Териториалността на вълците и на хората

Време за четене: 2 минути

Мнозина обичат да говорят за политика и да дават примери от природата, за да обосноват това или онова предложение. Аргументът „това е противоестествено“ редовно може да бъде чут от противници на научния прогрес и някои експерименти – било генно модифициране на хора, животни и растения, било използване на природни ресурси за благото на човечеството. Други пък ще извадят рядък пример от природата, за да обосноват културни, икономически или социални отношения, предлагани от тях. Ние просто ще споделим резултатите от проучване за териториалността на едно животно, а изводите ще оставим на читателите.

През 2018 г. проектът Voyageurs Wolf Project приключва своята двугодишно проучване на поведението на вълците в природния парк Voyageurs в щата Минесота, САЩ и това какво е отношението им към териториите им на живот и ловуване. Резултатът е следната карта:

wolf_territory_01.jpg

Картата е резултат от 68 000 локации, получени чрез GPS от 7 вълка от различни глутници, събрани през лятото на 2018 г. Нашийникът на всеки вълк е пращал местоположението си на всеки 20 минути (с изключение на най-северната глутница, където местоположение е било пращано на всеки 4 часа от октомври месец) през цялото лято.

Получилата се карта (имаща известна визуална прилика с границите на Република България) ясно показва къде обикалят вълците в търсене на храна – било плячка или пък плодове, както и рядкото нарушаване на получилите се естествени граници между глутниците, с едва няколко териториални „нарушения“. Диетата им е изключително разнообразна, като включва елени, бобри, боровинки и дори черни мечки, отстреляни от ловци.

wolf_territory_02.jpg

Един от вълците, наблюдавани по време на проекта. Снимка: Voyageurs Wolf Project 

Детайлната карта с GPS позиции е изключително ценна за разбирането на поведението на вълчите глутници. Екипът на Voyageurs Wolf Project е посещавал всяко едно от тези места, на които вълците са прекарвали повече от 20 минути, за да установят дали те са убили плячка. Това е постигнало с около 8000 км преходи през парка.

 

Последвайте проекта във Facebook – пускат наистина интересни видеа и снимки от живота на вълците.

Вижте още интересни карти тук.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.