Пиърс О’Махони и грижата за българските деца

Време за четене: < 1 минута

Пиърс О’Махони е роден на 9 юни 1850 година в Дъблин, но произхожда от благороднически род от графство Кери. Завършва училището „Ръгби“, графство Уоруик, колежа „Магдалена“ в Оксфорд и се дипломира в „Кралския земеделски колеж“ в Сиренсестър. Като британски депутат и ирландски националист защитава идеята за независимост на Ирландия в 17 поредни мандата. Заедно с Уилям Гладстон защитава българската кауза в британския парламент след потушаването на Априлското въстание в Османската империя.

Пристига в България през 1903 година, за да основе сиропиталището „Свети Патрик“ в София за деца сираци от Македония и Одринска Тракия, жертва на турските изстъпления през Илинденско-Преображенското въстание. Всичките деца са осиновени от Пъирс О’Махони, взимат неговата фамилия и получават солидно образование с неговата помощ. Сред възпитаниците му са: граматиковците Никола Иванов, юрист и подофицер, Атанас Димов, мичман ІІ-ри ранг на миноносеца “Храбри” и Тодор Петков, български художник, Атанас Попфилипов от Бачево, лекар, и други.

Преди началото на Първата световна война активно работи България да не се присъедини към съюза на Централните сили. През януари 1915 година е награден лично от цар Фердинанд I с орден „За гражданска заслуга“. По време на пребиваването си в България приема православието, но не спира да е член на Ирландската църква, докато през 1927 година е принуден да избира между двете и в крайна сметка приема католицизма през 1929 година.Умира на 31 октомври 1930 година в Дъблин.

Днес наследниците на неговите храненичета са многобройни, пръснати из цяла България. На негово име са кръстени няколко улици и площади, включително и в столицата.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.