Кръводаряването е важно – дари днес или стани доброволец!

Време за четене: 3 минути

Едно кръводаряване продължавама около час и половина, а спасява животи. Снимка: LuAnn Hunt, Unsplash


Рано или късно, всеки от нас опира до по-сериозна операция. И когато това ни се случи, започваме да търсим кръв за себе си или за близките си, искайки да спасим техния живот. Какво можем да направим тук и сега, за да има достатъчно кръв за нас? Можем да се включим в доброволческата мрежа на кръводарители в България или просто да дарим кръв днес.

Заради хроничния недостиг на достатъчно кръв, мнозина български граждани днес прибягват до черния пазар на кръв, в който една банка може да достигне до 150 лева.

Това е една висока цена, която практически може да доведе немалко хора до сериозни финансови затруднения и буквално да заплаши техния живот и здраве. Тъй като не искаме това да продължава така, ви апелираме да действате!

Помнете, че едно даряване на кръв може да спаси живота на до трима души!

Къде можете да дарите кръв?

Можете да се свържете с Българската организация на доброволните кръводарители БОДК / BOVBD

Можете да се запишете в групата „Безвъзмездни кръводарители“ –

Можете и просто да дарите кръв, като се свържете с Националния център по трансфузионна хематология и отидете в най-близкия им център.

Можете да научите повече за съвместимостта на кръвните групи тук.

Българска организация за доброволно кръводаряване (Facebook: БОДК/BOVBD) е първото сдружение в обществена полза в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване.
Българска организация за доброволно кръводаряване (Facebook: БОДК/BOVBD) е първото сдружение в обществена полза в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване.

Главната цел на организацията е да насочване на общественото внимание към проблемите и активна борба с тях:

– изключително ниският брой доброволни кръводарители в България – по-малко от 25 % от всички кръводарители;

– липсата на достатъчно кръв – всеки ден близо 600 човека се нуждаят от кръвопреливане, а България продължава да е на едно от последните места в Европа с по-малко от 23-ма кръводарители на 1000 души;

– вредните ефекти и рискове от събирането на кръв от платени донори – висок реален риск от скриване на съществуващи противопоказания за кръводаряване, поради противоречив интерес; нелегална търговия и бизнес с живота на хората;

–  липсата на достатъчна и точна информация – защо кръводаряването е   важно, какви са нуждите, кой може да бъде дарител, колко често и т.н.

Много хора изпитват притеснение и дори страх от даряването на кръв и това ги възпира да станат доброволни кръводарители. Много хора не могат да даряват кръв, но всеки може да е съпричастен към каузата и да ни подкрепи като стане част от БЪЛГАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ!


За да постигне целите си, БОДК има нужда от Вашата подкрепа! КАК да помогнете:
  1. Независимо дали можете или не можете да бъдете кръводарител, ако споделяте каузата, можете да станете член и да помагате – заявете желанието си на [email protected].
  2. Ако сте кръводарител или желаете да бъдете такъв, но не знаете как – регистрирайте се в системата за доброволни кръводарители „Дари кръв“ на БОДК, през официалната интернет страница – www.bgblood.org или през приложението за потребители за iPhone и Windows Mobile и ще бъдете потърсени.
  3. Ако споделяте каузата и сте готов да помагате в дейностите ни с доброволен труд, финансиране, контакти, препоръки и т.н. – запишете се за доброволец към нашата организация. Организацията има нужда от много хора с различни умения – вероятно дори не подозирате колко много можете да сте полезни! Заявете желанието си на [email protected], за да Ви изпратят подробна информация.
  4. Ако ползвате Facebook, не пропускайте да харесате и популяризирате страницата ни БОДК/BOVBD – споделяйте и поканете и приятели J
Вярваме, че заедно можем да постигнем много! Подкрепете ни!

ВАЖНО: За да продължи да функционира, да развива дейностите си, да поддържа системата Дари кръв и като цяло – да съществува, БОДК има нужда от финансова подкрепа.

Ако имате желание да ни подкрепите, би било изключително ценно! Можете да го направите с дарение на следната банкова сметка:


Българска организация за доброволно кръводаряване /БОДК/

Банка: СИБАНК
IBAN: BG88 BUIB 9888 10 3556 0000   
BIC: BUIB BG SF

Проектът „Дари кръв” се реализира, администрира и осъществява от БОДК безвъзмездно и доброволно. Същността на проекта е да популяризира и насърчи доброволното кръводаряване в България, да изтъкне важността и необходимостта от повече доброволни кръводарители и да улесни нуждаещите се от кръв хора в намирането на помощ.

Чрез своите функционалности проектът допринася за по-лесния и бърз достъп до
информация за кръводаряването, за процеса на кръводаряване, предпоставките и противопоказанията за кръводарители и др. Осен това, чрез него се осъществява връзка с потенциалните кръводарители и допринася за по-успешното провеждане на акции за кръводаряване и спешни призиви за помощ.

Системата „Дари кръв” е основна част от проекта.

Тя представлява своеобразен двоен регистър – от една страна за доброволните кръводарители, които желаят да помагат безвъзмездно и от друга – за хората, които се нуждаят от кръв. Комбинацията от тези два регистъра я прави изключително ефективна за своевременното намиране на необходимите кръводарители. Системата е достъпна за регистрация през сайта на БОДК – www.bgblood.org, чрез бутона „Регистрация“ на страницата на БОДК във Фейсбук, както и чрез първото по рода си приложение за мобилни телефони (за iPhone и Windows).

„Дари кръв” е допринесъл и ще продължи да допринася за спасяването на живота на стотици хора в цялата страна. Не по-малко важен ефект е и промяната на обществената нагласа, цялостно насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване в България и фактът, че много от регистрираните кръводарители се превръщат в редовни доброволни кръводарители, което е от изключително значение за преодоляване на дефицита от кръв.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Здравейте,аз съм бивш кръводарител и искам да споделя нещо важно. Имам с божията воля,най-рядката и неизвестна на хората кръвна комбинация-А2 ph/-/,на близо милион,с тази комбинация сме 3,4_ма човека!!! Бях 6,7г. проф. кръводарител,докато не ме извикаха и ми дадоха нужните сертификати и пр.,както и ми заявиха,че вече ми е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО,да давам кръв,защото кръводаряването е нож с 2 остриета,много хора кръводарители,заболяват от РАК!!Ч! Та така,че на тези статики,повечето хора,НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ВЗИМАТ ЗА ЧИСТА МОНЕТА!!! Те никога няма да ви кажат това,което аз ви пиша,а и трябва МНЗ и там си организаторите,да плащат с кюлчета злато,за най-скъпата животворна течност!!! Благодаря за вниманието.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *