За кого да гласувам на двойните избори?

Време за четене: 6 минути

Снимка: Arnaud Jaegers, Unsplash

Изборите за президент и Народно събрание на 14 ноември наближават. Изобилства от кандидати, но не и от добри предложения за политики. Нещо повече, възможно е да отидем на четвърти поред избори след ноемвийските, тъй като дори и при съставяне на правителство, то ще е компромисно и нестабилно.

Аз самият съм политически ангажиран от много години и винаги съм гласувал идеологически насочено, но с годините ми става все по-трудно да намеря партия, която да успява да представлява моята представа за работещи политики, затова правя компромиси и гласувам за най-дясното възможно. Дълги години това беше ДСБ, но там, за мое съжаление, дясното се запази само в икономическите политики, а в културен смисъл почти не остана.

Избори за президент

Очевидният фаворит сред гласоподавателите е ген. Румен Радев. Симпатичен ми е като личност и професионалист, но абсолютно всички около него ми изглеждат съмнителни. Негативното ми отношение започва от инициативния му комитет, изобилстващ с агенти на ДС и кредитни милионери и продължава заради заявената подкрепа от нехаресвани от мен партии като БСП, „Има такъв народ“, КП „ПП“ и коалицията около Мая Манолова. Не бих искал точно тези кръгове да получат достъп до президентската власт за още един мандат. Надявам се, че всички помним какво успя да направи президентът на БСП Георги Първанов за два мандата.

Дори с тази многобройна подкрепа, победата на ген. Радев няма да бъде дадена на първи тур. На него аз лично смятам да гласувам за Валери Симеонов, председател на НФСБ. Наясно съм, че шансовете му са нищожни, но това е моят избор. В интервю за БНТ той демонстрира нагледно защо ще гласувам за него – проверките по морето, инициирани от него, бяха опит държавата да вкара ред и да се опълчи на мутрите. Само че в масовата памет това остана като хахо-хихи закачка за шума. Малцина други през годините са се опитвали и успешно са се противопроставяли на собствениците на тези заведения, мислещи си, че могат да правят каквото си искат и че правилата не важат за тях. Нещо повече, той е от малкото политици в България, които първо са натрупали капитал от бизнес и после са влезли в политиката. Другият такъв, за когото се сещам, е Росен Плевнелиев. Валери Симеонов е родолюбец и не се притеснява да защитава българските интереси без да го обръща на русофилство.

На втори тур, тъй като такъв най-вероятно ще е между ген. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, аз с чиста съвест ще гласувам за възпитаника на моята гимназия – НГДЕК, за преводача на Аристотел, за професора по антична и средновековна литература и за ректора на моя първи университет – Анастас Герджиков. Смятам, че той би бил един прекрасен, културен президент, владеещ няколко езика, познаващ тънкостите на дипломацията и общуването във формална среда. А и не е ли време да имаме пак професор начело на държавата?

Избори за Народно събрание

За парламент вече нещата са по-сложни и тук си признавам, че все още се колебая. Многократко съм дискутирал, включително с представители на тези партии, че най-добрата коалиция в този момент би била ВМРО-НФСБ-КОД. Още по-добър вариант би било, ако тази коалиция бъде без лидерите си в листите, каквото предложение имаше преди миналите избори, и така агентът на ДС начело на ВМРО да бъде махнат от листите, което за съжаление не се случи. В един още по-добър вариант, към тази дясно-националистическа коалиция бих искал да видя и ДСБ, които през годините са се явявали с националисти като Български демократически форум, наследник на СБНЛ на генерал Христо Луков и Илия Минев, през 2013 г. и Българска демократична общност през 2017 г. На този етап обаче виждам, че такава коалиция не стои на дневен ред изобщо и ДСБ твърдо стои при ляволибералите от „Да, България“ и левите от „Зелено движение“, губейки огромна част от десните си членове и поддръжници.

Националистическите партии ВМРО и НФСБ пробваха какво ли не – коалиция с „ВОЛЯ“ на Веселин Марешки, което им донесе по-малко гласове заедно на изборите през юли, отколкото имаше само ВМРО през април. Пробваха самостоятелно явяване и явяване в коалиции с малки, масово неразпознаваеми партии. Резултатите са, че в трети пореден парламент, вместо да бъдат в управлението, те ще бъдат извън него. И ако при предишното си участие в управлението успяха да направят немалко положителни неща – изчистване на българската позиция по македонския въпрос, противопоставяне на Истанбулската конвенция и Закона за социалните грижи, то в този парламент и вероятно правителство поддръжниците на тези позиции вероятно ще имат пълно мнозинство и ще правят каквото си искат, без дори формален дебат на трибуната.

Така че, за кого да гласува човек като мен, който иска ниски данъци, малко регулации, либерализация на притежанието и използването на оръжие, свобода на словото, противопоставяне на Зелената сделка и всички подобни на нея социалистически безумия, намаляване на битовата престъпност и недопускане на мигранти? Нямам голям избор не само сред партиите, които вероятно ще влязат в следващото Народно събрание, но и сред тези, вземащи поне 1 процент. За сметка на това ляволибералната вълна е силна и мога да очаквам правителство с искрено искащи и вярващи в обратното на моите щения.

Вариант едно е да се гласува за ГЕРБ-СДС. В ГЕРБ отидоха мнозина, които бяха от най-десните в ДСБ и някои от тях днес са сред водещите имена – като Даниел Митов и Деница Сачева. Има и хора като евродепутата Андрей Ковачев, направил страшно много за българите в Македония, Албания, Сърбия. В ГЕРБ обаче има и страшно много хора, които са еврофедералисти и приемат всичко, спуснато от Брюксел като чиста монета – било Зелена сделка, било приемане на еврото, било каквото и да е. С други думи, ГЕРБ не са десни или националисти, не са достатъчно изчистени идеологически, въпреки многогодишните опити да им бъде създадена консервативна идеология. Те си остават голяма, народна партия, с всичките плюсове и минуси на това.

Другата алтернатива е да се гласува за някоя от патриотичните партии – ВМРО или НФСБ. ВМРО се явяват самостоятелно и гарантирано ще вземат над 1%, тоест и субсидия, така че ще могат да продължат да развиват политическа дейност по-лесно, дори и да не влязат. НФСБ са в коалиция с други партии, така че няма какво да направят. КОД направиха самоубийствена коалиция с „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и не мисля, че ще успеят дори да повторят половината от резултата си от предишния вот.

С други думи, аз лично очаквам раздробен парламент, в който, за пореден път, няма да бъда представен и няма да видя някой да повдигне дебат за намаляване на данъците, за премахване на безумните регулации, за ползите от въоръжаването ни. За сметка на това ще слушаме напоителни дискусии как държавата трябва да направи това и онова и да харчи още и още парите на данъкоплатците.


Ако обаче смятате, че тези партии не ви допадат поради една или друга причина, все пак има опцията да гласувате с преференции. И тук ще споделя някои личности от различни партии, имащи шанс да бъдат депутати, които вярвам, че ще бъдат адекватни, макар изобщо да не подкрепям самите партии и коалиции, които ги издигат и не препоръчвам да се гласува за тях.

От коалиция „Демократична България“ мога да посоча Георги Ганев, част от гражданската им квота. Икономист, изключително десен и смислен човек, чиито анализи от години следя и също така човек, който знае как работят парламентарните комисии. Другият човек, когото бих споменал лично от коалицията, е д-р Александър Симидчиев – лекар, професионалист и пулмолог. Във време на здравна криза, да се гласува за специалисти, които разбират как да борим болестта, е важно. Мога да спомена и Марта Георгиева, която е сред основните борещи се срамният паметник на Червената армия в София да бъде премахнат.

От „Възраждане“ бих посочил организационния им секретар, инж. Николай Дренчев – баща с четири деца, успешен бизнес в частния сектор и бивш пилот. Впечатленията ми от него са, че е нормален човек, с когото можеш да дебатираш и дискутираш – направо се чудя какво прави в тази партия.

От „Има такъв народ“ бих посочил Иван Хиновски – енергиен експерт, председател на Български енергиен и минен форум. Неговите публични изказвания през последните месеци са балансирани, спокойни, трезви и въпреки че партията му е популистка, са реалистични.

От БСП и коалицията около нея ми е много трудно да посоча личност. Когато и да се забрани БСП, все ще е късно. Ако все пак, поради някаква причина искате да гласувате за тях, бих посочил Георги Кадиев като разумен човек, който може да изслушва и да формулира разумни позиции по множество теми.

От „Продължаваме промяната“, ДПС и коалицията около Мая Манолова не познавам нито един човек, за когото да кажа една добра дума в политически смисъл, колкото и да искам.

Зимата идва. Инфлацията и кризата обаче вече са тук. Скоро ще видим ефектите на комбинацията от здравна криза, икономически проблеми, поскъпване на стоки и услуги, проблеми с доставките, повишаване на безработицата. Безотговорно е да бъдат допускани политическа криза и неразбории в парламент, правителство и президентство. Искрено се надявам, че този път политиците ще преодолеят голямото си его и ще видим някакви сериозни опити да се действа по реалните предизвикателства, пред които сме изправени. Ще е хубаво най-после да имаме някакво правителство, в което да има експерти, които знаят какво да правят и носят отговорност. Защото това безвремие не може и не трябва да продължава.

Facebook Comments Box

1 Comment

  1. Георги , здравейте !
    Съжалявам , че не можете да си изберете политици и политики по ваш вкус ! Както и президент ? Странно ми звучат думите , написани за генерал Румен Радев ????? За парламента съм по-съгласна , но все паак мислете ! Аз мисля , че конфигурацията , която ни готвят – Радев + Кирил Петков и сие. + Славиту + Бойкикев и неговите хора и като капак БСП ще ни тласне окончателно и безвъзвратно към дъното. Другият момент е , че според мен с днешните криминални 228 машини и отказа да се броят контролни талони се крои изборна манипулация – трудно ми е да кажа каква , но със сигурност не е в полза на каквато и да била демокрация и граждански права. Правото е на ЧЕГЪРТАЩИТЕ , които се захласнаха ! Готви се трети служебен кабинет от така одобрявания от теб Радев ! Сам мисли къди ни тласка подобна конфигурация /т.е. президентска диктатура а ла Путин / ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.