Кока Кола, Фанта и нацистка Германия

Време за четене: 2 минути

Реклама на Кока Кола, подкрепяща национал-социалистическа Германия по времето на Олимпиадата от 1936 г.

Напитката Кока Кола започва историята си като сироп за кашлица с листа от растението кока и започва да се превръща в световна марка и един от символите на САЩ още в началото на миналия век. Естествено, няма как компания с такива амбиции да пропусне най-големият и най-богат пазар в Европа, а именно Германия, независимо кой е на власт. Така се раждат и реклами, правещи си заигравка с известния лозинг на национал-социалистите – „Един народ, една държава, едно питие – Кока Кола„.

Компанията Coca-Cola започва да внася продуктите си в Германия още през 1929 г. Американският изгнаник Рей Пауърс започва да бутилира Кока Кола в Германия и с усилен труд, амбиция и находчивост той успява да допринесе много за развитието на компанията. За период от едва 4 години в Германия започват да се продават по 100 000 каси на година.

През 1933 г., когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, Рей Пауърс се сблъсква с много трудности заради засилващите се антиамерикански настроения на нацистите и антикапитализма. Въпреки това той успява да спаси компанията от национализация или прекомерно намесване от страна на планиращите всичко чиновници. През 1939 г. в страната вече има цели 43 бутилиращи фабрики и повече от 600 местни дистрибутори на напитката.

През 1938 г. Рей Пауърс умира при автомобилна катастрофа и мястото му е заето от родения в Германия Макс Кайт, който също отдава живота си на компанията и става дори по-успешен от Рей Пауърс. Невероятната му пазарна стратегия успява да убеди много хора в Германия, че всъщност Кока Кола e немски продукт. Напитката се разпространявала с рекламния лозунг „Мach doch mal Pause“ (Хайде, почини си). На Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., използвани от социалистическия диктатор за реклама на неговия режим,  Кока Кола е и един от най-големите спонсори.

По-късно национал-социалистическа Германия ще създаде една от най-обичаните марки в семейството на Кока Кола – Фанта.

fanta-3.jpg
Класическите бутилки на Фанта от национал-социалистическа Германия.

Фанта произхожда от трудностите при внасянето на тайния сироп на Кока Кола в нацистка Германия през Втората световна война поради наложеното търговско ембарго. За да се избегне това, Макс Кийт, ръководител на Coca-Cola Deutschland (Coca-Cola GmbH) решава да създаде нов продукт за германския пазар, използвайки само съставки, налични в Германия по това време – ябълково кюспе или „остатъците от остатъците“, както Кийт по-късно си спомня. Името е резултат от кратка брейнсторминг сесия, която започна с помощта на екипа на Кийт да „използва въображението си“ (Fantasie на немски език), на който един от продавачите му Джо Книп веднага отвърнал „Фанта!“

Facebook Comments Box

1 Comment

  1. Ако,не е била Нацистка Германия,нито Фанта,нито Аспирина,нито Метадона,нито Фолксвагена,нито космическите програми на русия и сащ и ред много други световно научни и признати неща,НЯМАШЕ ДА СЕ ПОЯВЯТ!!! Чудно ми е,че всички съзнателно омаловажават приноса на тогавашна Германия,водени от лъжливи знания,учебници и грешна отровена информация!!! Историята е такава,каквато е,тя не се пипа,харесвани или не!!!-За жалост това не се спазва!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.