Сваля ли БНТ „Вяра и общество“?

Време за четене: 2 минути

Горан Благоев – водещият на предаването „Вяра и общество“, излъчвано по БНТ, изрази притеснението си, че отказът на ръководството на националната телевизия да включи в лятната си програма повторения на продукцията е всъщност крачка към това есента да бъде свалено окончателно от ефир.

Същевременно последното издание на „Вяра и общество“ занимаваше зрителите с вероятни финансови злоупотреби в ръководството на църквата и задаваше неудобни въпроси за отношенията на владиците с правителството. Ще ви кажа следното – не съм от най-горещите почитатели на Горан Благоев. Горделив и тенденциозен, нерядко налагащ гледната си точка над зрителите и гостите и определено с липсващи такт и дипломатичност, за да се докара до там преди време Синода да забрани на свещениците си да му гостуват. За българските християни „Вяра и общество“ е не просто необходимо, а направо безалтернативно предаване.

Въпреки недостатъците си (или пък понякога именно заради тях) Благоев успява да създаде нещо информативно, интересно, интелигентно и ставащо за гледане. Повдига въпроси, които никой друг не би. Показва на обществото християнската вяра. Показва, че има православни журналисти и че един православен журналист никак не е длъжен да бъде безхарактерен или слагащ се на конкретна власт.

Имайте предвид и друго: Синодът може и да се е разграничил от него що се отнася до предаването „Вяра и общество“, но върху Горан Благоев няма църковно осъждане, което би включвало епитемия. Човекът си се черкува в храм на БПЦ съвсем свободно. В Христа владиците и Благоев са едно, въпреки противоречията. И те – синод и журналист – заедно с останалите верни съставят Църквата. Като журналист той няма задължение да не коментира определени теми или да пази нечии чувства, даже напротив. Няма и задължение дали да изхожда от либерална или консервативна перспектива. Има задължението обаче, и отговорността, понякога да бъде неудобен. Публицистика не се прави без лице и позиции.

Неудобните въпроси ли са изяли главата на тоя журналист? Нямам отговор на този въпрос. Със сигурност обаче не е качеството на продукцията.

Тревожна е тенденцията че оставаме без християнско предаване. Мисля, че „Вяра и общество“ беше последното или предпоследното оцеляло в ефир такова. Междувременно никой не спира пошли ток шоута в които се промотират хороскопи, суеверия, хомеопатия и разврат. Може би мислите, че такова противопоставяне в случая е излишно – не е. Това противопоставяне е истинското мерило за нивото на медийната свобода у нас, а от там и за обществото ни като цяло.

Сподели
Default image
Тома Петров

Тома Петров Ушев е християнски апологет и публицист с фокус на интересите си върху археологията на Светите земи и византийското културно наследство. Използва библейската типология като философски метод за разбиране на историята и анализ на процесите в икономиката и международните отношения днес. Преводач и автор на научно-популярни текстове.

One comment

Leave a Reply