ГЕРБ не може да представлява консервативния вот

Време за четене: 5 минути

Снимка: Министерски съвет

Предстоят парламентарни избори и партиите обявиха своите програми. Някои от тях са абсурдни, други – умерени. Във всички програми се среща едно нещо – политики, които могат да бъдат осъществени и такива, които не могат да бъдат осъществени поне за краткия период от време.

Например – нито лустрацията може да се случи по съвсем юридически причини, нито минималната заплата да стане 2500 лева за такъв кратък период от време (разбира се, освен ако не искаме редица бизнеси да фалират).

В България сблъсъкът не е като в другите страни. В повечето европейски страни сблъсъкът между двете големи партии е най-често между левите и десните. При нас този сблъсък е левите в лицето на БСП и центристите в лицето на ГЕРБ. Да, ГЕРБ не са дясна партия, те са центристка партия, затова имаме моменти, в които решават да намалят ДДС-то за някои блага, а в други решават да строят държавни холдинги.

Едно изречение прави впечатление в програмата на центристите и то е: „От създаването си до днес Политическа партия ГЕРБ се разви и доказа като умерена народна дясноконсервативна формация“. Аз съм консерватор и като такъв никога не съм могъл да призная ГЕРБ като партията, която да събере консервативния вот. Тя никога не го е правила. ГЕРБ просто е събирала антикомунистическия вот, но от падането на социализма изминаха повече от 30 години и на българския гласоподавател това не е достатъчно.

През последните години се появиха нови партии и коалиции, съвсем нови участници на политическата арена, някои идентични на ГЕРБ (партии и коалиции без каквато и да е идеология и просто с различни хора, като например Демократична България), други – различни от тях, трети са такива с точна идеология. Накратко – предвид фонтана от партии, който не спира да пуска нови и нови такива, на гласоподавателите вече не им е достатъчно една партия да е антикомунистическа, те искат нещо повече. Нека да разгледаме някои действия на ГЕРБ от последния мандат:

Ще започна с това, че консерватизмът, който става идеология в последствие, винаги е бил десен и по-специфично –откакто комунизмът се появява на бял свят, консерватизмът винаги е бил антикомунистически. В България няма партия, в която да не членуват бивши членове на БКП или техните деца (за жалост) – едни ще се правят на десни, другите на леви, трети на демократи, но няма партия в България, която да събира повече бивши членове на БКП от ГЕРБ. Да не говорим, че настоящият ѝ лидер дори е отказал да изхвърли своята партийна книжка. [i]

Ще вземем и съвсем скорошни примери – да започнем с гласуването в СОС да бъде вкарана точка в дневния ред, с която да се обсъди премахването на монумента на окупаторската червена армия – тогава само ВМРО[ii], Борис Бонев и Демократична България подкрепиха тази точка, както и едва един съветник от ГЕРБ. Излязоха редица оправдания, че такъв не е бил каналният ред. Не веднъж сме наблюдавали нарушаване на закона точно от големите партии, като дори се опита да се прокара ИК в разрез с конституцията, за която ВМРО успяха да сезират КС и да предотвратят евентуалното ратифициране на договора.

В датата, в която се провежда Луковмарш, се провежда и едно друго събитие, наречено „Без нацисти по улиците“. Иронията е, че второто се организира от открити комунисти. В СОС ГЕРБ не забрави да забрани отново събитието Луковмарш,[iii] а единствените, които защитиха събитието, бяха ВМРО. Няколко дни по-късно, съдът се произнесе, като каза, че няма доказателства, че Луков има нещо общо с фашистка или нацистка идеология, нито БНС и така делото за забраната на БНС завърши с неочакван за всички десни и консерватори успех на националистите. В същото време, другият марш, който се организира от Антифа България [iv]и други открити привърженици на вариациите на комунистическите и антикапиталистическите идеологии се проведе съвсем нормално, нито ГЕРБ, нито Демократична България казаха нещо против този марш.

Еврото също е една причина, поради която не можем да припознаем ГЕРБ като консервативна партия. Тук държа да уточня, че е една грешна теза, че консерваторите искат излизане от ЕС – напротив. Консерваторите осъзнаваме важността на този проект, но ние не го искаме в пътя, по който е тръгнал, а го искаме реформиран в тип колкото се може повече „Европа на отечествата“ и икономически съюз, какъвто е и първоначалният план. Та, относно еврото – нямаше дори обществен консенсус по този въпрос. Предаването на валутата е поредната стъпка в отдаването на повече и повече национален суверенитет. ГЕРБ не предприе дори референдум, а реши да помпа акции на банка, само за да ни вкара в ERM II.

Разбира се, една от основната теза е, че така сме щели да станем по-богати. Това обаче съвсем не е така и икономиката не работи по този начин. Една инфографика на ЕКИП от 2019 г. разглежда точно този проблем и как разликата между по-богатите и по-бедните страни в ЕС не само не намалява, но се увеличава.[v]

Можем да стигнем и до опита ИК да се ратифицира, както споменахме по-горе. Разбира се, никой консерватор няма против законите, които пазят жените и децата. Консерваторите винаги са искали по-твърди, че дори и физически наказания, точно за злонамерени деяния срещу жени и деца. ИК обаче включваше определения, като социален пол, които бяха в разрез с нашата конституция. За консерваторите половете са само биологичните, а те са два – мъж и жена. Полът не е просто социален конструкт. Така че ГЕРБ не успява да покрие консерватизма и по този критерии.

Tough on crimes критерия. Реших да вкарам този критерии, понеже консерваторите винаги са били твърди към престъпленията, особено тези срещу деца и жени. Реформата на Христо Иванов, която беше приета с депутатите на Реформаторския блок и на ГЕРБ още преди почти десетилетие, даде зелена светлина и улесни педофилите, както се изказаха много депутати от НФСБ.

Относно европарламентът – има само една група, която се свързва с консерватизма – Европейските консерватори и реформисти. България има представители на пет партии в ЕП – ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и коалицията „Демократична България“. Понастоящем в ЕКР членуват само евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Разбира се, мога да продължа да изреждам защо ГЕРБ е всичко, но не и консервативна партия, но нека да разгледаме някои неща от програмата ѝ.

Да започнем с това, че ГЕРБ планира така наречения от нея „безполезен преход към зелена икономика“. За всеки, който има някакви икономически познания или познания по енергетика, е ясно, че в този етап от развитието на възобновяемата енергия това е невъзможно и перфектен пример за това е Калифорния. На всичкото отгоре – намираме се в състояние на здравна, политическа и икономическа криза, икономиката на ЕС се свива, така че последното нещо за което трябва да мислим, е това как да покачим данъците, за да насочим пари за промяна на източниците на енергия, които да покачат и крайната цена на тока за крайния потребител. Изрично е да казвам, че консерваторите и не само – класическите либералим либертарианците и като цяло дясната част на спектъра отдавна се е обявила против зелените политики. Когато четете програмата на ГЕРБ, лесно ще си помислите, че тя е програма на партия „Зелените“, тъй като една огромна част от нея е конкретизирана в зелени политики.

Една част от програмата на ГЕРБ казва „Изменение на Семейния кодекс и други нормативни актове с цел разширяване на подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата – преди, по време и след осиновяването. Включване в комплексни социални, здравни и образователни услуги“. Това е. Няма уточнение какво точно ще бъде изменението в семейния кодекс. За консерваторите е важно детето да расте в здравословна семейна среда, в която то да бъде с баща и майка.

Списъкът с примерите от управлението и програмата може да продължи до безкрая. Това, което обаче е сигурно е едно – ГЕРБ не е дясна, нито консервативна партия – тя е центристка и либерална, а такава партия не може да представлява консервативния вот.

В духа на настоящите избори, искам да припомня един цитат на Теодор Рузвелт, който е и повода за написването на тази статия:
„За да ядосаш консерватор – излъжи го. За да ядосаш либерал – кажи му истината“.


[i] Борисов през 1998 г.: Няма да се деполитизирам, оставам член на партията, fakti.bg, 1 февруари 2020 г., последно отворена на 22 март 2021 г.

[ii] Любомир Цанев, Воеводите, демократите и Бонев срещу МОЧА, Trendy News, 12 февруари 2021 г., последно отворена на 22 март 2021 г.

[iii] Фандъкова и групата на ГЕРБ в СОС категорично против Луковмарш, Novini.bg., 11 февруари 2021 г., последно отворена на 22 март 2021 г.

[iv] Протест в центъра на София срещу „Луковмарш“, btvnovinite.bg., 13 февруари 2021 г., последно отворена на 22 март 2021 г.

[v] Инфографика: Провалът на Еврозоната, ЕКИП, 18 август 2019 г., последно посетено на 18.02.2020 г.

Сподели
Любомир Цанев
Любомир Цанев

Любомир Цанев е завършил СУИЧЕ "Свети Климент Охридски", Благоевград през 2019 г. Настоящ студент по право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Пише проза и стихове. Има интерес към опазването на българската история. Председател на Студентски клуб "Спаичъ".

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *