Какво мислят студентите в началото на новата учебна година?

Време за четене: 4 минути

Снимка: Тодор Божинов

Всяка година по едно и също време идват кампаниите за набиране на бъдещи студенти, които да учат в чужбина. Те траят през цялата учебна година. Създават се страници в социалните мрежи, които описват причините да учиш в чужбина и да опиташ ,,новата култура’’. Телевизиите и медиите са пълни с репортажи за ученици, които ще кандидатстват в Англия, Германия, Холандия, но не и тук. Кампаниите продължават до месец май, точно толкова колкото продължават и репортажите пълни с оплакване от образователната ни система.

Да си припомним и протестите против матурата по английски, понеже тя била твърде трудна и изисквала ,,логическо мислене’’. О, не? Имало е нужда да мислите? Разсипаха я тази държава. Понеже е трудно да направиш съпоставката между текста, в който пише, че цунамитата и земетресенията си съперничат по разрушителност, а отговор, в който се казва, че те са еднакво разрушителни бил двусмислен, нали? Нужен е сертификат от Кеймбридж за да се сетиш, че това е едно и също нещо. Истината е, че образователната ни система е една и съща от години насам, просто хората спират да се интересуват от учене. Е, поне с нашата образователна система може да научим, че ядрената енергия е най-чистата и най-ефективната, а не зелената енергия. Така де, все пак сме България, тук образованието е нищо. В Швеция е супер, където една 16 годишна, която не ходи на училище, пропагандира неща и зелени мечти, противоречащи на физиката. Атомна енергия > Енергия от възобновяеми източници, Грета, ако ходеше на училище, щеше да разбереш.

Нещо, което ме ядосва, е че има новини и репортажи, както и събития само за образованието в чужбина и за хората, които учат там. Междувременно местните висши училища се рекламират просто с презентация и брошура. По новините няма да видите студенти, които са останали да учат тук. Все пак в чужбина е по-трудно? Ами, не. В чужбина е като навсякъде. Тук има университети, които няма да те приемат дори да имаш висока диплома.

В университетите в чужбина е също и пример за това са слабите и средните ученици, които са отишли в Англия и акциите им са се качили като тези на уолстрийт.

Успехът на един университет зависи от успеха на кандидат-студентите през тази година. Именно защото според всички тук образованието не струва, попитах няколко настоящи студенти с отлични дипломи и резултати на изпитите защо са избрали да останат да учат тук:

„Никой не може да ме убеди, че има по-добро място, на което да изучавам специалност „Българска филология“ (макар и изненадващо да имаше хора, които се опитаха). Израстнала съм в семейство на военен, възпитана съм с личен пример да обичам родината си и когато нещо не ми харесва, да се опитвам да го променя.”

-Тина Иванова, СУ

„Защото смятам, че българските умове трябва да допринасят за държавата си, а не да се продават за пари на чуждите държави! Навсякъде можеш да се реализираш, стига да се трудиш! Да не забравяме колко успехи имат нашите сънародници и в спорта и в науката!”

-Алекси Динков, СУ

,, Харесвам правото и искам да го практикувам в България, мисля, че по-добрият вариант е да го завърша в български университет, защото те подготвят студентите си по-добре за българската действителност. Въпреки че бях приета в чуждестранни университети, съм на мнение, че в България мога да получа много добро образование. Важното е желанието да учиш и да се развиваш. Също така, когато отидеш да учиш в чужбина, приемаш техния начина на мислене, което по-късно те кара да се чувстваш чужд в България. А тъй като по произход сме от друга държава, трудно ще се почувстваме напълно приети и “свои” на запад. ”

-Теодора Тодорова, СУ

,, Масово студентите напускат страната, отиват в чужбина, привикват към дадени ценности, култура и обноски, но често те не отговарят на техния характер, средата, в която са израснали. Много от тях заминават заради бързата реализация и “големите заплати”. След завършване на образованието обаче още на първото интервю биват отхвърлени поради липсата на гражданство и стереотипа “ българи и румънци са цигани”

-Екатерина Павлова, СУ

„Най-малкото, защото искрено обичам България и ми е писнало да слушам на колко зле отива, мисля, че от мен и като цяло от непенсиите зависи бъдещето ни.”

– Мира Савова, Су

„Просто искам да върна надеждата на хората в българските лекари.”

-Ростислава Димитрова, МУ София

,, Останах да уча в България, защото образованието в моята насока(медицина) тук е добро и не си заслужава да ходя в чужбина. Също така тук са близките ми и семейството”

-Асен Зикатанов, МУ София

„След година в Холандия се върнах и продължих в Софийския университет. Животът и ученето в Западна Европа имаше вкус на пластмаса. Като се върнах ми идеше да целувам дървото и мрамора в СУ, лелите в паричния салон и хартиената бюрокрация. Защото всичко това там е заменено от пластмаса, компютри и тестове; стандартизирано и адаптирано за удобство и ефективност. Няма нищо човешко в него. В родната ни източноевропейска действителност животът е по-труден и може би заради това е по-автентичен. Когато отидох в Холандия, не можех да спра да се чувствам сякаш съм в детска градина. Най-успешно се сближих с латвийци и поляци. Трябва да кажа и че те обикновено се справяха по-добре с ученето и имаха по-зрял, по-разширен светоглед. Стори ми се недостойно по-зрели и по-добри хора да ходим да се учим в тяхната детска градина.”

-Тончо Краевски, СУ

Това са няколко от мненията, които събрах. С тях може да си направим сметката, че образованието и тук и в чужбина според младите е едно и също, като качество. Друг важен фактор е семейството. Докато за много хора на запад е страхотно да се откъснеш от него, тук ние държим на него. Затова наблюдаваме много семейства, живеещи в къщи заедно с трите поколения. Не, това не винаги е защото нямат възможност, а защото в сърцето на българина, семейството заема първо място. Да отдадеш грижа на хората, които някога са се грижили за теб, не е признак на слабост, а на благородие. Надявам се с времето в България да се появят все повече и повече студенти, които мислят по същия начин, защото ако българите искат да напуснат собствената си страна, то тогава тя ще се превърне само и единствено в страница от историята на тази стара книга, наречена Балкан.

Facebook Comments Box

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.