Превратът в Нигер и френското влияние в Африка

Време за четене: 3 минути

Република Нигер е бивша френска колония, която е основен износител на уран за Франция и потенциален нов голям износител на газ за Европа.


Нигер днес не е само ужасът на преврата и страстта към урана и златото. Това е един почти забравен газопровод с евтина газ за Европа, както нефта и газта от Сирия преди няколко години. Това са законни и не съвсем доставки на оръжия и за двете страни в нигерския конфликт.

Въпреки че колониалната епоха отдавна е зад гърба ни, бившият владетел на Нигер – Франция, от есента не можа да скрие, че е избрала стратегията на „колективна” военно-политическа намеса в Нигер.

Франция отново се опитва да възстанови профренски режим там. Става въпрос за планирана военна намеса на западноафриканската политическа и икономическа общност – ECOWAS.

Все още не се е случило, както твърдяха проруски медии и руската пропаганда, но определено ще се случи ако до края на лятото в Нигер не бъде възстановен законният режим.

Френските войски в Нигер са в състояние на висока бойна готовност от 5 август, все пак в Нигер все още има френски военни бази и солидно присъствие на френски военни части. Всъщност военното присъствие в Африка е значително, като Париж има военни бази в бившите френски колонии Чад, Сенегал, Кот д’Ивоар, а в самия Нигер има бази на сухопътните сили и военновъздушните сили.

В Кот д’Ивоар, Франция има две военни бази, като едната е на френския флот на брега на Атлантическият океан близо до Гранд Басам, а другата е до бившата столица Абиджан. В Чад също има две бази, едната до столицата Нджамена и недалеч от границата на Чад със Судан. В Нигер, Франция има най-голямо военно присъствие. Французите имат четири бази: в близост до столицата Ниамей, какво и в Зиндер, Билма и Агадес.

Военната база в Агадес, който е пети по големина град в Нигер се намира не далеч от най-голямото находище на уран в страната, което се контролира от Франция, а френските войски ежедневно патрулират в района подпомагани и от френските военновъздушни сили от база в столицата Ниамей. Освен това Франция има още две военни бази в централноафриканския бивш френски Габон, близо до столицата Либревил и в пристанищната зона на Порт-Жентил, както и в бившия френски сектор на Сомалия в република Джибути.

Карта на военното присъствие на Франция в Африка – Източник Africa Press
Военното присъствие на Париж в Африка е повече от значително, особено като се имат предвид и базите на многобройните френски острови близо до източна и южна Африка.

Тук е мястото да отбележа, че от политическото влияние на Франция в тези държави също не е никак слабо. Повечето страни от ECOWAS все още са в зоната на западноафриканския франк (Сенегал, Кот д’Ивоар, Бенин, Мали, Буркина Фасо, Того, Нигер, Чад и бившата португалска Гвинея-Бисау), който се контролира от Френската Банка и нейните структури.

Въпреки това, като се има предвид гласната позиция на Гвинея, Мали и Буркина Фасо, които официално подкрепиха новата власт в Нигер, в случай на военна намеса в тази страна, Париж рискува да изгуби влияние в тези държави.

Междувременно новият военен режим на Нигер наскоро денонсира безсрочно и икономическо споразумение с Франция, но Париж незабавно отхвърли тези предложения, цитирайки нелегитимността на новата власт на Нигер. Призова превратаджиите да „изслушат позицията на другите страни от ECOWAS относно възстановяването на конституционния ред”.

В отговор на това превратаджиите в Нигер наредиха да се спре не добивът, а износът на уранова руда и злато за Франция. От средата на 70-те години Нигер осигурява между 20% до 25% от обема на уран, използван от Франция, като суровина за производството на електроенергия (основният дял на енергията във Франция е предимно от АЕЦ).

До сега разработването на уран в Нигер се извършваше от френската корпорация Orano, която притежаваше 20% от целия добив на уран в страната.

Около 15% от обема на тази суровина се доставя на френската ядрена енергетика от друга африканска държава Габон, където добивът се извършва от същата френска компания и държавна корпорация на Габон в профренско съотношение от 60 към 40.

Що се отнася до добива на злато в Нигер, делът на френския капитал достига почти 40% от обема на добив на злато там.  Доставките за Франция на уран, злато и други стоки от Нигер, предимно текстилни суровини се извършва главно през пристанищата на съседните Бенин и Того – участници в ECOWAS и зоната на западноафриканския франк.

Напрежението в Африка и възпрепятстването от страна на Париж на новата власт в Нигер се дължи и на факта, че както каза сваленият президент Мохамед Безум на 3ти август в The Washington Post “Франция и САЩ трябва да се намесят за да помогнат за възстановяване на конституционния ред в страната ни, но ако не го направят и пучистите останат на власт, тогава целият регион от Централен Сахел ще го направи”

Сподели
Радо Борисов
Радо Борисов

                                 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *