Да нахраним гладните днес. А утре?

Време за четене: 3 минути

Снимка: Ben White, Unsplash

Към момента на света има 2755 души с лично състояние над $1 милиард. Това е клубът на милиардерите. Общото състояние на тези хора е $13.1 трилиона. 724 милиардера обитават САЩ, 698 обитават Китай. Ако прибавим и всички, които притежават над $1 милион, 46.8 милиона души по света, всички те притежават 44% от цялото богатство на света, което към 2019 г. е 360 трилиона долара.

За сравнение само националният дълг на САЩ е в размер на $28.976 трилиона, над двойно повече от състоянието на всички милиардери на света, и можете да наблюдавате как расте с десетки хиляди долари в секунда. За 2020 година само федералното правителство на САЩ е изхарчило $6.6 трилиона, като към средата на ноември 2021 цифрата вече е 6.8 трилиона. За година само федералното правителство на САЩ изразходва половината от състоянието на всички милиардери на планетата.

От другата страна на спектъра на богатството, към 2019 година половината човечество, или 3.2 милиарда души държат толкова богатство, колкото най-богатите 8 души на света. Въпреки че бедността по света продължава да намалява, все още над 2 милиарда души, или 26.2% от населението на света живеят с под $3.20 на ден, а 689 милиона живеят с под $1.90 на ден. Борбата на света с бедността и глада продължава.

Предложения за това как може да се намерят решения на тези проблеми не липсват. Наскоро директорът на Световната хранителна програма (WFP) към ООН Дейвид Бийзли се присъединява към призив и предизвикателство към най-богатите хора на света Джеф Безос (първи в списъка на Форбс от по-рано) и Илон Мъск (втори), че могат с $6.6 милиарда да сложат край на глада по света.

Конкретно за Илон Мъск това би представлявало 2% от личното му състояние. Илон Мъск отговаря на предизвикателството с искане WFP да представи план за това как ще бъдат похарчени парите, преди да продаде част от акциите си в Tesla, за да събере необходимите $6.6 милиарда. WFP публикува това, което нарича подробен план, който не представлява решение на проблема с глада, или поне не окончателно, както би се очаквало с такава сериозна заявка, ами временно, за тази година. Но не бива да бъдем изненадани, който е отишъл с голяма кошница, не се е върнал с ягоди.

Опитайте се да си представите човек, който не би искал името му да се асоциира с „решил веднъж завинаги проблема с глада по света“, особено горделив човек, каквито бихме очаквали да са свръхбогатите. Проблемът е, че WFP, и ООН като цяло не решава, и никога не е решило никакъв проблем. Целта на призива на WFP конкретно към Мъск цели единствено привличане на внимание и асоцииране с личността на Мъск, който често прави скандални публични изказвания и изяви, които привличат внимание към него.

Състоянието на Мъск към момента е $296.2 милиарда, като към момента на изготвянето на класацията на Форбс по-рано през годината е било 151 милиарда. Притежава 23% от акциите на Tesla. Една акция на Tesla към момента е на стойност $1137, а компанията има обща пазарна капитализация $1.14 трилиона. Това не е финансов съвет, но ако притежавате една акция на Tesla, вие сте съсобственик в Tesla с Мъск на една милиардна част.

Състоянието на свръхбогатите не е във вид на пари под дюшек, или в банкова сметка, а във вид на активи с варираща стойност. Те могат да ги предложат като залог, за да вземат кредити от банки, или да ги продадат, ако искат ликвидни средства. Когато някой като Илон Мъск реши да продаде акции на Tesla за милиарди долари, това праща ценови сигнал на пазара, и сваля цената на всички налични акции на съответната компания. Всички други, които притежават акции на компанията, ще забележат спад в стойността им. На отсрещната страна трябва да има и интерес за закупуване на акциите, които някой е решил да продаде.

Ако ползвате интернет, със сигурност сте попадали на спонсорирани от WFP рекламни съобщения с призиви от известни посланици на добра воля и кадрина недохранени деца, на които лекар измерва обиколката на мишницата, целящи да генерират емоционална реакция у зрителя, за да дари. За 2020 година WFP е набрала средства в размер на $7.3 милиарда, от които 427.5 милиона от частни донори, и не е успяла да реши проблема с глада по света. Самият Дейвид Бийзли признава, че твърдението, че $6.6 милиарда могат да решат глобално проблема с глада, е медийно преувеличение, но че с тези средства биха помогнали на 42 милиона души в непосредствена опасност.

Проблемът с даването на риба на гладния днес, е че той ще бъде гладен утре, и отново ще чака някой да му даде риба. Помощи от организации като WFP повече вредят, отколкото помагат, и не адресират причините някои региони по света да имат ниски доходи, или да нямат достъп до храна и вода. Кой би разходвал време, средства и усилия да развива каквото и да е земеделие в някакъв регион, ако от ООН просто ще дойдат с кашони с храна? Разчитащите на помощи стават трайно зависими от тези помощи. Помага ли ви този, който не ви помага да нямате нужда от неговата помощ утре?

Утре, ако на Елон Мъск не му се дават 6.6 милиарда, а те сигурно ще са по-близо до 8, или 10, кой знае, защото вече в непосредствена опасност са не 42, ами 50, или 60 милиона души, може би ще попитаме Джеф Безос? Свърхбогатите не би трябвало да са хора, от които човек да иска да е зависим за прехраната си и оцеляването си.

Сподели
Александър Михайлов
Александър Михайлов

Александър Михайлов е завършил Машинно-технологичния факултет на Технически университет - София и се занимава с тежко машиностроене. Пише по теми свързани с политика, икономика, граждански свободи, в частност свобода на словото, както и по други наболели социални теми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *