Италиански учени откриха „люлката“ на шизофренията

Време за четене: < 1 минута

Намерена е в мозъка „люлката“ на шизофренията или набор от области, участващи в нарушенията на възприятието, характерни за болестта, съобщава италианското издание Rai.

Откритието е на всички италиански специалисти от центъра за невронаука и когнитивните системи към Италиански технологичен институт в Роверето. Откритието е публикувано в списание NeuroImage: Clinical.

„Това е първата стъпка към планиране на по-целенасочени фармакологични терапии“, заяви координаторът на изследователската група Анджело Бифоне.

Италианското изследване противоречи на теорията, която най-широко се приемаше досега – халюцинациите и нарушеното възприятие възникват във фронталния кортекс, областта на мозъка, която контролира по-високи когнитивни функции, като например езика и програмирането на действията.

Сравнението на образите на мозъчната дейност, записани с помощта на техниката на функционален магнитен резонанс, на 94 здрави индивиди и същия брой на болни от шизофрения, показва, че областите на фронталния кортекс не са променени, но се проявяват промени в първоначалното възприятие на сигнала, които се отразяват върху по-високите когнитивни функции, като ги променят.

За първия автор на изследването, Cecile Bordier, това показва, че „комуникацията вече се променя на много ниско ниво на обработка на сигнали„. По този начин комуникационната неизправност възниква между областите на мозъчната кора, наречена фрагментация на функционалната свързаност.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.