Разликите в употребата на Facebook и Twitter

Социалните мрежи са като Матрицата на Нео. В нея всеки от нас търси и съответно намира всичко – от ново запознанство до ново място за изливане на душата. И тъй като след появата на Facebook и Twitter другите видове блогове преклониха глава и се отдръпнаха назад, е хубаво да знаете за разликата между двата основни конкурента социални медии.

Ще ви разкажа от личния си пример. Когато направих Twitter-акаунт попаднах на няколко неща писани от анализатори относно разликата между Facebook и Twitter. Ето ги и тях:

  • Facebook е място, където да се срещнеш с твои съученици, а Twitter – където да срещнеш съучениците, които си искал да имаш.
  • Между социалната сянка (която има) и снимките на бебетата, Facebook е по-скоро „култ към личността“, отколкото социална мрежа.
  • От другата страна имате Twitter, в който се всичко се движи бързо и прецаква нещата – буквално (поне метафорично). Има се предвид, че при 280 символа няма място за много дълбоки глупости.
  • Трудно е да се измъкнеш от Facebook, което може би е причината, поради която проучванията показват, че е по-добре да не го използваш. Между потоците от публикации от голямото ви семейство и затрупания интерфейс Facebook ви кара да мислите, че все сте пропуснали нещо.
  • Twitter, от друга страна, кара да ви липсват неща. Макар че алгоритъма да е направен да показва всичко, то той ви показва почти всичко. В началото Twitter показваше всичко, но впоследствие се сложиха граници на това „всичко“.
  • Facebook е за поддържане на личните неща (семейство, близки приятели, кучето на съседа ви), а Twitter – обикновено свързва с хора, които може да не познавате; позволява ви да се вмъкнете, да проверите какво се случва, а след това да се върнете към истинския живот.

Със сигурност много хора ще намерят хубави страни и в едната и в другата социална мрежа. Но в последните години, и особено сега, когато политиката вече заема все повече място и време от нашия живот (дори и тези, които не се интересуват от нея) трябва да решите – дали да избирате умело. Защото и Twitter и Facebook вече са основни трибуни на политици, популисти, бебета, котки.

Разбира се има и други социални мрежи – напр. Instagram. Но и тя претърпя маркетингови промени. В началото тръгна като мрежа, в която хора да споделят своите снимки (поне така я възприемаха), а в последствие показа същността си – предназначена е за медиите, а не за блогъри (с изключение на travel блогърите), и има специална потребителска база, пристрастена към снимки на дрехи, коли, прически – въвеждане на модни тенденции във всякакъв аспект.

Като обобщение бих казал от опит: Facebook (когато не ви блокира) ви кара да изградите емоционална връзка със съдържанието му, докато Twitter ви дава възможност да проверите каквото желаете и да изградите емоционална връзка не с алгоритъм, а с реалния свят.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.