Средиземноморска държава ли е България?

На прима виста тоя въпрос изглежда повече от абсурден. Че как? Ние сме славяни, от бившия Източнен блок. Или поне така си мислят мнозинството от хората на инстинктивно ниво, след десетилетия комунистическа пропаганда.

В действителност обаче нещата са малко по-различни: славянският език не го говорим като останалите славяни, нашият е единственият аналитичен такъв. Фолклорът ни също не е славянски, а за антропологията да не говорим. Кухнята ни също е средиземноморска.

Нещо повече – границите на етническото ни землище обхващат и, за жалост вече откъснати от границите на самата ни държавата, но обширни територии в Беломорска Тракия и Егейска Македония.

В битките за национално обединение сме се стремили към излаз на Бяло море, а остров Самотраки е бил в границите ни преди Втората световна война.

Мислите че преувеличавам вероятно?

Мнението ми обаче се споделя от множество реномирани социални и културни изследователи и антрополози като например проф. Хеерт Хофстеде. Той е класифицирал културите на света по обективни показатели и по голямата част от тях ние се класифицираме далеч по-близо до средиземноморските народи. И наистина, те са ни съседни. Нормално е да сме взаимодействали с тях през по-голямата част от историята си, а не например с руси или шведи.

И отново – не само, че сме взаимодействали със средиземноморците, но ако бяхме изпълнили националния си идеал, щяхме да имаме излаз точно на моретата покрай Средиземно – Бяло, а в царсимеоновия сценарий и Адриатическо.

Тогава от къде идва идеята, че сме източна, а не южна, или по-конкретно югоизточна, но с акцент на южното, а не на източното страна?

Отговорът се корени в две големи вълни: първата е тази на славянофилия и русофилия покрай Възраждането, когато народът ни започва да търсия своята идентичност. Последствията от нея обаче сравнително успешно са преодоляни след Освобождението.

Втората вълна е съветофилията, налагана на официално държавно ниво. В този случай обаче говорим не просто за възкресяване на стари митове, но и за целенасочена държавна пропаганда. А приликите, следствие от комунистическото управление, продължило половин век, затвърждават у масата хора, особено по-възрастните, впечатлението, че действително сме източна страна.

Този мит тепърва започва да рухва – свободния живот за пореден път го разрушава. Географски сме в Южна Европа – определихме го вече. Етническите ни граници се простират до беломорието, а културно си приличаме, естествено, със съседните народи – гърци, турци, сърби, в по-широк смисъл дори с италианци и другите средиземноморци.

Културната принадлежност, за разлика от географската, се мени доста – Балканите имаме общо Османско наследство, а освен това ни обвързва православното изповедание на християнската вяра. В по-нови дни сме били част от Източния блок. Това обаче не ни прави източна страна в географския смисъл на думата – такива са Полша, Украйна, Русия. В днешно време сме част от глобалния Запад. Нека това не се бърка със Западна Европа. Към нея принадлежат Франция, Холандия, Белгия и Англия. Но към глобалния Запад принадлежи цялата ни цивилизация, с всичките й разломи, разклонения и подгрупи. Членството в НАТО и ЕС е потвърждение на тази ни принадлежност.

Facebook Comments

1 Comment

  1. Значително по-точно е да се каже, че българите сме истинския словенски народ, а останалите словени са такива по силата на влиянието на средновековната ни култура в страните им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.