Защо е добре да си поставите газ на колата?

Време за четене: 3 минути

Автомобил с газова уредба се зарежда с LPG. Снимка: David Villa, Flickr


За първи път сложих LPG газова уредба преди почти 25 години. От тогава до днес, всички мои автомобили са с АГУ (автомобил с газова уредба) поради три основни причини – икономическа, техническа и екологична.

В България все още масово е наложено мнението, че автомобилните с газови уредби са подвижни бомби или скапват двигателите.

Тази теория почива на няколко големи мита, които ще се опитам да разсея. 

АГУ не са по-опасни от конвенционалната горивна система. Ако инсталацията е изпълнена правилно и са подбрани качествени компоненти, тя е дори по-сигурна, заради многото защити.

Основният страх у повечето хора е взрив на газовата бутилка. Да, възможно е и има  такива случаи, но за да се стигне до там, трябва да се нарушат грубо правилата за експлоатация като например:

– бутилката да е без защита, което дава възможност да се пълни на 100%

– да е изложена на пряка светлина в горещото време

– да е прекалено стара. По закон бутилките се сменят на всеки 10 години

– да не е монтирана надеждно и т.н.

Ако при пътен инцидент се стигне до сблъсък, вероятността за взрив на газовата бутилка е много по-малък в сравнение с бензиновия резервоар, който реално може да се пробие и с по-остра отвертка.

Реално АГУ от 2023 г. нямат нищо общо с първата ми АГУ от 1999 г.

Днес, почти всеки бензинов автомобил може да бъде конвертиран успешно на газ. Това важи и за стандартните индиректни инжекционни и за директното впръскване. 

Добрата новина за собствениците на коли с директно впръскване на горивото, е че технологията напредна сериозно и позволява разходът на бензин по време на движение да варира между 20% и едва 8% в зависимост от класа оборудване.

Другата добра новина е, че и в България вече се продават (за сега втора ръка) автомобили на течна фаза, при които бензинова инсталация въобще липса и автомобилите работят с течна газ. Предлагат се основно корейските марки Кия и Хюндай.

Но да се върна на страховете на хората.

Къде е тънкият момент? 

Да, има такъв. Наистина има много малко бензинови двигатели, при които поставянето на газ не е добра идея или е невъзможно, но това са около 5% от всички коли.

Истината е, че всеки двигател има специфични характеристики.

Някои понасят добре газта, а други с условности. Различно е.

Къде се крие опасността и с какво трябва да се съобразим?

Газта има по-високо октаново число от бензина и затова изгаря по-пълно, но пък горивният процес е по-бавен, а в горивната камера се развива по-висока температура в сравнение с бензина. Газта освен това е по-сухо гориво и затова се предлагат системи за допълнително омасляваме при горенето, но аз лично съм скептично настроен към тяхното действие.

Заради тези обстоятелства, основният риск и съответно основните оплаквания са от изгорели изпускателни клапани и клапанни легла.

Колкото по-високи са оборотите на мотора, толкова по-голяма е вероятността горенето да приключва в изпускателния колектор, което не е добре.

Ако инсталирате уредба без да се съобразите със спецификата на двигателя и не подберете правилните компоненти, ако компонентите не са конфигурирани добре, ако газовият компютър не се адаптира коректно и не подава точната горивна смес, вероятно ще имате ядове. Запомнете! Ако са ви казали, че дадена кола не бива да се  кара със 150 на 4500 оборота по магистралата, значи не трябва да го правите. Ако ви кажат, че при определено натоварване и обороти, компютърът автоматично ще минава на бензин, не трябва да спорите и да искате само газ. Ако ви кажат, че е добре да ползвате качествени филтри и да ги сменяте редовно, значи трябва. Ако ви кажат, че не трябва да пълните бутилката докато клапана спре да трака – послушайте. Ако ви кажат, че от време на време е добре да карате колата и на бензин като профилактика на бензиновите инжектори – правете го. 

Вече има достатъчно сервизи с добра репутация и опит. На пазара има страхотни предложения за компютри, редуктори и периферия. Проучете внимателно, преди да поръчате монтаж на АГУ.

Но ако питате мен, каквото и да монтирате,  не преминавайте 3000 оборота освен за кратко време при наложителна ситуация. Забравете за скорости от порядъка на 150, ако искате да карате по-дълго.

Преди време монтирах газ на Рено с японски мотор. Много хора ме убеждаваха, че само след 40 000 км ще правя клапани и  глава. Това беше един от първите турбинирани малолитражни мотори на Рено – h4j700. Всъщност моторът е на Нисан 🙂 Машината все още е в перфектно здраве и вече е изминала 130 000 км само на газ без никакви проблеми.

Ключът се крие в изборът на компоненти и стилът на каране. 

Иначе, личното ми мнение е, че мотор с качествена газова инсталация работи по-добре от бензин, няма доловима разлика в мощността или разхода на гориво, има много по-малко отлагания по детайлите, спестява страшно много пари и замърсява чувствително по-малко дори от Евро 6 стандарт, а при метана (cng) замърсяването е още по-малко.

Днес на бензиностанците литър LPG струва от 1.12 до 1.16 лв. Бензинът е от 2.75 до 2.90 лв.

Направете си сметка колко бързо ще изплатите една качествена газова уредба на цена около 1600 лева за стандартен 4-цилиндров двигател.

Но и помислете какво ще получите за оферта от 600 – 800 лева, защото има и такива!

Помислете и за още нещо – колко по-чист въздух ще оставите след себе си, защото карането на газ, не е само за да спестявате пари.

Безаварийно 😉

Сподели
Милен Димов
Милен Димов

Милен Димов е завършил ДВГ и автомобилите са огромна част от живота му, макар че винаги са били хоби, а не професия. Професионално се занимава с медии и студийна продукция. Той е бивш журналист, водещ на едно от първите специализирани автомобилни предавания в българския частен радиоефир между 1994 и 1998 г.

One comment

  1. На газ карат само мизерници. Няма да давам пари на путин.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *