 2008 г. – 33,1%

– 2013 г. – 25,5%

– 2018 г. – 20,5%

  • 05.jpg
    Матео Салвини

    Добро представяне за „Лига“ – тук е изненадата. Никой не предполагаше, че Матео Салвини ще получи такава подкрепа. Лидерът на евроскептичното дясно се присъединява към „Лигата“ на 17-годишна възраст. През 2013 г. той става водач на партията. През 2014 г. „Северната лига“ участва в крайно-дясна коалиция на изборите за Европейски парламент.

  • Подкрепата към Берлускони вече я няма – макар резултатът му да бъде близък до този на Салвини, това е повече загуба, отколкото успех за дон Силвио. Но хитрата лисица на италианската политика със сигурност ще получи дял от тортата, ако се сформира правителство „Център-дясно“. А и това е последната сламка за която Берлускони може да се хване, за да не се обяви резултатът му от изборите като провал.
  • Никоя партия не разполага с мнозинство (40%) – кабинетът, който ще управлява Италия, ще бъде представен от коалиция. И именно това доведе до много въпроси, но представители на различните партии изказаха желание да коментират след като излязат официалните резултати.

На следващия ден (5 март 2018 г. – понеделник) при изборна активност 72.93% (с близо 3% по-малко от предишните парламентарни избори през 2013 г.) станаха ясни и окончателните резултати:

  • Движение „Пет звезди“ –                           32,66%
  • „Демократична партия“ –                           18,72%
  • „Лига“ –                                                             17,37%
  • „Напред, Италия“ –                                        14,01%
  • „Братя италианци“ –                                       4,35%
  • „Свободни и равни“  –                                     3,38%

Така Коалиция „Център-дясно“ събираше резултат 37,00%, а коалиция „Център-ляво“ – 22,85%.

Извадките показаха, че бедната част на Италия, с най-голяма безработица и проблеми – Южна Италия – е гласувала главно за движението „Пет звезди“:

06.jpg
Проучването е направено от ISTAT, BBC

Младите италианци също, според проучванията, са избрали все още неопетнените и „безгрешни“ носители на новото „Пет звезди“:

07.jpg
Разбивка на гласовете по възрастови групи. 

Разпределението на местата в камарата на депутатите и сенаторските места изглежда така:

08.jpg

Популистите от „Пет звезди“ веднага показаха самочувствие с изказването на един от лидерите й – Алесандро Ди Батиста:

За първи път други партии ще трябва да идват да разговарят с нас. Това е за първи път. И ние ще сме тези, които ще определяме правилата.

Реално Ди Батиста е прав. Поглеждайки резултатите на коалиция „Център-дясно“, виждаме, че не им достига малко, но това малко е решаващо и единственият, който може да им го даде, са популистите от „Пет звезди“, които също обявиха, че са готови за коалиции.

Салвини благодари на избирателите и каза, че ще помисли на спокойствие какви ходове да предприеме. Разбира се, не забрави да изрази скептицизма си към Европейският съюз и обяви, че данъците трябва да бъдат намалени и:

Еврото беше и е лоша валута, лошо решение.[…] Ясно ни е, че времето на единната валута ще приключи скоро.

На другия фронт Ренци очаквано подаде оставка и заяви, че няма да се кандидатира отново за лидер на „Демократичната партия“ на следващите партийни избори. На 43 години той изглежда като изчерпан откъм политически идеи, което затруднява възможността да се върне на бяло Ферари както Берлускони.

09.jpg
„Чао, красавице“ – меме, заимствано от популярната партизанска песен “Bella ciao”

Какво следва?

Реално въпросителните след изборите на 4 март не намаляха, а напротив – се увеличиха. Подобно на песента на италианският изпълнител Ерос Рамацоти ситуацията може да бъде определена като „огън в огъня“.

Все пак съществуват няколко варианта за правителство:

  • Управляваща коалиция: ДВИЖЕНИЕ „ПЕТ ЗВЕЗДИ“ И „ЦЕНТЪР-ЛЯВО“

Трудно е да се представи такава коалиция и причините за това са много. Но главната е, че движение „Пет звезди“ индиректно свалиха правителството на Ренци със своите критики и презиращи коментари. Други пък от „Демократичната партия“ намират шанс все пак да измият срама от болезнения слаб резултат, но на каква цена?

От друга страна движение „Пет звезди“ е повече от сигурно, че ще използва „Демократичната партия“ като парламентарна подкрепа при приемане на законите. А това ще е още по-зле за партията на Ренци от изборната загуба. Самият той обяви при подаване на оставка, че „Демократичната партия“ остава в опозиция.

  • Управляваща коалиция: ДВИЖЕНИЕ „ПЕТ ЗВЕЗДИ“ И „ЦЕНТЪР-ДЯСНО“

Още по-малко вероятно от първият вариант. За „Лигата“ (партията с най-много гласове в „Център-дясно“) този ход ще доведе до загуба на подкрепа, а в момента партията е в подем.

Въпросите, по които са едно мнение двете формации са:

  • По-строг контрол на миграцията
  • Опростяване на законодателството
  • Трудови закони
  • Образование, пенсии
  • Евроскептицизъм

Това, което обаче ги спира е в областта на икономиката:

  • „Лигата“ иска плосък данък до 15%
  • Движение „Пет звезди“ вярва силно в голяма социална държава

Друго, което може би се пропуска е силно изразеният евроскептицизъм и от двете формации. Тук обаче ролята ще бъде на италианския президент Серджо Матарела, тъй като той едва ли ще позволи на евентуално управляваща коалиция в този вид да се развие, при условие, че комуникацията на Италия с Европейският съюз не само ще секне, а направо ще изчезне от един евентуално иницииран Italexit.

В петък (9 март 2018 г.) Салвини заяви, че отказва да прави коалиции с когото и да било. Движение „Пет звезди“ също не би направило коалиционен съюз с партия, формация и каквото и да е било, ако в нея участва Берлускони.

  • Управляваща коалиция: ЦЕНТЪР-ДЯСНО“ И „ЦЕНТЪР-ЛЯВО“

Невъзможно. Дори и в краен вариант.

  • НОВИ ИЗБОРИ

Това е вариант, който е може би с най-голяма възможност да се осъществи. Проблемът е, че дори при провеждане на нови избори в Италия доминират евроскептичните партии, а това няма как да се промени след няколко месеца управление на служебното правителство. „Демократичната партия“ пък е в най-неблагоприятна ситуация, защото освен, че ще трябва бързо да ближе раните си и си изведе поуките, ще трябва да потърси лидера, който да каже как това да се осъществи.

А и да не забравим факта, че италианският данъкоплатец едва ли ще желае с парите му да се направят още едни избори с неясен изход.

В Италия цари политическа криза, която може да се перифразира по следния начин: Италия е качена на Ферари без бензин и е заклещена в тясна уличка без изход, чакайки някой да я издърпа. И всичко това става на фона на надуто радио, от което звучи Челентано.

А ето видео как вотът в Италия се е променял през годините, стартирайки от 1994 г.:

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *