Ботсвана – добрият пример от Африка

Време за четене: 2 минути

Когато се заговори за политика в българското общество, редовно се дават примери от различни държави – мнозина искат да сме повече като САЩ, като Швейцария, като Русия, като Франция, като Германия. Общото е, че това са все бели, европейски страни и малцина искат да вземат пример от другаде. Аз обаче смятам, че можем да погледнем към една страна, която за 50 години се превръща от безобразно бедна в една от най-богатите на континент чрез целенасочена про-пазарна и дясна политика. Става дума, разбира се, за Ботсвана.

Британска колония до 1965 г. и независима държава от следващата 1966 г., тази млада държава е била в доста незавидно положение при получаването на своята политическа свобода.

С територия от 581,730 квадратни километра, сходна с тази на страни като Украйна и Испания, и с население от 413 000 души през 1950 г. (1), почти никаква инфраструктура – в страната почти не съществуват пътища, сгради, различни от колиби, болници, акведукти, язовири и дори градове – страната е в изключително лошо положение и е буквално една от най-бедните в света. Хората там живеят така, както са живели техните предци в каменната епоха преди хиляди години.

Британска колониална рисунка на село в Ботсвана, 1806 г.
Британска колониална рисунка на село в Ботсвана, 1806 г.

Начело на страната обаче застават умни хора, които ценят свободата и започват да водят про-пазарна политика.  Консервативната и християндемократическа партия Демократична партия на Ботсвана управлява страната без прекъсване, като печели всички избори благодарение на добрите икономически резултати в продължение на десетилетия. Днес Ботсвана е втората по икономическа свобода на целия африкански континент след о-в Мавриций и населението й се е увеличило до 2.2 милиона души. Страната продължава да е изключително слабо населена както сравнение с региона, така и спрямо средните нива на света, но нейните граждани се радват на изключително висок за региона стандарт на живот, който е над средния за света.

Икономическа свобода. Източник: Fraser Institute
Икономическа свобода. Източник: Fraser Institute
Едва преди едно поколение ботсванците бягат от своята страна, за да потърсят по-добър живот в богатите и уредени ЮАР и Родезия, но с идването на власт на леви в двете страни, икономическите експерименти стават все по-налудничави.

Преименуваната от комунистическия диктатор Робърт Мугабе на Зимбабве страна изпитва най-голямата хиперинфлация в световната история, а ЮАР се превръща от бивша ядрена сила в западаща страна, в която белите са буквално подлагани на геноцид.

Правителството на Ботсвана не се поддава на икономическия популизъм на своите съседи и поддържа курса, ставайки една от най-бързо растящите икономики в света. Резултатите не закъсняват и някога бедната пустинна страна настига някога много по-богатите си съседи и дори ги задминава.

Данни за 50 години за БВП на глава от населението в Ботсвана, Зимбабве и ЮАР, сметнато в щатски долари от 2010 г. 
Данни за 50 години за БВП на глава от населението в Ботсвана, Зимбабве и ЮАР, сметнато в щатски долари от 2010 г. 
Самата страна днес може да се приеме за пример и за България, която бе много по-богата от Ботсвана преди 10, 20, 30 години, но днес двете страни почти са се изравнили по богатство, въпреки нашия ръст на икономиката.

И за мнозина, които считат африканците за бедни поради техния мързел и вродени лоши качества, май ще е добре да последваме техния пример – да водим в продължение на десетилетия последователна, целенасочена политика на либерализация и свобода. Защото резултатите не закъсняват – независимо къде сме.


Библиография

(1) „World Population Prospects: The 2017 Revision„. ESA.UN.org (конкретните данни се получават вътре в самия сайт). United Nations Department of Economic and Social Affairs, Population Division. Получено през май 2018 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *