Добри новини за православието сред младите

Време за четене: 2 минути

Снимка: Rod Long, Unsplash

Християнските празници често ни карат да се замислим дали навън все още има такива като нас, дали хората са забравили вярата си и дали тя изчезва. Едно проучване, проведено сред младите, отговаря на тези наши въпроси и ни дава една може би изненадваща новина – младите хора са значително по-религиозни, отколкото очакваме.

Проучването е на Фондация „Фридрих Еберт“ и е проведено върху младежи от 14 до 29 години за периода 2018-19 г.. В проучването са разгледани много различни аспекти – вярата на младежите, колко силно вярват, разликата между двата пола.

По отношение на вярата, то ни показва следните данни:


-78% от младите отнасят себе си към източно православие.
-9% към ислям;
-8% нямат вероизповедание;
-1% към протестантство.

По отношение на силата на вярата, данните вероятно ще Ви изненадат приятно. Вероятно сте на мнението, че по-голямата част от младото население няма никаква вяра, дори малко. Фридрих Еберт провежда и запитване по скалата от 1 до 10. В него разглежда колко е важен Бог за младите.

Със слаба вяра (от 1 до 4) се отличават 20% от анкетираните. С междинни оценки (от 5 до 6) са 26%. Бог е значим в живота на 25% (тези, които са дали оценка от 7 до 8), а за 18% Бог е много важен (от 9 до 10). Останалите не са посочили.

Жените излизат по-религиозни от мъжете, както е по традиция. Относително негативни отговори дават 27% от мъжете и 14% от жените. При най-положителните отговори са 14% от мъжете и 23% от жените.

При по-младите в проучването, религиозният скептицизъм е около 14-16%. Цифра, която очаквах да бъде много по-голяма. Най-значима е вярата при горната възраст (25-29 години).

Най-малко са силно вярващите в столицата (12% с отговори 9 и 10). Сравнение с предни проучвания, в областния град нарастват и хората, които са дали оценка 9 и 10, вече достигат 18% по тези места. В малките градове също – 23%, а в селата – 21%.

Проучването също така показва, че в повечето случаи детето е наследило вярата, съответно противопоставянето срещу нея, от родителите си. Така че тук можем да кажем, че за едно християнско общество също е важно в каква среда израства детето.То също ни показва, че сред младите има повече вярващи, слабо или силно, отколкото хора, които не се отнасят към никоя религия.

Сподели
Любомир Цанев
Любомир Цанев

Любомир Цанев е роден на 03.02.2000 г. Има дългогодишен опит в сферата на маркетинга, като кариерният му път започва като content writer в TrendyNews, продължава като маркетинг специалист в De Ondernemersschool, където отговаря за стратегиите и изпълнението за маркетинга и продажбите на англоезичния пазар на фирмата и понастоящем е мениджър маркетинг и продажби за ИИ бранда BUL-AI. Има интерес към икономиката, философията, психологията и иновациите в технологичния сектор, както и към историята, като е член на „Царско историческо общество“ към фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“. В медията „Будна Варна“ е колумнист в категория „Технологии и иновации“.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *