Четири образователни компютърни игри от 90-те

Време за четене: 6 минути

Поколението родено през 90-те години на XX век се сблъска с масовото навлизане на интернет и компютърните игри. А тогава те бях бич за нашите родители, защото аз и „наборите“ ми можехме да прекараме цял ден в компютърен клуб без дори да разберем, че навън вече е тъмно или че сме забравили тотално за домашните си. Компютърните игри тогава бяха нещо много спорно. От една страна, защото се превръщаха буквално в наркотик за подрастващите, а от друга страна особено много се акцентираше върху проблема с агресията в тях. Въпреки че агресия има и в Том и Джери… На практика възрастните не виждаха никаква полза от тях.

В началото на XXI век малко хора в България можеха да си позволят да имат компютър вкъщи. Това беше епохата на компютърните клубове, които тогава бяха нашата социална мрежа. И бяха особено място за събиране на приятели и забавление. И ако мислите, че пристрастени бяха само младежите – жестоко грешите. Още са пред очите ми групите от „чичковци“, които идваха в събота сутрин и заемаха целия клуб, за да играят Football Manager или Меdаl of Honor до късен следобед – честно казано ние хич не ги харесвахме.

Ако кажехте на някой тогава, че тези игри имат образователни способности, той най-вероятно щеше да ви обяви за луд. Но от дистанцията на времето и като учител, който има поглед върху сегашните младежи стигнах до едно заключение. Компютърните игри от детството оказаха огромно влияние върху знанията ми в определени области и интересите, които формирах у себе си в последствие. Ето ви четири примера, които доказват това.

1.Medal of Honor (Allied Assаult, Spearhead, Breakthrough и всички останали от поредициата)

Medal of Honor e класически исторически fps (First Person Shooter – жанр в сферата на компютърните игри). Какво означава това виждате на тази снимка.

Скрийншот от Medal of Honor: Allied Assault
Скрийншот от Medal of Honor: Allied Assault

За тези, които все още не разбират – в играта вие сте човек с оръжие, който се движи, стреля, дори убива противници и изпълнява определени задачи.

– Как това е образователно бе, Яворе? – предполагам, че това е въпроса, който ви вълнува в момента.

Ще обясня в няколко подточки, за да е по-ясно, нагледно и да не изпадна в многословие. Действието се развива през Втората световна война и на практика е тясно свързано с бойните действия в Европа. В този случай вие сте в ролята на американски войник.

Исторически знания: въоръжение (с точно наименование и външен вид – можете да се уверите от първото изображение), екипировка, униформи на американските, английските, италианските, германските и много други военни части. Основни сражения и събития по време на войната, символи на отделните държави участващи в конфликта;

Скрийншот от Medal of Honor, показващ униформите на двата отбора, които са исторически точни.
Скрийншот от Medal of Honor, показващ униформите на двата отбора, които са исторически точни.

Географски знания (О, да! Това е интердисциплинарна връзка) – играта разполага и с политическа географска карта, на която е разположена всяка една мисия (с истинско наименование от историята – Омаха, Нормандия, линията Зигфрид и други). Достатъчно, за да даде географска ориентация на играещия и той да не се пита: Каква е тая пустиня? Защо газя в тоя сняг? Тези защо ми крещят на немски?

Политическа карта от Medal of Honor.
Политическа карта от Medal of Honor.

Английски език – ако се чудите защо почти всеки от 90-те може да упъти изгубен англичанин ще ви разкрия една тайна. Децата родени през 90-те научихме английски език от Cartoon Network и компютърните игри (особен принос за това има Football Manager, там пада голямо четене и превеждане)

Информационни технологии – През 90-те никой не даваше пари за компютърни игри. Всеки един подрастващ беше виртуален пират. Издирвате играта, изтегляте я, инсталирате я, понякога с допълнителна програма, но това не е всичко. Повечето игри тогава (пък и сега) бяха защитени с код – CD key. Другата задача беше да издирите кода в мрежата. Но това не е всичко. Повечето игри, тъй като не са закупени, трябваше да бъдат, така да кажем „поправени“ с Crack файл (не, не е човешки крак). Вече можете да „подкарате“ играта. Впрочем подозирам, че повечето от хората, които тогава качваха игрите в торентите и ги подготвяха за инсталация, днес са скъпо платени IT-та в София.

Ето ви четири образователни приноса на Medal of Honor и на компютърните ирги въобще.

Бонус откровение: смятам, че заради всички тези свои качества тази игра има подсъзнателно влияние върху това да се запаля по историята още като ученик. А като последствие да стана и учител по история и география (сериозен съм!).

2. Age of Empires (Едно, две, вече дори и с HD и Definitive Edition версии, както и три)

Age of Empires попада в жанр стратегия и изглежда ето така:

Изглед от играта Age of Empires II: HD Edition, пусната на пазара през 2019 г., като в нея за пръв път има и българи като народ, както и кампания с цар Ивайло.
Изглед от играта Age of Empires II: HD Edition, пусната на пазара през 2019 г., като в нея за пръв път има и българи като народ, както и кампания с цар Ивайло.

История – дава много добра визуална представа (бит, архитектура, въоръжение, външност) за над 20 антични и средновековни цивилизации от Южна Америка, Европа и Азия. Освен това дава представа за военните действия от посочените епохи. Играта може да се играе в мрежа или самостоятелно. Самостоятелният вариант дава възможност да се изпълняват мисии свързани с реални исторически събития – Кръстоносни походи, съпротивата срещу османското нашествие в Европа и много други.

География – дава добри примери за форми на релефа и природна география. Освен това развива знания и умения за механизмите на стопанството. В играта има 4 основни ресурса, които са особено важни – дърво, камък, злато, храна. Съответно вие трябва да ги добивате и използвате разумно, защото ако играта се проточи те просто свършват (досущ като на Земята). Да не забравяме и конкуренцията на противнците.

Информационни технологии и aнглийски език (виж точка 1)

3. Command and Conquer: Red Alert 2 и продължението Yuri’s Revenge

Изглед от Red Alert 2 – на снимката е показана защитата на Пентагона (една от мисисиите в кампанията на играта).
Изглед от Red Alert 2 – на снимката е показана защитата на Пентагона (една от мисисиите в кампанията на играта).

C&C: Red Alert 2 също е стратегия, но действието се развива през втората половина на XX век или с други думи през Студената война. Red Alert е смесица от реални исторически събития (Студената война) и фантастика (хипотеза за тяхното развитие и технологиите на бъдещето).

История – изгражда добра представа за Студената война и евентуалното и превръщане в „горещ“ световен конфликт. Освен това дава ясна представа за противопоставянето между „Западните“ (демократични държави) и Източните комунистически държави. Озадачаващо е че в лагера на СССР липсват европейските държави от Източния блок. Те са заместени достойно от Ирак, Либия и Куба; На страната на САЩ са нейните западни съюзници – Франция, Германия, Южна Корея, Великобритания;

География – запознава играещите с някои държавни флагове, географското разположение на държавите през Студената война. Създава представа за урбанизирана среда, форми на релефа и други. Дава обща представа за политическата карта на света.

Политическа карта на света, показваща фантастичен сценарии за превръщането на Студената война в нов световен конфликт и победа на комунистическите сили.
Политическа карта на света, показваща фантастичен сценарии за превръщането на Студената война в нов световен конфликт и победа на комунистическите сили.

Английски език и информационни технологии – вече споменахме защо и как. Играта също така бе от първите, които можеха лесно да се модифицират чрез своите .ini файлове, съдържащи вътрешните правила, което доведе до множество аматьорски модификации и значително повиши техническата ограмотеност на мнозина, занимаващи се на по-късен етап от живота си с информационни технологии.

4. FIFA (от 99 до 2019 г.)

Най-просто казано FIFA e симулатор на футболен мач с най-различни разновидности и възможности – сезон в различни първенства, тренировки и прочие, като всяка година издателите от EA Games пускат нова версия с леко осъвременена графика, играчи и отбори.

Скрийншот от FIFA 2005
Скрийншот от FIFA 2005

География – FIFA с всичките си версии от края на XX век до днес е незаменим източник на знания по география. Как? Ако се интересувате от футбол най-вероятно знаете, че повечето европейски отбори носят имената на градовете, от които са. Когато започнахме да изучаваме политическата карта на Европа в училище с удивление открих, че аз знам не само столиците на повечето европейски държави, но и голямо количество градове в тези държави благодарение именно на FIFA. Освен това FIFA е безценен помощник за разучаване на национални флагове. Тъй като освен с клубни, можете да играете и с национални отбори. Допълнителни екстри са емблемите на отборите (които имат връзка с историята на региона и града, от който са), екипите, цветовете и т.н. Все полезни неща свързани чрез футбола с определена нация и култура.

FIFA 2005
FIFA 2005

Информационни технологии и английски език – вече казахме как.

Според мен компютърните игри оказаха огромно образователно влияние върху нашето поколение. От география, история, икономика до английски език и информационни технологии. Не казвам, че компютрните игри са ни направили висшисти и че само те имат заслуга днес голяма част от хората от нашето поколение да бъдат образовани и интелигентни. Според мен те ни помогнаха да се научим да използваме компютрите си пълноценно, да търсим информация, решения на проблеми и въобще всичко, което ни трябва самостоятелно с помощта компютър. Те развиха една нова форма на любознателност и по-дълбоко усъвършенстване на личните интереси у всеки подрастващ.

Това за съжаление днес не го виждам особено често у младежите. Може би защото вече съм възрастен и не виждам достатъчно добре (Преносно! Зрението ми е в добро състояние!). Но днес страстта към компютъра е изместена от смартфона. А смартфонът колкото и да е „смарт“ няма функциите и удобствата, които предоставя един настолен компютър или лаптоп. Затова смятам, че сегашните игри, които играят подрастващите са с образователнен еквивалент на „Змията“ от Nokia 3310, която беше хит по мое време. Само графиката им е по-„барната“ от тази на „Змията“. Може и да греша… дано да греша. Вероятно времето ще покаже, както показа за нашето поколение.

Послепис: Знам че има още десетки примери за образователното въздействие на компютърните игри и още десетки игри, които ще бъдат посочени като примери. Тази статия не изчерпва темата, а само показва тези игри, които са оказали особено влияние върху мен като геймър и съзнателен човек.

Сподели
Явор Генов
Явор Генов

Явор Генов е роден през 1992 г. в гр. Бургас, а понастоящем живее във Велико Търново. Завършил е бакалавър История, магистър География и икономика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В момента е докторант по програма История на България (1878 – 1944 г.) в същия университет. В момента работи като учител в СУ „Георги Измирлиев“ в гр. Горна Оряховица. Заедно с няколко колеги от университета създава историческия сайт Историограф.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *