Италиански градове и тяхното мото

Време за четене: 5 минути

Снимка: Jack Ward , Unsplash

Италия. Страната, която е различна от всички други страни по света. Италия е като жена – на моменти хладна, но с кипяща сицилианска кръв, обречена да замайва главата на всеки, който дръзне да се запознае с нея и въпреки че има голяма вероятност да се опариш от буйния ѝ нрав, докато ядеш пица или спагети, искаш отново и отново да вкусиш нейните винени устни.

В следващите редове ще ви разкажа основното за няколко града и тяхното мото, а ако искате повече да научите за тях, то единственият начин за това е да ги посетите, защото там, в Италия, и вятърът разказва легенди.

РИМ – ВЕЧНИЯТ ГРАД

  • Основан: 21 април 753 г. пр.н.е.
  • Население: 3 772 000
rome1

В Античността градската територия на Рим включва Седемте хълма по левия бряг на река Тибър. Първоначално по шест от тях има селища на племената латини и сабини, а седмият, Целий, е заселен с етруски /древни племена, населявали през първото хилядолетие преди н.е. северозападната част на Апенинския полуостров (древна Етрурия – съвременна Тоскана)/.

Около VI век пр.Хр. низината между хълмовете е превърната в общ пазарен площад – форум. На хълма Капитолий са построени крепост и храм на Юпитер, и той става военен и религиозен център на града.

  • В края на VI век пр.Хр. – Рим става столица на Римското царство
  • През I век пр. Хр.– Рим става столица на Римската империя
  • През V век сл. Хр. – Рим започва да губи политическото си значение, като на изток е създадена новата столица Константинопол, а в самата Италия императорите изместват седалището си в Милано, а след това в Равена
  • От края на ЭС век – поне номинално Рим се намира под властта на Източната Римска империя в рамките на нейния Равенски екзархат
  • През 1861 година Рим е обявен столица на Кралство Италия, въпреки че не се намира под негов контрол. През това време Папската държава, локализирана в Рим, запазва своята независимост още няколко години, опирайки се на подкрепата от Франция
  • 1870 г. – начало на Френско-пруската война италианските войски превземат града
  • 1871 г. – столицата е окончателно преместена от Флоренция в Рим

ГЕНУА – ПРЕВЪЗХОДНИЯТ ГРАД

  • Основан: IV век пр.Хр.
  • Население: 580 933 (към 31.08.2017)
genova2

Градът е център на едноименната провинция Генуа в област (регион) Лигурия. В продължение на 800 години Генуа е най-големият морски град в Европа, независима, просперираща и горда република. Силата му била такава, че градът и до ден днешен се нарича „превъзходният„.


ВЕНЕЦИЯ – СЕРЕНСИМА, ГРАДЪТ ДОМИНИКАНТ, КРАЛИЦАТА НА АДРИАТИКА

  • Основан: 25 март 421 г. сл.Хр.
  • Население: 633 000
venice2

Венеция е очарователна и знам, че ви звучи като клише, но видиш ли я няма как да не се съгласиш. Това е градът на любовта – както и да го увъртаме или пък да се мъчим да го прикрием Венеция е град, в който всичко е любов.

Водни таксита минават под Ponte degli Scalzi и може да чуете най-слабия тон на магическа цигулка, питайки се дали това е във вашето въображение? Но във Венеция, може не всичко да е само в главата ви. Романтични гондоли, носещи влюбени двойки, се плъзгат през мрежата от много водни пътища на града, а шофьорите на гондола запяват в точния момент.

venice3

На сушата тесни пасажи се въртят покрай старинните складове и жилища на Стария свят и над мостовете. Трябва да отбележа, че картите и GPS не са от полза тук, а изгубването е задължение, защото да се изгубиш във Венеция, означава да се изгубиш в магическия реализъм.

Основната атракция на града е неговата великолепна атмосфера, но също така ще откриете доста отклонения: Пътеводителите в базиликата Свети Марко и Двореца на дожите, Gallerie dell’Accademia, където има творби на Тициан, Веронезе и други известни венецианци; и Teatro La Fenice, където се намират някои световноизвестни опери. Можете също така да пътувате до близките острови като Лидо, ако искате да отидете на плаж; като остров Мурано за добре познатото стъкло и  остров Burano за дантела.


БОЛОНЯ – ФЕЛСИНА, НАУЧЕНАТА, ЧЕРВЕНАТА, МАЗНАТА

  • Основан: около 534 г. пр.Хр.
  • Население: 366 133

Болоня е столица на едноименната провинция и на регион Емилия-Романя и е разположена между реките Рено и Савена. Градът е основан под името Фелсина, като това име и днес се използва от някои жители на италианския град.

Името „Научената“ идва от факта, че в Болоня е създаден най-старият университет в света –  Болонският университет „Alma Mater Studiorum“, основан през 1088 г. Той е и един от най-развитите в цяла Италия.

Болонезената кухня е една от най-известните и обичани кухни не само в Италия, но и в целия свят. Вярно, понякога не е много здравословна, но пък ще доведе до екстаз вкусовото ви възприятие. Оттук идва и другото име на града, разпространено сред жителите и туристите – „La Grassa“ (в превод „Мазната“).

Благодарение на червения цвят (и свързаните с него нюанси) на сградите и площадите на града, Болоня се нарича и „Червената“.


КАТАНИЯ – ЮЖНОТО МИЛАНО

  • Основан: 729 г. пр.Хр.
  • Население: 290 927

Това си прозвище градът печели благодарение на икономическия ръст през 60-те години на XX век.

catania2

Древност и модерност играят танц в Катания. А над града величествено се извисява вулканът Етна, криещ своя разрушителен потенциал, респектиращ могъщество и красота. Катания е била разрушавана цели седем пъти, вследствие на изригване на вулкана Етна или от земетресение и седем пъти настоятелно се е издигала от пепелта и е процъфтявала отново и отново.

catania1

Катания е паметник на оцеляването, както и исторически или средновековен обект. Историята на града се крие в неговия фолклор, отколкото в паметниците му. Последният път, когато градът е бил възстановен, е през 1700 година. Градоустройството е преустроено според римския стил, с прави паралелни улици, образуващи решетка, носещи препратки към средновековните, византийските или арабските епохи, които са важна част от това наследство.


МИЛАНО – АМБРОЗИЙСКИ ГРАД, ГРАДЪТ НА МЕНЕГИНО

  • Основан: около 600 г. пр.Хр.
  • Население: 1 236 837
milano1

Името си „Амброзийският град“ Милано е получил от Свети Амвросий Медиолански, който е покровител на града. Менегино пък е традиционен персонаж от италианската Commedia dell’Arte.

Милано е Милано. Той е известен с всичко: мода, дворци, забележителности, нощен живот, футбол и… като цяло – всичко. А всичко това, с почивка в имения от 18-ти век, които посрещат гости от 150 години, е леко казано – божествено.

Естествено, да не забравям и храната – традиционна италианска кухня с тайни от града и околията. И разбира се, пътуването до този исторически град няма да бъде пълно без да посетите поне някои от неговите великолепни забележителности (има много повече да се види от емблематичната катедрала и дворец Дуомо).


НЕАПОЛ – ГРАД НА 500 КУПОЛА

  • Основан: Ix-VI в. пр.Хр.
  • Население: 959 470

napoli1Трети град по големина след Рим и Милано, Неапол е може би най-добре изразяващото италианската душа място. Често свързвано с мафията, с Марадона и футболния клуб Наполи, този град е получил това си название от факта, че Неапол е най-богатият град в света на църкви, манастири и сгради, построени през XVII век.


ТОРИНО – МАГИЧЕСКИЯТ ГРАД

  • Население: 870 456

Това е град с богата културна история в района Пиемонт (Пиемонте) на Италия между река По и подножието на Алпите. Известен с много християнски храмове и завода на Fiat, а градът е и първата столица на Италия. Торино продължава да бъде център на стопанската дейност в страната и в Европейския съюз.

torino1

Торино не е известен с толкова голям интерес откъм туристите, както е при Рим, Венеция и други части на Италия, но е чудесен град за проучване на близки планини и долини.

Бароковите му кафенета и архитектура, магически пазарски алеи и музеи придават на Торино красив облик и вълшебство, които да предложи на приключенския дух на туриста.


ФЕРАРА – ГРАДЪТ НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ, ГРАД ЕСТЕН, ПЪРВИЯТ МОДЕРЕН ГРАД В ЕВРОПА

  • Основан: около VI век пр.Хр.
  • Население: 92 802

Наречен е „Градът на велосипедите“, защото най-популярното транспортно средство в града е колоезденето. Благодарение на фамилия Este, които управляват Ферара, жителите го наричат още „Град Естен„.

ferrara2

През Средновековието градът процъфтява: центърът на Ферара бил възстановен, удвоила се градската зона. Така Ферара поемал внушителен и тържествен облик, с широки и прави улици и симетрични сгради, разпръснати със зелени пространства. Благодарение на този впечатляващ градоустройствен процес, Ферара си спечелил славата на „първият модерен град на Европа„.


На края на тази статия, спокойно и уверено, мога да добавя, че човек преди да си отиде от този свят, освен да посади дърво, трябва и да посети Италия. Защото Италия е нищо. Защото Италия е всичко.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

One comment

  1. Европа си е Европа,няма спор в това,лошото е ,че много световни лидери са се наговорили за разрушаването на тази древна и единствена светиня!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *