Япония през очите на един екстроверт

Време за четене: 4 минути

Автор: Никола Филчев. Публикувано в Boogie Streets

Малките детайли правят Япония различна и главозамайваща – отражението на залеза над малката рекичка, покрита с паднали вишневи цветчета – сакури в тихия закътан занаятчийски квартал на Токио; гледката на няколко хиляди елена в Нара, пуснати на свобода, които ти се покланят, след като си ги хранил с бисквити; пълната с лунапаркове, красиви плажове и малки усмихнати деца Йокохама и древните замъци и бамбукови гори на Киото.

japan_extrovert_08-min.jpg

Зашеметяващата природа определено беше връхна точка в пътуването ми. Дори и в най-градско изглеждащите части зеленината беше неизменна част от атмосферата. Около всяка, дори и малка, бизнес сграда са посяти безброй много цветя, храсти, дървета и построени чешмички, които допринасят за доброто настроение на хората в една държава, в която наистина не се оцелява лесно.

Не бях особено очарован от някои по-индустриални и тъмни градчета като Осака, но там посетих най-големия пазар за храна и ротативки “пачинко”, който някога съм виждал. В полунощ в една сграда имаше няколко стотин човека, които играеха пачинко почти само самостоятелно, може би за да избягат от стреса от тежкия работен ден. Силата на шума от 200 наредени една до друга пачинки в малка зала е сравним с този на музикален концерт.

japan_extrovert_02-min

За двете седмици, през които бях в Страната на изгряващото слънце, се срещнах с четирима приятели от България. И четиримата бяха на прага на мизерията или депресията. Едните твърдяха, че в Япония трудно можеш да си намериш истински приятели. Ако имаш 1-2 приятели (дори и и не толкова близки), пак си считан за голям късметлия. С тях обикновено се разигравал един и същи сценарий.

Излизате няколко пъти, всичко изглежда нормално, но в един момент спират да отговарят и потъват вдън земя.

japan_extrovert_07-min

Това било нещо абсолютно стандартно, но наистина депресиращо за по-екстровертните сред чужденците. За местните изобщо не било проблем, тъй като те обичали да прекарват почти целия си ден сами.

На други им е тежко, защото макар че стандартът е висок, голяма част от професиите не получават достатъчно високо възнаграждение. Заплатите им стигат колкото да оцеляват, без да пътуват много през уикендите. Процентът на самоубийствата е нереално висок, понеже много хора трудно се справят със завишените очаквания на техните родители, шефове и старейшини към самите тях.

Най-тихата нация

У мен японците предизвикаха доста смесени чувства. Със сигурност са най-затворената и най-тихата нация, с която съм се сблъсквал. Малко от тях говорят английски. През повечето време са много учтиви и приветливи, но при по-продължителна комуникация си проличава, че любезността им е по задължение и изобщо не е толкова искрена. Разбира се, има изключения – хората, живели в чужбина. Те са взели най-доброто от Япония и посетените държави и са се опитали да излязат от черупката на типичното затворено мислене на японците, според което, ако си различен, значи нещо не ти е в ред.

Младите хора почти не излизат заедно, нямат желание да се женят или да имат деца… За сметка на това многото малки бизнеси тип “платена приятелка” ($40-$100 на час) процъфтяват. Много рядко се забелязваха влюбени, държащи се за ръце или въобще говорейки помежду си. Ако си говореха, го правеха в толкова нисък тон, че дори не знам как се чуваха.

japan_extrovert_04-min

Почти е невъзможна комуникацията с непознати, освен ако не си на правилното място за социализиране – барове или специфични кафенета.

Гледат те по много странен начин, ако се опитваш да ги заговориш, и биха направили всичко интеракцията ви да свърши възможно по-скоро, за да се върнат отново в комфортната си зона.

Все пак, след като бяха изпили по някоя друга бира или саке, се отпускаха донякъде, но пак не разговаряха много. Някак си изглеждаше, че им беше достатъчно да зададат няколко въпроса и така “зачеркваха” нуждата да се социализират.

Съжалявам, че не успях да посетя нощните им барове след 23 часа, където се случва най-големият купон, особено ако си чужденец. Чувал съм, че там се изпива алкохол с литри. Тогава наистина се отпускат и става забавно.

japan_extrovert_03-min

Смартфоните

В метрото очите на всички пътници в невероятно препълнен вагон са вперени в смартфоните им и дори не поглеждат какво се случва около тях. Беше ми много интересно и често се втренчвах в малките им екрани. За моя изненада забелязах, че почти всички играеха игри, в които свързват различни цветове и форми и правят дълги комбинации с тях, или използваха чат система. Само няколко възрастни човека четяха книга или решаваха судоку. Бях невероятно впечатлен от скоростта, с която един 85-годишен мъж се справяше с пъзела си и го поздравих. Той откликна много приятно, докато при подобна случка с някого от по- младото поколение, бях тотално игнориран.

japan_extrovert_05-min

Цените

Цените не са чак толкова високи. Цената на техниката на пазарите, откъдето купуват повечето японци, е близка до тази на нашата, ако не и по-евтина. В 75-80% от ресторантите човек може да се нахрани наистина добре за 10-15лв. В няколкото франчайза за бързо хранене, които предлагат стандартни японски храни, можеш да заситиш глада и за още по-малко.

Почти не попаднах на храна, в която да не се влюбя още след първата хапка! Моите топ любими ястия бяха тяхното суши, окономияки и такояки. Сушито е подобно на нашето, но като че ли в него има по-малко и по-свежи продукти. Най-доброто суши можеше да се намери близо до морето, но то беше доста по-скъпо.

Любимото ми беше суши със змиорка, като отгоре го палеха с горелка пред очите ми. Чисто Божество!

japan_extrovert_06-min

Окономияки е подобно на палачинка, направена със зеле, върху която се наслагват зеленчуци, меса, яйца и много видове сосове! Три от дните ядох само окономияки по цял ден и след всяко хранене, освен невероятната експлозия от вкусове, се сдобивах и с много енергия, за да продължа ходенето ми пеша. Изминавах средно по 35 км пеша, като рекордът ми беше 49 км!

Ако сте очаквали, че Япония е едно приказно място, което всеки човек трябва да посети – откъм природа – абсолютно! Откъм начин на живот – абсолютната противоположност на моя начин на мислене.

Определено съветвам читателите да пътуват поне по няколко човека заедно, защото част от забележителностите са направени така, че да ти е по-забавно, ако сте компания. Бих препоръчал Южна Корея като дестинация десетки пъти повече по всеки критерий обаче, защото според мен тя е взела най-добрите неща от Япония и някои други страни, и манталитетът им е много по-близък до нашия.

japan_extrovert_01-min

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *