Университетът на свободата

Време за четене: 4 минути

След разпада на червения режим в източна Европа, България има възможност да се докосне до света и до личната свободата на човека, опитвайки се да забрави цялото подтисничество над народа си, подковано от тогавашните политици и продължилия почти 5 десетилетия кошмар. През 1991 г., построен с много труд, Американският университет бива основан в Благоевград, където се превръща в един от първите символи на демокрацията в нашата родина. Превръща се в малко мултикултурно общество в югозападния град, а заедно с Югозападния университет, позволява на града да добие облика на студентско градче, кипящо от младост. Бързо се намества в класациите за най-желаните университети, редом със Софийски и Пловдивски, като не е взет на прицел само от българските зрелостници, но и от младежи от цяла Евразия, като не губи популярността си и до наши дни.

Университетът предлага 3 кампуса, с различни цени и естествено различни условия на живот. Има си правило, че първокурсниците, които не са от града, не може да живеят другаде, освен в кампуса, поне през първата си година. Нито един от студентите, с които разговаряхме, не намери това за проблем. Напротив, според тях това е нещо приятно и е една голяма част от студентския живот и част от опита. За тях ситуацията е възможност да се сближат с другите хора от университета, различните нации и да покажат не само българската култура и древните ни традиции, но и да научат много за чуждестранните такива. Отделно в тях се организират партита, тиймбилдинги и тематични вечери, с цел сближаване на колектива. Тези общежития са двигателя на това мултикултурно общество, което работи, но за да се получи едно такова общество, хората в него трябва да имат желание това да се случи и да спазват общоприетите правила и норми. В AUBG наблюдаваме точно такъв успех!

41723682_315227795934733_8529713777505992704_n.jpg

Разбира се, е съвсем нормално хората от една нация да дружат повече помежду си и понякога да се отделят от другите, но дори така, тук се създават приятелства между всички тях. Това е едно от местата, на които може да срещнете хора от нации, които са били врагове с години, десетилетия, векове, да общуват помежду си, доказвайки че може да има мир. Не са малко хората, които изграждат омраза към определен народ, само заради своята изстрадала история, а не е тайна, че тук на балканите, сме изстрадали много. Студентите отдавна са превъзмогнали тази преграда в своето развитие и комуникират, защото не са виновни за грешките на техните прадеди. Както е казал Оскар Уайлд: ,,Цялата прелест на миналото е, че е минало.’’ Това не значи, че трябва да забравим всичко, напротив. Историята ни е, за да се помни, но да мразиш определена личност, заради неговата народност, заради това, което народа ти е причинил на неговия или неговият на твоя преди дори да се родиш, е нещо, което хората трябва да превъзмогнат. Един от студентите ни грабна вниманието с тези негови думи, които ще предизвикат интереса и на заетия човек, и ще го накарат да спре и да се вслуша:

,,Когато си далеч от вкъщи е нормално да искаш да си сред твой хора. Това е напълно човешко нещо. Когато бях в Аляска, българите бяхме заедно, българите си имахме гърба. Тук в България, за чуждестранните студенти е същото, имат си гърба, заедно са! В това няма нищо лошо. Не бих казал, че лошо се адаптират. Може да има бариера с говора, с езика, но извън това албанци, македонци, сърби, българи и прочие се адаптират тук.’’

Друг плюс на университета е гъвкавостта на образователната система. Не са малко студентите, които променящи своята специалност или се отказват да учат, защото това не е ,,тяхното нещо.’’ Университетът се е погрижил за този недостатък и ви дава шанса да опитате специалност, и ако тя не е по вкуса Ви, на следващата година можете да я смените без да се връщате в първи курс. Това предимство е отличен избор, имайки предвид, че водещите професии и заплатите в различните сектори постоянно биват променяни, някои професии изчезват, но също така и появата на нови.

Университетът не подхранва само знанията от книги и учебници, но развива и творчеството в различните студенти. Възпитаниците имат шанса, да запишат изкуства като класове. Всеки може да влиза в студентския център и да се наслаждава на нарисуваните от студентите картини, да пие кафе или да посети театъра, който е със свободен вход, без заплащане, позволяващ на всеки човек да отиде и да се наслади на младите актьори и на Бродуей трупата. Ако все още не сте били на Бродуей, то това е мястото за Вас. Организират се различни събития, като ,,AUBG Talents’’, където всеки студент може да покаже таланта си, ,,AUBG Olympics’’ и много други. Университетът разполага и с голяма библиотека, която може да бъде използвана не само от студентите, но от всеки гражданин. Разполага с голям избор от книги, в най-различни сфери – бизнес, икономика, биология, история, политика и множество други.

41765482_268405770448106_2875126463143608320_n.jpg

Тъй като се наблюдава все по-голям запор на свободата на словото в реалния свят и в интернет пространството, тук не е така. Дори си има клуб за комедия, в който се използва доста черен хумор и даже си дават награди за това. Можеш свободно да изразиш своето мнение, без значение дали си ляв, десен, центрист, комунист, либерал или консерватор. Никой няма да те спре, защото на това място, ти си свободен, което значи, че мнението ти може да бъде изразено, а не задържано в теб, подтиснато от някаква система на някого, на когото не му харесват твоите слова.

Надяваме се, този университет да стане паралел на основаният от индустриалеца Кристофър Робърт колеж през XIX век в тогавашния Цариград – ,,Робърт Колеж’’, в който са завършили много български генерали, офицери, юристи и политици като Константин Стоилов. Силно се надяваме все повече от тези интелигентни българи, учещи в него, да спрат да предпочитат ,,таз’ тежка чужбина’’ (Христо Ботев, ,,На прощаване 1868’’) и да останат в своята майка родина, и да помогнат за построяването на светлото бъдеще на нашата страна, нейната икономика и увеличаването на възможностите за бъдещите поколения, да помогнат България да се превърне в рай и да надминем славните дни на България при Борис III. Ще запомним думите на една студентка:

,,Отидох в Америка, но като България няма никъде. Щом завърша ще остана тук и ще се боря за нея!’’

АUBG представлява книга, състояща се от познания за традициите, културите и ценностите на целия ни познат свят, а всеки един студент, е глава от тази книга. Те не само получават знания по времето на своите лекции, но и общувайки помежду си.

Благодарим на студентите и персонала, които бяха така добри да ни дадат интервюта и да отговорят на нашите въпроси!

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.