Инсинераторът на София: Още 12 тона фини прахови частици годишно

Време за четене: 3 минути

Най-големият инсинератор в Германия Industry park Höchst, Хессе, с капацитет около 675 000 тона годишно. Снимка: Norbert Nagel

Звучи като предколедно намаление, но има вероятност цените на имотите в София да паднат с 10%. Това не е измислена цифра, а средностатистическата стойност, която имотите губят в градовете, където е реализиран проект като този за планирания от Столична община инсинератор.

Голямата новина от зимните месеци отново е мръсния въздух в страната и най-вече в София. Все по-активно се заговори за него, а в социалните мрежи ни застигат реклами на пречистващи маски. Столична община стана по-активна, предупреждавайки гражданите, което е добре от гледна точка на това, че например при катастрофата в Чернобил властите не са уведомили гражданите веднага. Нещо повече: Столична община призовава гражданите да карат по-малко автомобили.

Сред гъстия смог бавно се очертават плановете за задаващия се нов инсинератор, планиран да бъде изграден в район Сердика в близост до Централна ЖП гара и Центъра. Инсинераторът ще е само на няколкостотин метра от бул. „Мария Луиза“.

На път за работа
Софиянци отиват на работа. Света Гора, София. Снимка: Светлин Иванов

В същото време Административният съд в София отне правото на загрижените столичани да подават жалби1. Страната, в която само допреди няколко години ставаха злоупотреби за милиони в държавното предприятие Топлофикация, планира да изгради завод за термична обработка на битови отпадъци и това не е нужно да ви притеснява, защото така или иначе е взето съдебно решение, че мнението ви няма значение. Българинът вече е преживял, ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“, повдигнатите плочки пред НДК по време на Европредседателството, ремонтите на Трейс, Вальо Топлото, ще преживее и новият инсинератор на Топлофикация. Разликата е, че последствията от лошото планиране и управление този път няма да счупят колата му, а ще влязат в дробовете му.

На 14 септември 2015 г. Европейската комисия заведе дело срещу България заради мръсния въздух. България беше осъдена на 5 април 2017 г., в съда на ЕО поради неизпълнени задължение по прилагане на законодателството на ЕС по отношение на замърсяването на въздуха.

Що е то инсинератор?

Инсинератор е съоръжение за термична обработка на битови отпадъци. Отпадъците се изгарят при температури над 3000 градуса по целзий.  В процеса на горене се получават химически съединения, които гравитацията и температурната инверсия ще задържат в града. Част от химичните елементи, които се отделят при преработката на отпадъците са няколко вида канцерогенни и мутагенни вещества като диоксини и фурани, живак и олово. Заложените в българския проект градуси са до тройно по-ниски.2

За и против

Това, което от чисто практична гледна точка вълнува дори пушачите в София, е фактът, че в градовете, където е бил построен инсинератор, цените на имотите са спаднали с 10%3. Човек, разбира се, не трябва да мисли винаги негативно, в крайна сметка наемите в София се качват от прииждащите с автомобилите си провинциалисти.

Ако пък ви е повече грижа да не се изложим пред чужденците, важно е да знаете, че Европейският съюз е взел решение да прекрати строежите на инсинератори до 2020 г. Нашият ще е тъкмо на прага, ставайки последния, което е добре, от гледна точка, че няма да сме пропуснали да си имаме такава забележителност в София4. В СОС са горди с това и заявяват: „ако наистина съоръжението не е в обществен интерес, то Оперативна програма „Околна среда“ и Европейската комисия ще го лишат от очакваното еврофинансиране в размер на 58% от инвестицията.“ Така работят правителствата, ето например, ако правителството не беше доволно от ремонтите, които онази фирма правеше край Своге, щеше да даде парите и поръчката на друга фирма. Само че то ги даде точно на Трейс, чиито офис обискираха заради инцидента с автобуса край Своге.

157 538 011 евро е нетната стойност на инвестиционния проект. Той ще се реализира с кредит. Срещу кредита, който софиянци ще изплащат повече от 25 години, София ще преработва термично цели 10% от боклука си.5

Не е все още ясно как ще става разделянето на отпадъците – ще влизат ли батерии в боклука за преработване. Според доклада по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) инсталацията ще бълва над 12 тона фини прахови частици (ФПЧ) на година.Замърсяването от един инсинератор се равнява на трафика от 250 000 камиона, пише британското издание The Times. Според доклада на кмета на София Йорданка Фандъкова, изгарянето на един камион концентрирани отпадъци на час вместо газ няма да замърси въздуха, а точно обратното. 48-те курса ежедневен тежкотоварен транспорт през крайните квартали на София и Околовръстното, което и в момента е натоварено, не влизат в оценката.6

Източници:

1. ИНСТАЛАЦИЯТА ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ ЩЕ СЕ НАМИРА В ЦЕНТЪР НА СОФИЯ, ЗАД ЦЕНТРАЛНА ЖП ГАРА, greentech.bg. Published April 21, 2017. Accessed December 4, 2018.

2. С “шекспиров дебат” мнозинството в общинския съвет в София отхвърли искането за референдум. Published December 15, 2018. Accessed December 4, 2018.

3. Shi-Ling HEconomic Analysis and Land Use Policy. Brownfields and Property Values. United States Environmental Protection Agency. Published December 2, 1999.

4. ЕС прекратява финансирането на инсинератори от 2020 г. Трябва ли последният да е в София? Published October 31, 2018. Accessed December 4, 2018.

5. Скандали, крясъци и викове „Мафия“ и „БКП“ огласяха СОС! Инвестиционен проект разпали страстите. Витоша Нюз. Published February 28, 2018. Accessed December 4, 2018.

6. Николай Минков, Пет пъти над допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици в София, Новини БНТ. Published December 3, 2018. Accessed December 4, 2018.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *