Колониализма и постоянното мрънкане срещу него

Време за четене: 2 минути

Днес сутринта слушах евродепутата Ангел Джамбазки по Нова телевизия и ми направи впечатление, че участието му този път е желязно по всеки параграф. И тъкмо да се зарадвам и дойде темата за мигрантите и г-н Джамбазки започна да лее леви опорки. Видите ли, колониализмът е лош, води до бедност и която страна е била колониална империя да се оправя сега с тези бедни и неграмотни африкански маси (и други мебели). Логиката тук е не просто погрешна във всяко  едно отношение, дори чисто икономически. Тя носи в себе си едно пораженческо мислене, че колониализмът трябва да остане в миналото, а Великите европейски сили да се позиционират с отворени крака за удобство на всеки посетител.

Разковничето тук е другаде – ЕС е все още съюз между равнопоставени и свободни държави. Ако Франция или Германия желаят да приемат мигранти – техен си проблем, на жителите и на пришълците. Но ако не ги желаят, то е редно не да ги замитат под килима към България или други източноевропейски страни, а да ги експулсират обратно към родните им места. Така е почтено.

Като казах „посетител„, нека ви представя един. Името му е Кахинди Андрюс, по занятие е професор по социология на черните изследвания. Първият от вида си. Овладян и интелигентен преподавател в университета в Бирмингам от афро-карибски произход, Кахинди има проблем с практически всичко, което може да бъде прието за самобитна и дефинитивна част от Британската култура – като започнем от английското знаме и стигнем до следобедния чай.

Пиенето на чай не било английска работа, понеже, видите ли – чаят произхожда от Китай. Пък за знамето да не говорим – с тоя кръст му напомняло за кръстоносните походи, а предполагал, че има мюсюлмански предци и това го обиждало изключително много. Даже го плашело. Време било англичаните да прекратят тази наглост и да спрат да веят знамето си. При това не в нечия чужда страна, а в собствената им. Също така да се извинят за това, онова и другото, защото страната им – в която същият Кахинди е реализирал успешната си кариера, била твърде ужасна. И най-вече твърде бяла.

Dr-Kehinde-Andrews-Ebony-Blog.jpg
Професор Кехинди в стаята си с плакати, промотиращи черен национализъм.

Защо ви разказвам всичко това? Ами просто е – това е част от абсолютно същия наратив. За колониализма, дължимите обезщетения и прочее чудесии. За великата и потисната не-европейска култура, която си била иначе толкова развита, ама лошите бели европейци я развалили. Ако тук ви дразнят разни хелзинкси комитети и тем подобни, то хора като Кахинди са тяхната западна версия. Подобрена, действаща автономно и много, много по-устата. И го правят не (само) заради грантове и субсидии, а защото наистина си вярват.

Нужно ли е да ви обяснявам и какви са политическите пристрастия и послания на Кахинди? Да отварям отново дума за вездесъщото „Кой ще ни даде парии?!“ и за смъртта на меритокрацията? За дисгениката на обществото и смъртта на Европа?

Сподели
Default image
Тома Петров

Тома Петров Ушев е християнски апологет и публицист с фокус на интересите си върху археологията на Светите земи и византийското културно наследство. Използва библейската типология като философски метод за разбиране на историята и анализ на процесите в икономиката и международните отношения днес. Преводач и автор на научно-популярни текстове.

Leave a Reply