21 май 1997 г. – Костов и оттласкването от дъното

Време за четене: 2 минути

На 21 май 1997 г. Иван Костов стана министър-председател на Република България след масови протести срещу поредния катастрофален икономически, политически и културен провал на БСП. България най-после тръгна по нормален път.

Мнозина са забравили какво направи Иван Костов и какво направи ОДС през 1997 г. Още повече хората са забравили какво направи БСП през 1996 г. – хиперинфлация и недостиг на стоки. Голямата грешка беше, че тогава БСП не бе забранена, разформирована, а нейните представители преследвани за престъпленията срещу българския народ, но това е друга тема.

Какво завари:

1. Месечна инфлация от 300%.
2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар
3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, премиерът от БСП Андрей Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал „… под нивото на възможния минимум“.
4. Растяща безработица, достигаща до 16% официално и над 25% реално заради неработещите, но нефалирани предприятия.
5. Средна работна заплата 35 000 лв. = 12 долара.
6. Средна пенсия 18 000 лв. = 6 долара.
7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.
8. Прекъснати връзки със световните финансови институции – Международния валутен фонд и Световната банка.
9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара.
10. Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение „на мутрите. Който не е плащал рекет, не е имал право на бизнес. От рекета са били „освободени“ само назначените от БКП/БСП „бизнесмени“.

Какво остави след себе си Иван Костов?

1. Месечна инфлация 0,2 % и годишна 3%.

2. Национална валута – 2 лева = 1 долар.

3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара.

4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.

5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.

6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.

7. Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.

8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.

9. Външен дълг на България – намален до 9,5 милиарда долара.

10. Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.

11. България се превърна в локален фактор на Балканите при войната в Югославия, като бе защитен българския интерес както спрямо руските желания да преминат руски войски през наше въздушно пространство, така и спрямо американските предложения да бъдат вкарани в страната ни голям брой албански бежанци от Косово.

Днес Иван Костов отдавна не е в политиката и управлението му може и трябва да бъде разглеждано обективно, исторически и без излишни емоции, както и като се преценяват трезно фактите, а не налаганите от социалистите пропаганда за „разрушителната приватизация“ и други измислени грехове на едва второто дясно българско правителство за последния над половин век.

Сподели
Default image
Георги Драганов
Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply