Защо левите подкрепят палестинците?

Време за четене: 3 минути

Снимка: John Englart 

Задавали ли сте си въпроса защо левите подкрепят палестинците, при все пълният идеологически контраст между левите идеи и ислямизма? Защо на почти всеки протест и кауза на левичари в Ню Йорк, Лондон, Париж, Мелбърн, София можем да видим и палестинско знаме някъде там?

Яростната подкрепа за палестинската кауза не може да бъде разглеждана, нито разбрана напълно, без да се погледне причината за омразата към Израел. Тук се следва същия психологически профил както при изпитването на симпатии към настоящи и минали комунистически страни, което може да бъде разбрано и обяснено единствено като интегрална част от дълбоката неприязън на определени хора към западните капиталистически общества, част от които е и България от вече близо три десетилетия, макар и с някои условности.

Настоящето очерняне на Израел е част от сходно, по-масово отхвърляне на всички части на западната цивилизация. В очите на левите радикали (и донякъде дори и на по-умерените леви) Израел се свързва с всичко, което те не могат да понасят в Запада и непрекъснато искат да разрушат – капитализъм, консуматорско общество, индивидуализъм, научен рационализъм и други западни интелектуални и философски традиции.

Комунистически и палестински знамена се веят заедно в Торонто, 2017 г. Снимка: Never Again Canada
Комунистически и палестински знамена се веят заедно в Торонто, 2017 г. Снимка: Never Again Canada

Особено голяма черна точка за Израел е близкото политическо и военно сътрудничество на страната със САЩ. По същия начин идеализацията на палестинците е от същия тип проекция и копнежи, поради които се идеализират комунистическите системи и движения. При сгромолясването или трансформацията на повечето комунистически системи през 90-те години, на света почти не останаха алтернативи, на които левите да се възхищават и да дават за пример срещу предполагаемите и реални проблеми и корупция в Запада. Такива изключения останаха Куба (която наскоро прие пазарна икономика), Венецуела (в която има космическа хиперинфлация), Северна Корея (в която населението гладува). Затова и новото поколение на левите борци за социална справедливост се присъедини към старите болшевики, подкрепящи Палестина.

САЩ въплъщава всичко, което лявото не одобрява. Тя е най-религиозната от индустриализираните демократични страни. Тя е и сред най-капиталистическите страни в света. А това, което докарва до лудост левите е, че с цялата тази религия и капитализъм, САЩ е най-могъщата сила на света – икономически, военно и културно.

Израел пък е Малката Америка. Той също е силно религиозен (въпреки че е светска страна като САЩ, страната гордо заявява и защитава своя еврейски характер). Израел също е капиталистически и поставя силен акцент върху индивидуализма, оценявайки изключително високо живота на всеки един свой отделен гражданин.

Левите не спират да говорят за своята „любов към демокрацията“ и за „власт на народа“. Само че Израел е напълно функционираща демокрация, с редовни честни избори, като в израелския кнесет (парламент) още от основаването на страната през 1949 г. до днес са избирани араби. В настоящия парламент има цели 18 арабски депутати от общо 120, представители на няколко партии. В Палестина и съседните арабски държави от 1949 г. до днес не е имало евреин-депутат, а цялостното ниво на демокрация в региона е изключително ниско – диктаторите и фалшификациите на избори са практика, а не изключение. В настоящата ситуация в Палестина има две правителства – на Фатах (управляващи в Газа) и на Хамас (управляващи на Западния бряг), които се конкурират помежду си, но и двете сили не допускат политическа конкуренция в администрираната от тях земя.

Има и чисто исторически причини – практически от създаването на Израел, СССР подкрепя палестинците срещу американския съюзник в региона както с оръжия, така и със средства и с различни комуникационни канали. Официалната съветска идеологическа позиция е, че ционизмът е движение на буржоазния национализъм. Владимир Ленин, който твърди, че е поддържник на егалитарни идеи и е универсален и интернационалстки хуманист, отрича ционизма като реакционерско движение и социално регресивно, поддържащо класовото разделение между евреите. Съответно, създаденият със силно ционистко влияние Израел е и идеологически враг на СССР.

99663f5e-60ec-490d-9350-6e37cc4bbe71.jpg
Американски феминистки слагат хиджаб като протест срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, 2016 г. Снимка: Daily Wire

Левите твърдят, че за тях особено значение имат правата на жените. В Израел жените имат абсолютно всички права и отговорности (включително задължителна казарма) и във всяко едно отношение пред закона са равни на мъжете, както и на Запад. В същото време състоянието на правата на жените сред съседите на Израел е може би най-лошото в света. Нещо повече, в Израел феминисткото движение е изключително силно, докато в съседните страни то практически не съществува.

Най-голямата кауза на левите днес обаче са правата на хомосексуалистите. В Израел има годишни гей паради, докато в Иран, Египет, Саудитска Арабия и други арабски и мюсюлмански страни хомосексуалистите биват арестувани.

Гафар Хюсеин (Ghaffar Hussain), автор в The Guardian, споделя тезата, че причината за съюза между левите и ислямските екстремисти е общия враг САЩ и Запада като цяло, които са самото въплъщение на злото на света и следователно трябва да бъдат унищожени. „Ислямистите и радикалното ляво имат малко общи теми, освен общата им омраза към Запада.“ Разбира се, че ще има общи неща между левите и ислямските екстремисти. И двете са тоталитарни движения, и двете възприемат въоръжената борба като ключова част от постигането на целите им. И има разумен аргумент защо този временен съюз е сключен в борбата срещу общия враг. Където обаче ислямистите или комунистите наистина превземат властта, те се завръщат към обичайното си състояние и започват да подтискат един друг, независимо дали в Иран, Китай или комунистическа България.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

4 Comments

  1. Браво,пак хубав пост,но с една грешка само,америка,никога не е била сила на културата,не е и не,ще бъде,най-малкото,защото тя няма никаква история!!! Да,гей парадите тръгват от израел,ами естествено,всичкото Зло на света идва от там и то има 2 имена: Ционизъм и Болшевизъм,двете страни на една монета-казано точно и ясно!!!

    • Уважаеми Светльо (това е името Ви, ако не бъркам),

      Разбира се, че САЩ е сила в културата. Гледате американски филми, слушате американска музика, ползвате американски технологии като интернет, носите американски стил дрехи.

      Не казвам дали това е добро или лошо, то просто е факт.

      Поздрави!

  2. Браво,пак хубав пост,но с една грешка само,америка,никога не е била сила на културата,не е и не,ще бъде,най-малкото,защото тя няма никаква история!!! Да,гей парадите тръгват от израел,ами естествено,всичкото Зло на света идва от там и то има 2 имена: Ционизъм и Болшевизъм,двете страни на една монета-казано точно и ясно!!! п.с. Оттам произлизат Толераста и Либераста,тези,които опорочиха древна Европа!!!

  3. […] След концерта София Прайд тръгна като шествие по улиците на града. „Джендър“ безмилостно и изцяло означава вече синоним на хомосексуалист на български език – и двете страни са съгласни с това. „Целият свят е сцена, а ние – обикновени теспийци. Защо в този ден и време все още мразите лесбийките“ – перифраза на Шекспир. Освен камиона с музика, имаше и камион с танци. Имаше и балончета, както и призиви да не се използва Прайда за pinkwashing – използването на гей каузите за монетизирана от страна на големи компании. Най-накрая на шествието бяха крайнолевите с плакати „Фашизмът не е мнение, а престъпление“ и наистина главозамайващи себеопределения и взаимно противоречащи си каузи, така типични за съвременните леви – като подкрепата за хомофобите от Палестина. […]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *