България е най-бедната в Европейския съюз?

Време за четене: 4 минути

Снимка: Mikhail | luxkstn, Unsplash

„България е най-бедната в Европейския съюз“. Ще чуем това буквално всеки ден, по различни поводи, години наред, на практика от 2007 г., когато се присъединяваме към този съюз. Само че това вече не е вярно, така че предлагам да спрем да се самобичуваме вербално и да погледнем обективно къде точно се намираме в класациите.

Българите винаги обичаме да се изкарваме жертви, онеправдани, роби, потиснати, бедни, нещастни. Дали това е реалността наистина или е плод на дълковековната ни история и култура мнозина са разсъждавали, но песимизмът в масовия българин наистина е впечатляващ и понякога стига не просто до омаловажаване на фактите, а и до тяхното отричане.

Средният годишен доход на българина е бил 4612 евро през 2020 г., докато в Румъния е 4267 евро и е най-ниският в Евросъюза, показва проучване на Евростат за задоволството на европейците от нивата на доходите ни. Естествено, по-бедните от нас румънци са по-оптимистично настроени и оценяват финансовото си състояние със 7,3 по 10-степенната скала, докато българите с едва 5,4. Песимистично настроени са цели 70,6% от българите, които оценяват финансовото си състояние като много лошо, а в Румъния най-ниската оценка е дадена от едва 25,7% от хората.

Средният годишен доход на българина е бил 4612 евро през 2020 г., докато в Румъния е 4267 евро и е най-ниският в Евросъюза, показва проучване на Евростат за задоволството на европейците от нивата на доходите ни. Естествено, по-бедните от нас румънци са по-оптимистично настроени и оценяват финансовото си състояние със 7,3 по 10-степенната скала, докато българите с едва 5,4. Песимистично настроени са цели 70,6% от българите, които оценяват финансовото си състояние като много лошо, а в Румъния най-ниската оценка е дадена от едва 25,7% от хората. Източник на данните за 2020 г. - Евростат.
Източник на данните за 2020 г. – Евростат.

Разбира се, и двете страни сме на дъното на таблицата по доходи в съюза. Начело е Дания, в която средният годишен доход е 30 681 евро, следвана от Австрия с 26 555 евро, а третото място се дели между Нидерландия и Белгия със съответно 25 674 и 25 672 евро. Веднага пред България е Унгария със 6 478 евро, а още по-напред е Хърватия със 7 892 евро. Това не е средната заплата, която е доста по-висока, а средният доход, в който влизат и пенсиите, и социалните плащания и се отнася до цялото население, а не само до работещите.

Заговорихме и за работещите – в България безработицата е от ниските в евросъюза. В Румъния работа имат 65,6% от хората на трудоспособна възраст, докато в България – 68,5%. А безработицата, която мери НСИ, е под средното за съюза.

Заговорихме и за работещите - в България безработицата е от ниските в евросъюза. В Румъния работа имат 65,6% от хората на трудоспособна възраст, докато в България - 68,5%. А безработицата, която мери НСИ, е под средното за съюза.
Безработица в ЕС през февруари 2020 г. Източник: Евростат

Е, това е – имаме възможности за работа и не сме най-бедните в ЕС по чисти доходи. Но, ето, веднага някой ще каже – може и да е така, но по покупателна способност не сме толкова добре!

И тук не сме на последното, а даже и на предпоследното място. На нашето ниво е Латвия, а зад нас по този параметър са по-бедните от нас румънци, както и… Словакия. Неочаквано, нали? Централноевропейската страна е последна по покупателна способност на минималната заплата в целия съюз. Източник на това изненадваща за много хора новина е анализ, направен от словашката Асоциация на социално-икономическите анализатори. Според него с минималната заплата в Словакия може да се купят по-малко стоки и услуги, отколкото с тези в България, Румъния и дори Турция, която е извън съюза и има проблеми с доста сериозна инфлация.

Видно е, че не сме богати като най-най-най-богатите страни в света. Знаем, че в България има много бедни, включително и работещи бедни, че има неравенство в доходите – но такива има във всяка една страна. Ние трябва да се сравняваме не само с най-богатите в света, но и с целия свят и да си дадем сметка къде точно живеем и че май краските не са толкова безкрайно черни. През последните години ние като страна пропуснахме да направим най-доброто възможно за себе си, изоставаме от някои страни в Източна Европа по този и онзи параметър, но имаме и безспорни успехи и постижения.

Българският паспорт, например, днес е изключително силен. Виза съм си вадил само за далечни страни на други континенти, като те са били изцяло проформа – плащаш дребна сума и влизаш като бял човек – и в Китай, и в Южна Корея, и в Египет, и в Турция, и в Сърбия, и в Черна гора. Навсякъде, където съм пътувал, съм бил посрещан повече от добре и съм се чувствал приет на границата – нещо, което преди десетилетия бе точно обратното и пътуването в чужбина бе лукс и приключение за българите.

От 2007 г. насам огромна част от моите съученици и приятели отидоха да учат, работят и, за съжаление, да живеят в други страни в ЕС. Същевременно, в България дойдоха да живеят десетки хиляди граждани на ЕС – поляци, естонци, румънци, чехи, словаци, унгарци, също испанци, португалци, ирландци, италианци, но и французи, англичани, шотландци, шведи, финландци, датчани, холандци, германци. Работил съм тук, в България, с всякакви такива хора – млади, малко по-големи или по-малки от мен, надъхани хора, които търсят бъдеще за себе си и са избрали България, остават тук, живеят и са доволни.

И пак хората упорито казват – България е най-бедната в ЕС. Да, едни от най-бедните сме, измервайки БВП на глава от населението… в клуба на най-богатите страни в света. Обаче, хората забравят нещо друго – покупателната способност на 1000 евро тук и в Германия далеч не е една и съща – множество стоки и услуги тук са значително по-достъпни за средностатистическия човек.

Нека обаче излезем от клуба на богатите и погледнем и към съседните ни страни. Европейският съюз далеч не е цяла Европа и ние сме далеч от дъното на класацията там.

От всички наши съседни страни, през 2019 г. само Гърция ни води по покупателна способност, и то с малко. Източник: Евростат
От всички наши съседни страни, през 2019 г. само Гърция ни води по покупателна способност, и то с малко. Източник: Евростат

По-бедни държави от България само в Европа са Сърбия, Северна Македония, Украйна, Беларус, Молдова, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Косово и по-големите части от Турция и Русия, с изключение на двата им най-големи града. И това е на най-богатия, най-уреден и най-малко населен континент. Ако включим Америките, Азия и Африка, българите и България излизаме в онзи Златен милиард, който има всички блага на съвременната цивилизация – денонощен ток, течаща вода, избор каква храна да ядем, работещо здравеопазване, избор какво да учим и какво да работим, възможността да ходим на почивка поне един път годишно при това по-добре от много други държави в нашия съюз.

Процент от възрастните над 16 години, които не могат да си позволят едноседмична почивка далеч от дома веднъж в годината. Зад България са Румъния, Гърция, Хърватия, Кипър, Италия, Унгария, Португалия, Литва и Словакия. Източник: Евростат.
Процент от възрастните над 16 години, които не могат да си позволят едноседмична почивка далеч от дома веднъж в годината. Зад България са Румъния, Гърция, Хърватия, Кипър, Италия, Унгария, Португалия, Литва и Словакия. Източник: Евростат.

Ако погледнем извън Европа, то буквално 90% от страните по света и хората там могат само да си мечтаят да живеят като средностатистическия българин, при все проблемите, които имаме. Затова, бъдем реалисти и не спираме да се трудим все повече и по-умно, за да постигнем целите си.

Facebook Comments Box

1 Comment

  1. Останалото изглежда издържано, но мисля, че не е коректно твърдението, че не сме последни в ЕС по покупателна способност. Първо, в посочената като източник статия първо става дума не за средната, а за минималната заплата. Второ, в нея България дори не е спомената. Статистиките, които намирам онлайн еднозначно показват, че България е на последното място по покупателна способност в ЕС. По картата към края на статията също изглежда така. Бихте ли споделили източника, според който Румъния и Словакия са след нас по някакъв индикатор, свързан с покупателната способност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.