Верижните писма и културната еволюция

Време за четене: 4 минути

Непретенциозна картинка, направена на MS Paint за около минута, има хиляди харесвания, коментари и споделяния. Защо? Нали хората уж сме умни, разумни, мислещи същества, homo sapiens, всички сме били на училище, а подобен тип откровени суеверия съществуват. Защо са неизкореними подобни смешни, но и безполезни вярвания?

Всеки от нас, независимо от възрастта си, е виждал стотици пъти такъв тип безумни съобщения и картинки. Преди те бяха в мейлите и ни бяха пращани както от далечни познати и изцяло непознати, така и от наистина близки хора. С навлизането на социалните мрежи и особено на Фейсбук, в който средната възраст на ползвателите непрекъснато нараства заради все повечето хора над 40 години, както и заради отлива на най-младите към други мрежи, подобни съобщения преминаха именно там. И ако те са най-малкото досадни, то нека разберем малко повече за тяхната всъщност древна история и за голямата им полезност като индикатор за наличието на културна еволюция.

Всъщност, тези картинки с кратки истории и вариращи условия са електронното развитие на много по-стар феномен, наречен верижни писма. Верижното писмо съдържа съобщение, което се опитва да провокира получателя си да направи копия на писмото и да ги препрати на колкото се може повече други получатели. Често верижните писма съдържат въздействащи емоционални истории, пирамидални схеми за бързо забогатяване или някакво суеверие, с което да сплашат получателя с лош късмет и дори с физическо насилие или смърт, ако „веригата“ бъде прекъсната. Най-прост пример е „ще имаш лош късмет, ако не пратиш това писмо на 5 човека“. С подобна схема броят на реципиентите нараства експоненциално с всяко изпратено писмо, независимо от социалната стигма, която тежи върху тях и масовото неодобрение към тези практики.

OldChainLetter_02
Подобен тип картинки, често в изключително лоша резолюция, очевидно крадени многократно от различни страници, обикалят стените на мнозина.

И ако днес те са много по-лесни за получаване и разпращане, то само преди няколко десетилетия те са били съвсем реален, физически феномен, с напълно реални хартиени писма, пращани по физическата поща. А самият културен феномен започна от късното Средновековие и имат силна религиозна отсянка.

Наричани първоначално Писмата от рая (Himmelsbrief на немски), те са твърдели, че са написани от Бог или от някой светец или ангел. Често те са призовавали да се уважава съботата като ден за почивка и обещава на приносителя си магическа защита. Himmelsbrief циркулират в Европа и по света от векове, като те не отговарят напълно на дефиницията за верижно писмо, тъй като те не изискват от читателя си да направи техни копия, а да „публикува“ текста.

Необичайните свойства на саморепликиращите се верижни писма, независимо дали хартиени или електронни, както и тяхната постоянна еволюция, ги прави прекрасен илюстративен пример за това как работи културната еволюция. Писмото е мем и се състои от дискретни единици информация, почти като гените в ДНК, и кара хората да го възпроизвеждат. Повечето други културни артефакти, като върхове на стрели или килими нямат тази функция, но тук виждаме една прекрасна илюстрация за това как светът на идеите и мемите се материализира във физическия свят.

OldChainLetter_01
Верижно писмо с християнски мотиви, обещаващо късмет.

Колекционерът Даниел ВанАрсдейл (Daniel VanArsdale) е събрал стотици хартиени верижни писма, най-старите от които са от 1880-те години. В блога си Chain Letter Evolution той обяснява и нагледно показва как тези документи – буквални устройства за саморепликиране – са еволюирали през вековете, като основните му артефакти са от англоезичния свят. С този поглед над процеса той демонстрира кои мутации са най-полезни и са увеличавали шансовете за копиране.

Апокрифни писма, претендиращи да имат божествен произход, циркулират в Европа от векове. След 1900 г. се появяват по-секуларни писма, които обещават късмет, ако бъдат размножени техни копия, и лош късмет, ако не бъдат. Милиарди от тези „късметлийски верижни писма“ циркулират през миналия век. Докато тези писма биват копирани през десетилетията, те натрупват промени от грешки при преписването, допълнителни коментари и премислени иновации, които им помагат да надвият конкуренцията на други верижни писма. Например, допълнителни заръки биват добавяни, като едните експлоатират предполагаемия добър късмет, а другите експлоатират предполагаемия лош късмет. Използвайки архив от над 900 писма с дати, преобладаващите видове биват идентифицирани и анализирани за своите предимства при репликирането.

През 1935 г. се появява първото верижно писмо с пари, известното „Прати стотинка“ (Send-a-Dime), което залива света в рамките на няколко месеца. Писмо за късмет от 1933 г. явно е било моделът за „Прати стотинка“ и това писмо може да е докарало неочаквани пари по пощата за някои изпращачи в малки градове. През 70-те години писмо с късмет от Латинска Америка, което споменавало печалба от лотарията нахлуло в САЩ и било комбинирано на една страница с верижно писмо, което вече циркулирало. Тази комбинация бързо превзела циркулацията. През 1979 г. послеписът „Работи“ (It works!) е добавено и в рамките на няколко години наследниците на това едно-единствено писмо вече са заменили всички милиони подобни писма в циркулация без този послепис. Като се изследват стотици верижни писма в архива, еволюционни хипотези биват формулирани, които обясняват тези и други събития в историята на верижните писма.

Даниел ВанАрсдейл, Chain Letter Evolution

В този малък подвид артефакти, които са създадени от информацията и която е причината за тяхната репликация (при популация от грамотни домакини на мемовете), следите на еволюцията са ясно видими. Повечето артефакти не са направени от дискретни единици информация и не предизвикват директно своята собствена репликация. Вместо това те са резултат от интензивно социално учене на поведението, нужно, за да бъдат репликирани.

Така че, когато следващия път леля ви сподели нещо подобно, пуснете ѝ този линк. Иначе ви очакват седем години лош късмет.

Сподели
Default image
Георги Драганов
Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply