Време за четене: 2 минути

Неделя – ден за посещение на църквата в Италия. Но тази неделя е малко по-особена. На политическият ринг, наречен „избори“ излизат различни формации, за да спечелят в близо 14-часов мач победата.

Днес открояваме като фаворити следните партии:

  1. Движение „Пет звезди“240px-Five_Star_Movement.svg

Кандидат – Луиджи ди Майо

Идеология – Евроскептичен популизъм

  1. „Демократичната партия“Partito_Democratico_Logo.png

Кандидат – Матео Ренци

Идеология – Социална демокрация

  1. „Напред, Италия“Forza_Italia_logo.png

Кандидат – Силвио Берлускони

Идеология – Либерален консерватизъм

  1. „Северна лига“316px-League_-_Salvini_premier.svg.png

Кандидат – Матео Салвини

Идеология – Десен популизъм

  1. „Свободни и равни“316px-Free_and_Equal.svg.png

Кандидат – Пиетро Гразо

Идеология – Демократичен социализъм

  1. „Братя италианци“302px-Brothers_of_Italy.svg.png

Кандидат – Джорджия Мелони

Идеология – Национален консерватизъм

Изброените формации се борят за 630 места в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) и 315 сенаторски места. Това става под т.нар. Rosatellum bis – нов закон, чрез който се избира паралелно смесена система.

Право да гласуват за Камарата на депутатите имат около 46,6 милиона италианци. Техният брой за Сенат е 42,9 милиона. Гласуването за Камарата става от лица, навършели 18 години, а гласуващите за Сенат – трябва да има навършени 25 години.

Какво се очаква?

Коалиция на десните – Берлускони и Салвини са се договорили вече. Тази партия от двете, която има повече гласове ще се излъчи премиер. Трябва да напомним, че поради присъда Силвио Берлускони, който е лидер и кандидат на „Напред, Италия“ няма право да се кандидатира за премиер. Ако все пак неговата партия спечели повече от „Лигата“, то премиер ще стане Антонио Таяни (в момента той изпълнява длъжността председател на Европейският парламент)

Голяма коалиция – Берлускони и Ренци. И двете партии: „Напред, Италия“ и „Демократична партия“ обаче изключват да се случи това. Дори обаче да се обединят, проучвания показват, че са им необходими още коалиционни партньори.

Широка коалиция може да се постигне и чрез президента – Серджо Матарела, който да обедини отказващите съюз чрез определена политическа програма.

Победа на движение „Пет звезди“ – популистите си взеха урок и вече търсят диалог с другите партии. Така че при тяхна победа може да има правителство, но стига това да стане с нужното мнозинство. В противен случай Матарела може да им даде шанс да търсят коалиционен партньор. Въпреки всичко обаче „5 звезди“ са основните фаворити днес, според много социолози.

Разбира се ако никой от горните избори не се окаже подходящ за партиите, то ще бъдат насрочени нови избори.

Хронологията на изборите в Италия е следния:

  • 4 март (неделя) – изборен ден – продължава до 23:00 ч. местно време. По това време се очаква да излязат и резултатите от екзит пол (възможно е да има грешки в диапазон до 5%).
  • 5 март (понеделник) – извеждане на официални резултати
  • От 5 март до 20 март – коалиционни договаряния
  • Около 23 март (петък) – първа сесия на новосформираният парламент
  • Около 29 март (четвъртък) – президентът ще се консултира с политическите сили за кандидатурата на новият министър-председател
  • Краят на април – ново правителство

Ситуацията в Италия е сложна и след днешния ден или ще се тръгне към нейното опростяване или ще се влезе в по-задънена и тясна улица с Ферари последен модел.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

One comment

  1. […] Изборният ден беше нормален за Италия. В началото започна бавно и с грешки. В Палермо налице беше хаос, тъй като някои избирателни кабини все още били затворени, докато бюлетините се напечатат отново. Разбира се, този акт буди много въпросителни, но всякакви неща се случват по време на избори – неумишлени и умишлени. […]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *